stawek Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 Witam. Proszę was o pomoc w wyborze przedniego amortyzatora. Tak jak już wspomniałem w tytule tematu mam 188cm wzrostu i 104kg wagi. Posiadam rower Author Outset rama 19". Potrzebuje raczej coś wytrzymałego, często jeżdżę gdzieś po wzniesieniach, lasach itp. Cena do 250zł.
mgxc24 Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 Za tą cenę ciężko znaleźć coś naprawdę wytrzymałego. Możesz rozejrzeć się za jakimś Rock Shoxem Dart. Napisz jaką potrzebujesz długość rury sterowej to poszukamy czegoś w używanych. Jak poniżej 18cm to możesz się skontaktować z tym gościem: http://www.allegro.pl/item1056655848_marzocchi_bomber_mx_comp.html i potargować trochę, bo amor trochę stary i ma krótką rurę sterową (poniżej 300zł powinnien zejść)
stawek Napisano 1 Czerwca 2010 Autor Napisano 1 Czerwca 2010 A odkąd dokąd się to mierzy ? skąd mam wiedzieć jaka długość mi jest potrzebna ?
Kamill Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 Głównie chodzi o wysokość główki ramy + wysokość mostka. Można ewentualnie dodać podkładki pod/nad mostek.
Mod Team Puklus Napisano 2 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 2 Czerwca 2010 Do wyboru masz zaledwie XCM'a czy coś ze stajni spinnera, a czemu? Bo ta rama jak sie doczytałem ma stery 1" i nic nie wyszło zbita. Chyba ze twoj model ma 1i1/8" to ok. Ale inaczej nie znajdziesz amora pod ta wage w dzisiejszych czasach.
dobry Napisano 2 Czerwca 2010 Napisano 2 Czerwca 2010 xcm jak każdy tani suntour szybko złapie luzy, a zwłaszcza przy Twojej masie. W każdym bądź razie pracuje całkiem znośnie i jest sztywny bocznie. mam taki amor w zimowo-miejskim rowerze i, jak ktoś przyzwyczajony do tłumienia powrotu, jego brak trochę wali w nadgarstki. Dart2 będzie dla Ciebie zbyt wiotki. Ale ma tłumienie powrotu (uwaga! są wersje bez) i lepiej pracuje. luzów też nie łapie szybko. Na darcie2 przejechałem jakieś 4 tysiące. Teraz wylądował w rowerze żonki
Mod Team Puklus Napisano 2 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 2 Czerwca 2010 Amor w swojej cenie i klasie to dobry amor jednak są miekkie tak na 60-70 kg więc 100 je zabije.
gad Napisano 3 Czerwca 2010 Napisano 3 Czerwca 2010 http://www.allegro.pl/item1057999275_amortyzator_suntour_raidon_26_1_1_18_skok_100mm.html
stawek Napisano 6 Czerwca 2010 Autor Napisano 6 Czerwca 2010 A od ilu zł zaczynają się amory które byłby dla mnie odpowiednie ? co mogli byście polecić ?
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2010 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2010 Wy czasem czytacie posty ?? Napisałem chyba wyraźne ze masz ster 1" i nic poza XCM, XCT, spinnerem Grind, jakimiś zoomami i resztą badziewie dziś nic nie kupisz. Zdarzają sie sporadyczne przypadki na allegro amorów z 1" sterówka ale to juz nie do osiągnięcia praktycznie. Wymień rame to będziemy mogli rozmawiać.
enduroriderPL Napisano 7 Czerwca 2010 Napisano 7 Czerwca 2010 (...) 188cm wzrostu i 104kg wagi. Posiadam rower Author Outset rama 19". Potrzebuje raczej coś wytrzymałego, często jeżdżę gdzieś po wzniesieniach, lasach itp. Cena do 250zł. Przy ramie o sterach 1" zapomnij. Taniej, łatwiej i przyjemniej będzie zmienić ramę na taką, która ma główkę 1/1/8" ponieważ wtedy masz bez porównania większy wybór różnych widelców. Amor za 250PLN nie bedzie dla Ciebie dobry chociażby z uwagi na to, że one są zazwyczaj bardzo miękkie. Jeżeli reszta roweru jest w dobrym stanie to można mysleć o nowej ramie i przełożeniu gratów jednak jeżeli jest tak sobie to po prostu kup nowy rower a po sezonie jazdy zmień widelec na lepszy. Nawet obecne najtańsze krossy etc. nie są złe a koniec końców wyjdzie taniej w przypadku nowej ramy i starych dojechanych części, które i tak trzeba będzie zmienić
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.