Skocz do zawartości

[rower] Merida czy Pells?

KAMAAG

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Na dniach będę kupował rower Crossowy. Moje poszukiwania po miesiącu skupiły się (z wielu przyczyn) na modelach:

Merida Crossway HFS 1000-M http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=106&id=945

lub

Pells Crono XT (opis niestety po czesku) http://www.cykloworld.eu/cz/obchod/detail/pells-2010-crono-xt/

Oba są (myślę) z dość "wysokiej półki", i jak to mi kiedyś powiedział znajomy: "Jak wydasz na Crossówkę 4500zł, to szajsu nie kupisz...", lecz ciągle mam dylemat, który wybrać? Sprzedawca namawia mnie na Meridę, choć zakładałem, że wezmę Pells'a ze względu na osprzęt.

Czy mógłbym prosić o jakieś sugestie, którego wybrać?

Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.

Napisano

Witam,

a w jakiej cenie masz tego Pellsa?

Merida ma amortyzator powietrzny, a Pells olej/sprężyna.

Bierzesz coś jeszcze pod uwagę czy ostatecznie tylko te dwa modele?

Napisano

Witam,

a w jakiej cenie masz tego Pellsa?

Merida ma amortyzator powietrzny, a Pells olej/sprężyna.

Bierzesz coś jeszcze pod uwagę czy ostatecznie tylko te dwa modele?

Pells to około 4.200 pln w przeliczeniu na naszą walutę.

Merida to 4.500, ale w tym sklepie mogę ją dostać za cenę Pells'a (4.200 pln).

W tym sklepie prowadzą jeszcze Giant'a, ale Giant Roam XR 0 to już 6.000 zł - znacznie ponad budżet.

Tak, że raczej ostatecznie te dwa.

Napisano

Taa z ceną tego Roama to ostro polecieli... nawet w sklepach Gianta to przyznają :)

Dla mnie na plus w Meridzie to amortyzator powietrzny, choć w tej cenie zdecydowanie wolałbym NRXa. Nawet kosztem zejścia z XT na SLX. Natomiast na minus to te hamulce Magury. Same w sobie są b. dobre, ale dla mnie mają największy sens w rowerze trekkingowym, który jest obciążany bagażem. W crossie wolę dobre V-ki, a jeśli już hydraulika to dobre tarcze. Nie wiem, jaka jest geometria W Pellsie, bo nigdzie nie mogę się jej doszukać. Wiesz może czy różni się jakoś znacznie od Meridy?

Napisano

Dlatego też poprosiłem o sprowadzenie do sklepu obu (Meridę i Pells'a)w moim rozmiarze, żebym mógł się karnąć na obu. Ku mojemu zdziwieniu nie był to żaden problem dla sprzedającego :D . Obiecał, że na piątek będą oba.

Napisano

Tak więc stałem się posiadaczem roweru Merida Crossway HFS 1000-M.

Zdecydowałem się na Meridę, bo po przejechaniu się na obu, ta jakoś bardziej mi "leżała". Teraz czas pokaże, czy będę z tego wyboru zadowolony?

Napisano

Przyznam, że brałem pod uwagę również Wasze podpowiedzi :)

Wczoraj zrobiłem pierwszych kilkanaście kilometrów, a dzisiaj trochę mnie d...a boli :) :) , ale dam radę!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...