Skocz do zawartości

[przerzutka tył] jak odpowiednio ustawić ?

stawek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam taki mały problem. Otóż dolna cześć przerzutki jest za blisko kasety, wydaje mi się, że momentami może i nawet ociera o nią. Da się to jakoś wyregulować ten odchył całego mechanizmu od kasety za pomocą np. tych śrubek przy automacie ? Proszę zobaczyć zdjęcia i w miarę możliwości dać jakieś wskazówki.

Tak jest:

zdjcie0001s.jpg

Co zrobić żeby było tak ?

zdjcie0003x.jpg

Napisano

Za pomocą tych to na pewno nie :). Jak już to z tyłu przy połączeniu z hakiem, jednak w tym modelu może tego nie być. Jak ociera to poluzuj nieco linkę, chyba że to popsuje jej pracę.

Napisano

Poluzowanie nic nie daje, tzn automat przestanie działać tak jak trzeba. Tydzień temu był na generalnym przeglądzie i koleś który się tym zajmował stwierdził, że trzeba wymienić łańcuch na dłuższy, ale z tego co pamiętam wcześniej takich problemów nie było, a łańcuch nie był nigdy wymieniany. A co do śrubek to mam konkretnie na myśli tą pokazaną na zdjęciu:

przerzutkatylnashimano3.jpg

Do czego ona służy?

Napisano

Właśnie do zmiany naciągu sprężyny, która odciąga przerzutkę w dół na haku. Wkręć ją i zobacz czy się coś zmieniło. Na której zębatce z przodu miałeś łańcuch przy robieniu zdjęcia?

Napisano

w poprzednim rowerze miałem tę przerzutkę, niestety wkręcenie (bo wkręcając oddalało się górne kółko od zębatki) nawet całej śrubki nie pomagało. Kupiłem dłuższą, miała brzydszy łepek, ale gwint taki sam - wkręciłem do oporu nadrywając gwint (plastikowy :/) - pomogło minimalnie. Musiałem posłużyć się trochę drastyczniejszymi sposobami:

dsc05068m.jpg

Uploaded with ImageShack.us

a tu inna perspektywa:

dsc05064sv.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Ani to piękne, ani finezyjne, ale działało dopóki nie ukradli złomka. Tyle że u mnie problem był od samego początku (od kupna nowego row.) więc skoro u Ciebie działało dobrze, to może regulacja pomoże?

Pozdro!

Napisano

Właśnie wróciłem z piwnicy, niestety nic nie pomogło. Śrubka jest wkręcona na maxa.

Czyli co ? ratuje mnie tylko wymiana automatu ?

Napisano

a ten czarny hak Ci się czasem nie obsunął na haku ramy? Poluzuj nakrętkę koła i spróbuj przekręcić do tyłu czarny hak.

Napisano

a ten czarny hak Ci się czasem nie obsunął na haku ramy? Poluzuj nakrętkę koła i spróbuj przekręcić do tyłu czarny hak.

Na zdjęciach hak wygląda na przykręcony, dodatkową śrubką jeszcze ustabilizowany. Tourney to najtańsza przerzutka, nie ma co spodziewać się po niej zbyt wiele, zrób tak jak pokazałem Ci na zdjęciach - fizycznie blokując zbyt bliskie przysunięcie kółeczek do zębatek, bo wymiana całej przerzutki może (jak w moim przypadku) nie dać nic...

Napisano

śrubka raczej ma dużo mniejszą średnicę niż oś, więc na haku pewnie ma spory luz, a na ramie widać odcisk jakby wcześniej był wyżej. Takie gdybanie.

Napisano

Ok wielkie dzięki za pomoc. *Cycu85 masz rację, na ramie jest odcisk ale to przez to, że za pierwszym razem przerzutka została źle zamontowana, ale następnego dnia została przełożona w taką pozycję w jakiej jest teraz. Aktualnie jest ona w takiej pozycji w jakiej była od nowości i wszystko jest dobrze raczej dokręcone, ale nadal nie wiem skąd ten problem ;/ Co gorsza ja się na tym za bardzo nie znam i już nie wiem gdzie szukać rozwiązania tego problemu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...