Skocz do zawartości

[kaseta] Jak ją zdjąć?

macmind

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

w minioną niedzielę pękła mi szprycha :/ - zastanawiam się jak często się wam to zdarza mi w ubiegłym sezonie też mi jedna strzeliła w tylnym kole...

Niestety tym razem padło na szprychę mocowaną po stronie kasety :/ muszę ją zdjąć żeby założyć szprychę...

Dziś przy okazji kupiłem w Carrefoure klucz do kasety, pierwszy raz ją będę ściągał i nie chciał bym czegoś spi$%$#@ć...

Rozumiem że zanim dobiorę się do mojej kasety (SRAM wygląda podobnie ) za pomocą tego super nowoczesnego klucza ten też wygląda podobnie do tego co mam (napęd na 1/2")

to muszę po pierwsze wykręcić jakimś cudem nakrętki (kontrujące?) z piasty - klucz do kasety chyba nie chce przez jedną z nich wejść głębiej i mi się obsuwa.

To jest moja piasta, nie jestem pewien odkręcania tej nakrętki z prawej strony jest dość kiepski dostęp do niej - obstawiał bym bardziej kiepską jakość klucza do kasety co wy na to?

Napisano

Może nie wchodzić. Mi też nie wchodził. Wykręcasz tą jedną z wierzchu, później wkładasz klucz i odkręcasz kasetę. Po wszystkim wkręcasz daną śrubkę do momentu, żeby była na tyle dokręcona, aby koło mogło swobodnie się kręcić

• Mod Team
Napisano

Ja mam piastę Shimano RH M475 i wchodzi mi klucz bez ściągania nakrętek ośki. Klucz nie wchodzi luźno na nakrętkę kasety, trzeba go kilka razy stuknąć np. młotkiem żeby wszedł głębiej. Bacik masz? Bez niego nie odkręcisz.

Napisano

Bacik kupię dziś - może uda mi się kupić klucz do odkręcania filtrów :)

Ale nabijania klucza młotkiem wolał bym uniknąć... to jak to jest? odkręcać nakrętkę czy nie?

Napisano

Ja bym się nie bawił w nabijanie młotkiem klucza. Odkręcaj to nic nie kosztuje a z przykręceniem jej z powrotem z odpowiednią siłą to też nie jest problem.

Napisano

Tak, tylko w kontrowaniu piast trzeba mieć trochę doświadczenia/wyczucia. Optymalny punkt nie jest taki łatwy do znalezienia. W deore klucz musi nachodzić bez odkręcania nakrętek na osi. Wiem, bo mam. Stary model, ale nie widzę powodów czemu miałoby być inaczej w tej.

Klucz wchodzi dość płytko (2mm?) i jest to normalne. Dlatego przy odkręcaniu i przykręcaniu dobrze jest spiąć klucz szybkozamykaczem (tak jak normalnie koło w ramie, tyle że zamiast na ramie zapinasz na kluczu). Powinno się zostawić minimalny luz na zapięciu, żeby nie utrudniać sprawy.

• Mod Team
Napisano

Ale nabijania klucza młotkiem wolał bym uniknąć... to jak to jest? odkręcać nakrętkę czy nie?

Zaraz tam nabijanie :D Wystarczy dwa razy lekko puknąć żeby głębiej wszedł. Robiłem tak mnóstwo razy, nic się nie zepsuje, zaręczam :).

Napisano

Bez przesady z tym problemem w kontrowaniu, nie wiem co za problem odkręcić nakrętkę, wszystko wtedy będzie pasowało bez problemu.

Napisano

Ciężko jest złapać tą nakrętkę, dziś się wyposażę w jakieś płaskie klucze rowerowe, czuję że będą się przydawały...

Napisano

No dobra, może to nie jest wielki problem, ale jak się ściąga kasetę do czyszczenia/wymiany, to chyba niezbyt ok rozwiązanie rozkręcać piastę. Druga sprawa - nie da się kontrować od strony kasety, więc rozkręcać trzeba z dwóch stron, skręcić mocno od strony kasety i kontrować z drugiej. Przegięcie jak dla mnie.

Wrzuć foto tej nakrętki, może te carrefour'owe klucze jakieś felerne?

Napisano

No dobra, może to nie jest wielki problem, ale jak się ściąga kasetę do czyszczenia/wymiany, to chyba niezbyt ok rozwiązanie rozkręcać piastę. Druga sprawa - nie da się kontrować od strony kasety, więc rozkręcać trzeba z dwóch stron, skręcić mocno od strony kasety i kontrować z drugiej. Przegięcie jak dla mnie.

Wrzuć foto tej nakrętki, może te carrefour'owe klucze jakieś felerne?

Tu są fotki z opisem przy użyciu mojego klucza nie da się użyć samozamykacza cholera,

tak czy tak jadę do sklepu po bacik bo bez tego się nie obędzie - może w międzyczasie ktoś poradzi jak się za to złapać

Napisano

Długaśny ten klucz i faktycznie QR może być za krótki do przyłapania, ale zarazem jest bardzo wąski przy wielowypuście, na moje oko powinien się mieścić na nakrętkę. Z drugiej strony piasty jest taka sama, więc spróbuj nałożyć na nią klucz. Jak nachodzi to musi się dać odkręcić bez odkręcania nakrętki z osi.

Napisano

Ja też mam piastę deore i jednak moim zdaniem warto taki klucz leciutko puknąć parę razy żeby się lepiej ułożył ;) ale nie za mocno żeby później nie było problemów z jego wyjęciem. Nie opłaca się odkręcać śrub bo później trzeba je kontrować, no chyba że chcesz się z tym bawić i przy okazji nasmarować łożyska. Po wsadzeniu klucza trzeba użyć tego bacika ja wykorzystuję do tego po prosu stary łańcuch.Następnie wsadź na swój klucz najlepiej klucz nasadowy i dociskając całość do koła( dosyć płytko klucz wchodzi i może nieraz wyskoczyć) przekręć w kierunku odwrotnym do strzałki. Cała filozofia :thumbsup:

• Mod Team
Napisano

Zacząć należy od kupna odpowiedniego klucza czy raczej samej nasadki. Ja mam taka za 8zł i spisuje sie od kilki lat bardzo dobrze. Kasety nie dokręcam mocno i nigdy mi sie nie odkręciła.

Napisano

mam troche luzu na kasecie sram pg 950 i musze go szybko zlikwidowac, da sie dokrecic kasete bez specialnego klucza (nasadki)?

np innym narzędziem

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...