Skocz do zawartości

[szorty] Trudny wybór :)

lukilukas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich kolarzy :D

Podpinam sie pod topic :)

Planuje kupic sobie pierwsze gatki z wkładką (może być sama wkładka) szukam czegoś niedrogiego tak do 150 zł puki co patrząc na ten temat zawiesiłem oko na http://www.mikesport.pl/go/_info/?user_id=3511

Myslę że to dobry wybór ale nie wiem czy nadają się tak żeby na nie w lecie jeszcze narzucić luźne spodenki :)

Dopłać do Altury, które sprzedaje INsejn lub Humvee - naprawdę warto.

Witam wszystkich kolarzy :D

Podpinam sie pod topic :)

Planuje kupic sobie pierwsze gatki z wkładką (może być sama wkładka) szukam czegoś niedrogiego tak do 150 zł puki co patrząc na ten temat zawiesiłem oko na http://www.mikesport.pl/go/_info/?user_id=3511

Myslę że to dobry wybór ale nie wiem czy nadają się tak żeby na nie w lecie jeszcze narzucić luźne spodenki :)

Dlaczego na luźne spodenki chcesz "narzucać" jeszcze jedne luźne spodenki?

Planuje kupic sobie pierwsze gatki z wkładką (może być sama wkładka) szukam czegoś niedrogiego tak do 150 zł...

Do takiej kwoty to głównie za granicą musisz szukać. Chyba, że u nas by się jakaś przecena trafiła. Za tę Marsalę to powiem szczerze, że nie dałbym tyle. Miałem okazję je przymierzać i pomacać. Fatalna rozmiarówka, nie wiem kto to projektował.

Polecam wstąpić do Decathlona, kupiłem jedne luźne spodenki z wkładką w lutym za 129 zł, wykonanie jest bardzo dobre, a wewnętrzne slipy mają naprawdę dobrze zrobioną wkładkę, nie boli tyłek nawet po 4 godzinach jazdy, a w moich meridach czuję dyskomfort już po 2 godz. Po prostu musisz szukać grubej dobrze wyprofilowanej wkładki a będzie wygodnie.

Nie kupuj przez internet, jeżeli wcześniej nie przymierzałeś. Tak jak koszulkę można w ciemno z rozmiarem trafić, tak z szortami jest trudno a każda firma ma inny krój, przez to nie na każde ciało musi to dobrze pasować.

Pozdrawiam!

Polecam wstąpić do Decathlona, kupiłem jedne luźne spodenki z wkładką w lutym za 129 zł, wykonanie jest bardzo dobre, a wewnętrzne slipy mają naprawdę dobrze zrobioną wkładkę, nie boli tyłek nawet po 4 godzinach jazdy, a w moich meridach czuję dyskomfort już po 2 godz. Po prostu musisz szukać grubej dobrze wyprofilowanej wkładki a będzie wygodnie.

Pozdrawiam!

W życiu nie dałbym tyle kasy za te ich spodenki z Decathlona. Wkładka jak i spodenki wewnętrzne nie do przyjęcia jak dla mnie. Wolę kupić porządne spodenki Oakleya, Altury za 140-160 zł. Ktoś choć raz miał do czynienia z porządnymi ciuchami ten wie o czym piszę. Jak ktoś poszuka to można kupić tanio "markowe" spodenki.

Nowatex wprowadził jakieś szorty: http://sklep.bcmnowatex.com.pl/pl/shop/szorty_baltoro.html

Wyglądają nienajgorzej a cena przystępna. Niestety ich pampersy mają mało wygodny krój jak dla mnie.

Wyglądają ciekawie. Jednak przydałoby się więcej danych rozmiarowych. Jaka jest długość nogawki, czy są przed czy za kolano, itd.

Zyme to takie bardzo cywilne szorty - styl casual. Posiadają wszystkie cechy rowerowych szortów - elastyczny panel z tyłu, potrójne szycie w newralgicznych miejscach, wzmocnienie w kroku, system clickfast do wpinania wewnętrznych spodenek z wkładką oraz dobrze przemyślane kieszenie. Jednak gdy wyjdziesz w nich do miasta, nikt się nie zorientuje, że masz rowerowe szorty na sobie. Materiał jest dość mięsisty i do złudzenia przypomina grubą tkaninę bawełnianą - lecz jest to pełny syntetyk, więc szybko schnie i lepiej od bawełny oddycha.

Firefly - całkiem inna bajka. Spodenki są cienkie i wykonane z materiału Supplex - przewiewny, mocno oddychający i szybkoschnący, a co ważne bardzo miły w dotyku. Spodenki mają na stałe wszytą wewnętrzną siateczkę CoolMax z wkładką antybakteryjną - jest to tak pomyślane, że po ubraniu wewnętrzna warstwa dobrze przylega i nic nie gniecie.

Hummvee natomiast to znów coś innego - znacznie bardziej zaawansowane szorty jeśli chodzi o materiał, konstrukcję, rozmieszczenie i ilość kieszeni. Posiadają wypinane spodenki wewnętrzne z wkładką antybakteryjną.

Cicho śledziłem ten temat i dzisiaj pojechałem do sklepu z dość dużym wyborem Endury. Wyszedłem z najkrótszą (do kolan) wersją Hummvee. Przekonała mnie subiektywna "solidność", wygoda (w pasie dość szeroki pas z elastycznego materiału, dzięki czemu trzymają się mocno i nie wrzynają się - przymierzane również Singletracki tego nie miały), a także cena - za 229 inni markowi producenci sprzedają albo bez wkładki w komplecie, albo dopiero po solidnej przecenie. Nie omieszkałem wybrać się na wieczorny test - oczywiście trudno powiedzieć coś po 25 km mając zamiast gatek z kompletu długie obcisłe z decathlona - ale potwierdziło się, że ich nie czuć, nogawki nie haczą (bo można je zwęzić), nie zjeżdżają, nie uciskają. Fajny patent to szerokie i głębokie kieszenie po bokach z tyłu w sam raz na mapy i full innych kieszeni, a także "wywietrzniki". Nie wiem, co będzie powyżej 30 st., ale zawsze można się przestawić na obcisłe.

Rzeczywiście luźne szorty to trudny temat, więc do tej pory sobie je odpuszczałem. Nie demonizuję Decathlona, sam mam spodenki obcisłe z wyższej półki oraz wiosenno-jesienne ocieplane i nie jest źle, ale ich luźne szorty już na kilometr wyglądają słabo. Dresiarski materiał, kiepskie wkładki, słabo rozplanowane kieszenie. Foxy wyglądają fajnie, ale są zbyt cywilne (np. wspominany sznurek w pasie).

Foxy wyglądają fajnie, ale są zbyt cywilne (np. wspominany sznurek w pasie).

Obejrzyj lepsze modele Foxa z rocznika 2009-2011: Ventilator, Altitude, High Voltage, Attack. Od 200 do 250 zł można wyrwać, ale w Polsce pewnie ciężko za tyle.

Szorty powinny być na 99% dostępne w Cykloturze oraz w sklepie Biketop.

Ostatnio byłem na prezentacji nowej kolekcji Fox'a na 2011 - moim zdaniem niestety jest powtórka z kilku poprzednich sezonów jeśli chodzi o jakość wykonania. Fox poleciał po bandzie ok. 3 lata temu znacząco obniżając jakość, chyba przez przeniesienie produkcji. Nowa kolekcja nic nowego pod tym względem nie wnosi. Jeśli już szukać za granicą to raczej Altury, której szorty prezentują wysoki poziom.

woolfik - gdzie w Poznaniu można przymierzyć szorty Hummvee? Także mam zamiar je kupić.

Ja kupiłem w Biketop - dość mały sklep ukierunkowany na Gianta na Smochowicach. Ale lepiej się upewnić, co aktualnie mają na stanie, bo na pełną rozmiarówkę na miejscu raczej nie masz co liczyć. Wg strony Endurę ma jeszcze Cyklotur, jak pisał ACextreme i Colex.

Niektóre rzeczy Endura ma udane, niektóre nieudane, a Humvee -w mojej opinii- zdecydowanie należą do tych pierwszych. Mają fajny krój (dobrze wyglądają zarówno na rowerze jak i w "cywilu"), są funkcjonalne (wiele dobrze

rozmieszczonych i przydatnych kieszeni, panele wentylacyjne), prezentują wysoką jakość wykonania, posiadają dobre wypinane wewnętrzne spodenki z porządną wkładką i ogólnie są przemyślane.

Użytkowałem je intensywnie w ubiegłym sezonie i wyglądają jak nowe.

Jestem z nich na tyle zadowolony, że nie szukałem innych tylko dokupiłem jeszcze jedne w innym kolorze.

Można pewnie kupić szorty innych producentów na podobnym albo lepszym poziomie, ale Endura ma jedną przewagę:

dostępność. Po prostu łatwo je kupić, w odróżnieniu np. do Gore Bike Wear

i niektórych innych firm.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...