Dun Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 hej, jak dotad nigdy sie nie zabieralem za rozkrecanie tylniej piasty, od czasu wigry 3, czyli jakies grubo 20lat temu. jako ze wlasnie skompletowalem drugi zestaw kol (wyciagnalem ze starego roweru i dopiescilem) obrecze jalco dics 32 i piasty formuly. zdjalem kasete wyjalem bebechy, wszystko wyczyscilem przesmarowalem i zlozylem, no wlasnie i tu dopadl mnie pewien niepokoj. mianowicie sama oska moze byc swobodnie wlozona na dwa sposoby, nie jestem pewien czy elementy kontrujace umiescilem po wlasciwej stronie, zacisk jest po stronie piasty to pewne, tyle ze z jednej strony oski mam prosta nakretke kontrujaca z gumowym plaszczem ten element umiescilem po stronie tarczy, z drugiej strony jest prosta plaska nakretka z metalowym plaszczem zaslaniajaca bieznie ze srutami. kolo kreci sie tak samo przy obu wariantach zalozenia wspomnianych srub czy ma to jakies znaczenie? bardzie logiczne wydaje mi sie sekwencja ktora opisalem - moge sie ofc mylic. druga sprawa to kwestia bebenka, ktorego nie udalo mi sie sciagnac, nie znalazlem zadnego elementu ktory mozna byloby dodatkowo odkrecic, chyba ze w srodku trzeba zapodac jakis imbus w stylu 10 i odkrecic. bede zobowiazany za sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 2 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Dobrze by było jeszcze jak byś dodał fote Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 druga sprawa to kwestia bebenka, ktorego nie udalo mi sie sciagnac, nie znalazlem zadnego elementu ktory mozna byloby dodatkowo odkrecic, chyba ze w srodku trzeba zapodac jakis imbus w stylu 10 i odkrecic. Tak właśnie trzeba zrobić imbus albo torx, raczej większy niż 10, prawdopodobnie wkładany po przeciwnej stronie bąbenka, tylko uprzedzam, może być duzy problem ponieważ niektórzy producenci nakładają klej do gwintów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dun Napisano 8 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2010 ok Bog zaplac, mam troche oporow przed kreceniem na sile kluczem wewnatrz piasty ;> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zipen Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Tylko że jak odkręcisz bębenek to ci sie troche kuleczek wysypie a potem troche je trzeba wkładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Herman88 Napisano 9 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2010 Bębenek odkręca się imbusem 10mm normalnie od strony bębenka. Ale samo okręcenie bębenka nic nie da bo po prostu ściągniesz go w całości. Rozkręcić go można odręcając bieżnie łożyska, tylko czy jest po co? Acha, tak jest w piastach i bębenkach Shimano, także nie wiem czy u ciebie jest identycznie. W każdym bądź razie moim zdaniem jak chodzi dobrze to lepiej go nie ruszać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dun Napisano 14 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2010 wiesz jak jest, jeszcze tylko tego elementu w swoim rowerze nie rozkrecilem i nie wiem jak dlugo sie bede jeszcze opieral :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.