Skocz do zawartości

[rama] Kelly's Sabotage Carbon 2009

ukaniex

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Czy ktoś się orientuje jaki to może być rozmiar ramy

-śr. suportu do końca sztycy 40cm

-wysokość głowki 10.5cm

Wg mnie jest to 15.5" jednakże dostępne były 17.5/19.5/21.5.

Czy jest to spowodowane niedokładnością danych producenta czy tylko rama nietypowa?

Obecnie jeżdżę na Kross'ie A6 17" i jest ciut za wysoka [1cm-2cm] by jeździć w pełni bezpiecznie.

Mam ~175cm wzrostu.

Zamieszczam geo.

09geometry_MTBCarbon.jpg

09geotable_MTBCarbonSuperlite_3s.jpg

Geometria nowego Krossa [zakładając, że się nie zmieniła]

41

TT [mm] 575

HT [mm] 135

SA [° ] 73,3

HA [° ] 71

CS [mm] 425

WB [mm] 1061,7

Napisano

Jeśli te wymiary są dobrze zmierzone, to może masz okazję kupić jedną z chyba 5 takich nietypowych ram Sabotage'a w Europie przygotowanych dla ich zawodniczek na poprzedni sezon. Wiem że jedną taką ramę miała Ela Spławska z Konina.

A co do rozmiaru przy twoim wzroście to chyba będzie nieciekawy wybór, bo możesz walić kolanami w kierownicę.

Napisano

Witam. Według sprzedawcy który zasięgnął do rozmiarówek Kelly's jest to 16" [czyli 15.5 :)]. W dniu wczorajszym razem ze znajomym doszliśmy do wniosku, że do mtb rama będzie jak znalazł gdyż odnosząc się do różnorakich poradników dotyczących doboru ramy, stojąc okrakiem nad nią winno się mieć kilka cm luzu by przednie koło podniesione mogło być 10cm-15cm nad podłożem. W przypadku mojego Krossa mam jedynie +/- 5cm tej przestrzeni, prosty wniosek, jest za duża.

Jeśli jednak ktoś zna przypadkiem osobę posiadającą taką ramę proszę o info!

Napisano

Oprócz wysokości ramy ważna jest jej długość, jak zostałeś poinformowany wcześniej będziesz tłukł kolanami o kierownicę, "gratuluję" tobie i znajomym wyboru ramy :o .

Napisano

Ja również przyłączam się do gratulacji.

Mając 175cm wzrostu to i ta 17" może być za mała ale dobra...

Wysokość ramy nie reguluje się poprzez jej usilne skracanie. 16" czyli 15,5" to rama dla jakiegoś mikrusa czy kobiety. Rozglądaj się za ramami o właściwym rozmiarze (jak na moje oko 17-18") ale z obniżoną górną rurą.

Może taki Corratec 44cm klik

Napisano

Ramy jeszcze nie kupilem zatem i "gratulacje" zbędne. Długość górnej rury w tej ramie to 54cm więc 3cm mniej niż A6.

17" za mała? Chyba musiałbym w szpilkach jeździć by dosiasc 18"...

Jak wytłumaczyc zatem wybory osób mających 185 i jeżdżących na 17.5" i nie walą kolanami o kierownicę?

Niestety już nie mogłem edytowac. Corratec odpada. Priorytetem w wyborze ramy jest waga. Wolę zostać przy krossie ktory jest 300g lżejszy. Sabotage waży 1150g więc szukam ramy w takiej wadze i cenie, może być uzywka. Myślałem o MaxAri ale nie wiem czy dostanę nową za 1200zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...