Skocz do zawartości

[Łańcuch] Zdjęcia łańcucha bez rozpinania

LifeGood1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Łańcuchów 9-rzędowych to nie dotyczy. Problem pojawia się w momencie próby spięcia 8-rzędowego łańcucha Shimano (z pewnością HG, nie wiem jak z IG czy UG). Brakuje dosłownie dziesiątej części milimetra, żeby spinka ładnie weszła na miejsce. Wiem, że ludzie kombinują wyciskając odrobinę sworznie, ale po co kombinować, jeżeli można kupić spinkę KMC, która działa jak należy. 

Napisano

Potwierdzam, spinka srama 8 rzędowa z łańcuchami HG40 i HG50 średnio współpracuje, niby spiąć się da, ale rozpinanie to kupa zabawy i to nie zawsze udanej. W pewnym momencie po prostu złapałem za skuwacz pomimo założonej spinki.

Natomiast teraz świetnie spisuje mi się spinka accenta na 9 rzędowym HG73. Łatwo spiąć i rozpiąć, podczas jazdy też wszystko na swoim miejscu.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Odświeżam temat by nie zakładać nowego. Mam problem z założeniem spinki srama na łańcuch shimano(hg-40). W jaki sposób mam dostatecznie napiąć łańcuch by spinka ułożyła się tak jak powinna. Próbowałem ręcznie to zrobić ale widocznie mam za mało siły.

Napisano

Wystarczy lekko nacisnąć na pedały i powinna wejść. Tylko trzymaj tą spinkę żeby nie odskoczyła etc. Powinna wejść. Uważaj na palce przy trzymaniu za spinkę, bo możesz się pokaleczyć a takie skaleczenia nie są przyjemne. :blush: Zrób to przez szmatkę lub coś takiego. :woot:

• Mod Team
Napisano

Ja natomiast mam inny problem. Mam założoną złotą 9-tkę Srama, ale nie mogę jej rozpiąć. Nie po to montuje się chyba spinki żeby używać skuwacza.

Też tak mam! W innym zestawie mam Wippermanna i tam jest luksusik, bez zbędnych egzorcyzmów łatwo i bezproblemowo.

Napisano

No cóż, spinka Srama ma to do siebie że trzeba ją albo rozpinać umiejętnie, albo nie dasz rady... Musisz ściskając ją do siebie, pomagać sobie kciukiem i palcem wskazującym mniej więcej tak jak na rysynku :Pspinkasrampowerlinkz88.jpg

Paint rulez! B)

Trening czyni mistrza! :(

Napisano

Spinkę srama naprawdę można rozpiąć jedną ręką w 15 sekund zależy od sprawności palców, ale najważniejsze jest to aby ją dobrze wyczyścić przed rozpięciem, polecam szczoteczkę może być do zębów i odrobina rozpuszczalnika lub benzyna ekstrakcyjna, wyszorować jak swoje zęby :) , wytrzeć szmatką aż będzie lśniła i powinna bez problemu dać się rozpiąć. :icon_wink:

Napisano

A nie lepiej przy użyciu dwóch rąk w 3 sek. ? ( oczywiście spinka musi być czysta.)

Najlepsza jest spinka Wipermana -czysta brudna nie ma problemu z rozpięciem :)-sama się nie rozepnie :wallbash: ...przejechałem na niej jakieś 5 tys. na 3 łańcuchach i działa wyśmienicie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...