Skocz do zawartości

[Piasta] Poluzowanie łożyska

mesteken

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dziś rozkręcałem kasetę aby wyczyścić bębenek i wszystko poszło łatwo, ale w czasie mocowania koła do roweru zauważyłem, że widać kulki z łożyska i gdy próbuję ten pierścień jakoś wbić to on i tak wychodz. Wygląda to tak:

1r3mfb.jpg

Da się to jakos naprawić?

Proszę Was, pomóżcie!

Napisano

Rozkręć piastę. Musisz odkręcić tą nakrętkę zewnętrzną, ściągnąć podkładkę i odkręcić konus (to trzecie). Możliwe, że wyjdzie cała oś, ale niekoniecznie bo może być blokowana przez wolnobieg/kasetę. Wyprostuj to kółko, wyczyść kulki i bieżnie, nasmaruj i skręć.

Napisano

konus ma być lekko dokręcony, praktycznie palcami, łapiesz za niego kluczem i dokręcasz zewnętrzną nakrętkę kontrującą w miarę mocno. Sprawdzasz czy nie ma luzów i czy oś obraca się bez oporu. W zależności od rezultatu luzujesz nakrętkę i regulujesz konus i znowu dokręcasz. Zajmie to chwilę, bądź cierpliwy

Napisano

Kurcze, coś znowu zepsułem, za bardzo to wszystko kręciłem przez co ośka z lewej strony wystaje dużo mniej niż z prawej, a powinno być na odwrót.

25ev601.jpg

Poprzez kręcenie ośki, nie da się jej przesunąć bardziej na lewo, a muszę to zrobić bo na taki odcinek nie wchodzi nakrętka.

EDIT:

poradziłem sobie :)

Napisano

Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Macie jakiś pomysł na uszczelnienie łożysk tylnej piasty (to co na pierwszym zdjęciu)? Już nie ma tej szczeliny, ale woda i tak będzie się dostawać do wnętrza jak nie znajdę jakichś gumowych uszczelek, da się coś z tym zrobić?

Napisano

W praktyce nie ma jak tego uszczelnić. pozostaje serwisowanie w rozsądnych odstępach czasowych, żeby nie dopuścić do zniszczenia bieżni łożysk przez wodę, błoto i piasek.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...