Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] 188cm/104kg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Proszę was o pomoc w wyborze przedniego amortyzatora. Tak jak już wspomniałem w tytule tematu mam 188cm wzrostu i 104kg wagi.

Posiadam rower Author Outset rama 19". Potrzebuje raczej coś wytrzymałego, często jeżdżę gdzieś po wzniesieniach, lasach itp.

Cena do 250zł.

Napisano

Za tą cenę ciężko znaleźć coś naprawdę wytrzymałego. Możesz rozejrzeć się za jakimś Rock Shoxem Dart.

Napisz jaką potrzebujesz długość rury sterowej to poszukamy czegoś w używanych. Jak poniżej 18cm to możesz się skontaktować z tym gościem: http://www.allegro.pl/item1056655848_marzocchi_bomber_mx_comp.html i potargować trochę, bo amor trochę stary i ma krótką rurę sterową (poniżej 300zł powinnien zejść)

• Mod Team
Napisano

Do wyboru masz zaledwie XCM'a czy coś ze stajni spinnera, a czemu? Bo ta rama jak sie doczytałem ma stery 1" i nic nie wyszło zbita. Chyba ze twoj model ma 1i1/8" to ok. Ale inaczej nie znajdziesz amora pod ta wage w dzisiejszych czasach.

Napisano

xcm jak każdy tani suntour szybko złapie luzy, a zwłaszcza przy Twojej masie. W każdym bądź razie pracuje całkiem znośnie i jest sztywny bocznie. mam taki amor w zimowo-miejskim rowerze i, jak ktoś przyzwyczajony do tłumienia powrotu, jego brak trochę wali w nadgarstki.

Dart2 będzie dla Ciebie zbyt wiotki. Ale ma tłumienie powrotu (uwaga! są wersje bez) i lepiej pracuje. luzów też nie łapie szybko. Na darcie2 przejechałem jakieś 4 tysiące. Teraz wylądował w rowerze żonki

• Mod Team
Napisano

Wy czasem czytacie posty ?? Napisałem chyba wyraźne ze masz ster 1" i nic poza XCM, XCT, spinnerem Grind, jakimiś zoomami i resztą badziewie dziś nic nie kupisz. Zdarzają sie sporadyczne przypadki na allegro amorów z 1" sterówka ale to juz nie do osiągnięcia praktycznie. Wymień rame to będziemy mogli rozmawiać.

Napisano

(...) 188cm wzrostu i 104kg wagi. Posiadam rower Author Outset rama 19". Potrzebuje raczej coś wytrzymałego, często jeżdżę gdzieś po wzniesieniach, lasach itp.

Cena do 250zł.

Przy ramie o sterach 1" zapomnij. Taniej, łatwiej i przyjemniej będzie zmienić ramę na taką, która ma główkę 1/1/8" ponieważ wtedy masz bez porównania większy wybór różnych widelców. Amor za 250PLN nie bedzie dla Ciebie dobry chociażby z uwagi na to, że one są zazwyczaj bardzo miękkie. Jeżeli reszta roweru jest w dobrym stanie to można mysleć o nowej ramie i przełożeniu gratów jednak jeżeli jest tak sobie to po prostu kup nowy rower a po sezonie jazdy zmień widelec na lepszy. Nawet obecne najtańsze krossy etc. nie są złe a koniec końców wyjdzie taniej w przypadku nowej ramy i starych dojechanych części, które i tak trzeba będzie zmienić :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...