Skocz do zawartości

[tarcze hamulcowe] dziwny odgłos przy skręcaniu

addek1991

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowy i mam nadzieje, że dobrze umieściłem mój temat. :)

Otóż posiadam od dwóch tygodni rower Merida Matts 40-D i po wstępnym zapoznaniu się z rowerkiem dostrzegłem niepokojący mnie dźwięk. Gdy jadę szybciej i nagle skręcam w lewo bądź prawo z tarczy wydobywa się dziwny dźwięk jakby coś tarło/brzęczało, trudno to opisać :P . Dokręciłem wszystkie śruby od hamulców przednich jak i tylnych ale nadal jest to samo. Wydaje mi się, że to tarcza ociera o "coś" ale chyba to nie są klocki bo rower nie hamuje. :) Nie wiem o co może chodzić. Jest to trochę uciążliwe gdy jadę szybciej i brzęczy coś przy omijaniu dziur itp. Może ktoś wie co może być przyczyną tego tarcia??

aha są to hamulce:

-P. Tektro Auriga Comp 180 mm

-T. Tektro Auriga Comp 160 mm

z góry dziękuje:)

Tym bardziej że z przodu masz tarczę 180mm, a amortyzator sztywnością w zakrętach pewnie nie grzeszy i dlatego masz milimetrowy ruch.

aha, czyli nie jest to nic poważnego i nie ma się czego obawiać. Ale takie dzwonienie występuje we wszystkich tarczówkach czy może jest to wynik słabszych hamulców?

Dzwonienie tarczy jest wtedy kiedy połączenie amortyzator - koło jest mało sztywne, nie jest to wina hamulców. Ale im większa tarcza tym większe prawdopodobieństwo dzwonienia.

• 4 tygodnie później...

u mnie też cos ociera i zauważyłem że tarcza "wgryza" się stopniowo w amora tzn miejsce w którym przykreca się zacisk. Nie widać u ciebie otarc na lakierze na amorze? u mnie jest widoczne za otworami do wentylacji na tarczy. U mnie prawdopodobnie jest skrzywiona tarcza. Musze udać się do serwisu bo rowerek mam od tygodnia i nie chce sam grzebac puki co.

Miałem ten sam komplet Tektro Aurig Comp, tył rozpierniczyłem złym płynem, została mi przednia 180'tka.

Dzwonienie tarcz miałem zawsze, szczególnie właśnie jak mówisz przy skręcaniu.

Do tego moge ci powiedziec, ze to jest wina amortyzatora. Posiadam rock shoxa za 1000 zł, z regulacja skoku 80-130mm i blokadą sztywności. Z miękkim amortyzatorem brzęczy co chwile na prostym, z utwardzonym praktycznie w ogóle.

Tak więc nie martw się tym, bo imho każda tarczówka sobie podśpiewuje.

Do tego moge ci powiedziec, ze to jest wina amortyzatora. Posiadam rock shoxa za 1000 zł, z regulacja skoku 80-130mm i blokadą sztywności. Z miękkim amortyzatorem brzęczy co chwile na prostym, z utwardzonym praktycznie w ogóle.

Tutaj chodzi o sztywność boczną amortyzatora a nie jak napisałeś "blokadą sztywności" (twardości) amortyzatora.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...