Skocz do zawartości

[akumulatorki] Jakie AAA?

Cycu85

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Zaciekawiony dyskusją w temacie o oświetleniu, chciałbym zgłębić (a raczej aby ktoś to zrobił :) ) temat akumulatorków do lampek. Obecnie używam jakieś firmówki, ale zauważyłem, że same z siebie tracą energię po jakimś czasie. Widziałem Eneloop'y w całkiem dobrych cenach, tylko czy to aby taka rewolucja? Jakie polecacie (typy/firmy) a jakich nie?

Wiem, że temat bardziej na forum elektrody, ale chciałbym poznać zdanie tutejszych userów :)

Napisano

Używam sanyo eneloop AAA w swoich lampkach rowerowych, akumulatorki posiadają małe samorozładowanie i pojemność większą od deklarowanej(ok. 870mAh). Zakup w 100% opłacalny. Warto zaopatrzyć się w porządną ładowarkę np. BC-700.

Napisano

A ja korzystam z Pentagrama Infinity Eternal 750 i jestem bardziej niż zadowolony. A ładowarka to Moden czterokanałowa za bodajże 25 PLN. I wszystko działa wyśmienicie a do tego kosztuje niewiele. Szczerze moge polecić produkty Pentagrama.

Ładowarka dokładnie taka.

Napisano

Kazde akumulatorki LSD (low self discharge) - Sanyo - Eneloop, GP - Recyko, Panasonic - Infinium, Varta - Ready 2Use - będą dobre.

Sam używam sanyo gdyż były najtańsze.

Pzdr.

Napisano

Obecnie mam dwa komplety ReCyko do aparatów cyfrowych i jestem bardzo zadowolony. Nie zawiodły ani razu.

W lampkach (i nie tylko) mam:

-tył ReCyko AAA, jak na razie przez rok ładowałem 2 razy (raz, bo włączona lampka spędziła dobę w śniegu w lesie - nadal świeciła, choć słabo)

-przód Panasonic Infinium AA, na razie tylko raz ładowane

-Philipsy 2300 AA (zwykłe NiMH), kupione w październiku 2005, dobrze trzymały u mnie, obecnie w lampce brata

-Sanyo 2500 AA (zwykłe NiMH), porażka miałem 2 komplety do aparatu i w lampce brata. W około 2 lata padły. Bardzo szybko same się rozładowywały. Lepiej trzymają moje stare Panasonici 1500 i wspomniane wyżej Philipsy.

-gdzieś się jeszcze pałętają ReCyko w zegarach i lepiej trzymają niż baterie alkaliczne.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Niedawno kupowałem komplet do lampy błyskowej i porównując zauważyłem, że warta ready2use jest całkiem opłacalnym wyborem. Do tego ma większą od standardu pojemność (nowość)

• 10 miesięcy temu...
Napisano

Sanyo 2500 były bardzo nieudaną serią.. Zamiast nich wolę Eneloopy pomimo ich mniejszej pojemności. A jako ładowarkę także polecę BC-700 (lub droższe Bc-900, IC-8800 - ale nimi można ugotować akumulatorki..). Przy czym mam jakieś dziwne wrażenie, że starsza seria Eneloop (UTG a nie UTGA) jakby była lepsza.. Albo trafiłem na jakieś trefne UTGA..

Napisano

Ja mam jakies energizery AAA 1000mh oprocz enelopow AAA 800mh.

Od 2 lat trzymaja, ladowan przezyly pewnie z 1000 (pracuja w sluchawkach), ostatnio jak zakupilem BC-700 wyszlo ze maja po 1100-1200 pojemnosci kilka razy po testach...

W dodatku napiecie wyzsze od deklarowanego, na poziomie 1.55v zamiast 1.2v.

Mactronik walle az za mocno na nich daje wiec uzywam enelopoow ktore podobno lepiej znosza nizsze temperatury.

Bardzo polecam, bede w domu to sprawdze dokladna nazwe.

Napisano

W dodatku napiecie wyzsze od deklarowanego, na poziomie 1.55v zamiast 1.2v.

Przecież każdy aku ni-mh ma po naładowaniu więcej niż 1.2V :) Mniej więcej od 1.45 do 1.55v, zależnie od ładowarki i konkretnego ogniwa.

Gdybyś ładował rzadziej, to byś docenił Eneloopy ;) ale w Twoim przypadku bardziej opłacalne jest korzystanie z pojemniejszych Energizerów.

Napisano

Akumulatorki polecam jedynie, gdy często ich używasz. Jeżeli zdarza Ci się korzystać ze świateł okazjonalnie, to jednak polecam tradycyjne baterie.

Osobiście również używam eneloopów (z ładowarką BC-900) i w sumie jestem zadowolony chociaż nie ukrywam, że nie miałem porównania z innymi markami, ale póki co nie zamierzam zmieniać dostawcy :P .

Chcąc rzeczywiście intensywnie korzystać z akumulatorków warto kupić lepszą ładowarkę (np. proponowaną BC-700) i pamiętać, aby ładować aku małym prądem (200 mA), no chyba że zależy nam na czasie, wtedy kosztem żywotności ogniwa można większą.

Nie jestem pewien informacji, ale kiedyś coś słyszałem o tym, że w ładowarkach BC-700 i BC-900 testowanie ogniw odbywa się poprzez rozładowanie do niższego napięcia niż w standardowych cyklach pomiarowych (chyba do 0,9 V zamiast standardowo 1 V), stąd podawane pojemności są zawyżone. Chyba rozładowuje do

Napisano

Ja też mam zamiar kupić właśnie ładowarkę jak widze firma eneloop jest tutaj przewagą.

Bateri będę używał w aparacie i AAA w lampce od roweru.

Który wg. was model jest najlepszy?

http://allegro.pl/procesorowa-5h-4-x-r6-aa-sanyo-eneloop-2000-box-i1657947211.html

czy:

http://allegro.pl/ladowarka-aa-aaa-12-230v-2h-4-x-r6-aa-eneloop-i1657947234.html

Bardziej podoba mi sie ta z wyświetlaczem bo wiem ile bateri jest naładowanych:

http://allegro.pl/4x-eneloop-r6-2000-ladowarka-lcd-vk-2h-4kanaly-i1672626811.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...