Skocz do zawartości

[hamulce] linki nie odbija

divi11

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z hamulcami a konkretniej z linka (chodzi o tylnie hamulce) sa tutaj dwa problemy jak zaczne hamowac to potem mi ta liinka nie odbija i trzeba recznie te hamulce rozdzielac? jak mozna temu zapobiec? i druga sprawa jest taka ze jak naciagne hamulce zeby lepiej hamowaly to jeden z klockow ociera o kolo i zeby wyrownac tez trzeba recznie

Da sie jakos to naprawic czy raczej nie?

A jak nie to za ile mniej wiecej idzie kupic hamulcr tylnie? i trudno sie je zaklada?

Ps. mam jeszcze jedno pytanie z przodu chcialem naciagnac hamulce i nie moge odkrecic tego zeby linke podciagnac bo sie zrobilo z tego kolko i jak wkladam klucz to sie kreci? macie jakies sposoby jak to odkreicic czy cos? :)

bardzo bede wdzieczny za pomoc ;]

Po pierwsze wymień linki i pancerze w obu hamulcach na nowe. Będzie to kosztowało aż 20zł, więc ostrzegam.

Po drugie zdemontuj hamulce, wyczyść dokładnie, przesmaruj tuleje ślizgowe, zamontuj z powrotem i WYREGULUJ.

Jeżeli zniszczyłeś śrubę, to należałoby ją wymienić. Czy chodzi o nakrętkę czy o śrubkę z gniazdem na imbus?

Porządny hamulec kosztuje około 30-40zł.

Możesz jeszcze zobaczyć jak wyjmiesz hamulce z ramy to tam powinny być takie 3 dziurki obok piwotów to jest regulacja odbicia hamulca tzn. że mocniej będzie go odciągało od ramy. Poza tym tak jak mówi przedmówca wymiana pancerzy i przesmarowanie tulei ślizgowych powinna znacznie zwiększyć odbicie hamulca. Zobacz jeszcze czy na pewno dobrze odbija tobie klamka jak nie to wyreguluj ją, myślę że sobie poradzisz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...