Skocz do zawartości

[Łańcuch] Zdjęcia łańcucha bez rozpinania

LifeGood1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym wyczyścić łańcuch w rowerze i nie wiem jak go zdjąć bez

używania rozpinacza itp. Chcę po prostu zdjąć łańcuch w całości.

Nie wiem za bardzo jak do tego się zabrać, z tyłu wystarczy odkręcić

dwa kółeczka na przerzutce, a co zrobić z korbą ? Bo nie mam pojęcia ?

Może jakieś rady ?

pozdrawiam :)

• Mod Team

Jeżeli masz spinkę na łańcuchu, to wystarczy tak jakby ścisnąć ją tak jakby w dwie strony do siebie, jakbyś chciał ją zgnieść.

To jest spinka:

spinka-sram-power-link-z_88.jpg

Jeżeli jej nie posiadasz to będzie ciężko, może imadełko i próbować za pomocą młotka i gwoździa wybić sworzeń? Ale wtedy ciężko będzie z powrotem włożyć go na miejsce, chyba że kupisz spinkę :icon_wink:

Ew. Możesz umyć łańcuch bez zdejmowania, służą do tego specjalne urządzenia z obrotowymi szczotkami takie jak ten:

czyszczenie_lancucha01_00.gif

Witam

Chciałbym wyczyścić łańcuch w rowerze i nie wiem jak go zdjąć bez

używania rozpinacza itp. Chcę po prostu zdjąć łańcuch w całości.

Nie wiem za bardzo jak do tego się zabrać, z tyłu wystarczy odkręcić

dwa kółeczka na przerzutce, a co zrobić z korbą ? Bo nie mam pojęcia ?

Może jakieś rady ?

pozdrawiam :icon_wink:

Witaj,

Nie da się, zważywszy na to, że łańcuch przechodzi przez widełki tylnego trójkąta ramy. Musisz go rozkuć lub rozpiąć. Możesz również wyczyścić go na rowerze, bez zdejmowania.

Pozdrawiam,

Janek

Można spytać czego nie chcesz go zdejmować? Jeśli chodzi Ci o wytrzymałość spinki, wiadomo że nie jest taka sama jak ogniwa w łańcuchu, ale nie odczujesz różnicy. Parę sezonów temu zerwałem kilka razy łańcuch - miał spinkę a zrywał się na innym ogniwie.

Jeśli nie masz spinki, zawsze możesz ją dokupić razem z rozkuwaczem - nie pamiętam ile dałem za swój, ale myślę że w okolicach 30zł. Ewentualnie możesz poprosić kogoś w serwisie żeby Ci rozpiął, nie powinni nic wziąć za tak banalną czynność.

Dzięki za odpowiedzi :) Przejrzałem cały łańcuch i niestety nie

posiadam spinki, będę musiał jakoś to rozgryźć.

Jeżeli zdemontuję łańcuch i będę chciał go założyć z powrotem to czy

koniecznie muszę mieć ten skuwacz ? Poradzę sobie zwykłymi kombinerkami ? itp ?

Pozdrawiam.

Da się go zdjąć, niestety zostanie w komplecie z przednią przerzutką (którą też trzeba będzie zdjąć), a w tylnej trzeba by rozkręcić wózek ...

Jeżeli będziesz chciał wybijać sworzeń bez rozkuwacza istnieje spora szansa na pogięcie ogniw

Jeżeli zdemontuję łańcuch i będę chciał go założyć z powrotem to czy

koniecznie muszę mieć ten skuwacz ? Poradzę sobie zwykłymi kombinerkami ? itp ?

Rozkuwacz jest potrzebny tylko do rozkucia łańcucha, tzn. wyjęcia bolca z ogniwa. Do skucia potrzebna jest Ci tylko spinka. Wkładasz ją i stajesz na pedały (uwaga na oczy, może wystrzelić).

Witam.

Najprościej by Ci było tak jak pisał to jeden z forumowiczów udać się do jakiegoś serwisu tam zakupić spinkę polecam srama a za rozkucie jej i zamontowanie zapłacisz jakieś 5 zł. a może i wcale Cie nie skasują. Spinka taka też nie jest droga bo kosztuje jakieś 6-7zł. a umożliwi Ci ona ściąganie łańcucha bez narzędzi.

Da się go zdjąć, niestety zostanie w komplecie z przednią przerzutką (którą też trzeba będzie zdjąć), a w tylnej trzeba by rozkręcić wózek ...

ale jak zdejmiesz łańcuch z tylnego trójkąta?

co do przedniej przerzutki, to zależy czy wózek jest skręcany czy nitowany

Jeżeli będziesz chciał wybijać sworzeń bez rozkuwacza istnieje spora szansa na pogięcie ogniw

Dawno, dawno temu... w odległej galaktyce...

stare łańcuchy rozpinało się różnymi chałupniczymi metodami z użyciem młotka... :)

Generalnie autorowi tematu zostaje czyszczenie założonego łańcucha (maszynki, pędzelki itp), albo założenie spinki.

Kamil co to za rady?? :) . Spinkę trzeba ręcznie ułożyć a nie stawać na pedały i uważać na oczy! Poza tym do założenia spinki trzeba rozkuć dwa sąsiednie sworznie, nie tylko jeden.

Rulez Ja kiedyś zdjąłem łańcuch z przedniej przerzutki, jest taka śruba na dole prowadnika :). Pewnie jest ona tylko elementem koniecznym do złożenia w całość prowadnika, bo raczej nie mógłby być jednym elementem. W sumie mógłby być zanitowany, więc może i do ściągania łańcucha.

Nie ma co cudować, bo jeśli nie masz nietypowego fulla, w którym łańcuch nie przechodzi przez tylny trójkąt, to i tak nic nie uzyskasz. Leć po spinkę (ważne czy 9 biegów czy mniej, są dwa rozmiary spinek!) i przy okazji w serwisie poproś o rozkucie dwóch sworzni, nie powinni nawet wziąć kasy.

Kamil co to za rady?? :) . Spinkę trzeba ręcznie ułożyć a nie stawać na pedały i uważać na oczy! Poza tym do założenia spinki trzeba rozkuć dwa sąsiednie sworznie, nie tylko jeden.

Nigdy nie udało mi się naciągnąć rękami na tyle mocno łańcuch żeby spinka weszła na miejsce, stąd taka rada.

• Mod Team

Trochę sie zastanawiam jak wy go chcecie bez rozkuwania/rozpinania ściągnąć?? U mnie sie przednia przerzutka rozkręca wiec spokojnie bym łańcuch wyciągną, tylna tez ale co z ramą ?? Nie wiem jak u was ale u mnie łańcuch jest wpleciony w tylne widełki i bez cięcia (rozkręcania zawiasów jak ktoś ma) sie nie obejdzie.

Leć po spinkę (ważne czy 9 biegów czy mniej, są dwa rozmiary spinek!) i przy okazji w serwisie poproś o rozkucie dwóch sworzni, nie powinni nawet wziąć kasy.

I tu się z Tobą nie zgodzę bo sram produkuje 3 rodzaje spinek - do łańcucha 9-tki, do łańcucha 8-ki i do singlespeedów

Należy jeszcze dodać 'apropo spinek ze sramoweskie z łańcuchami shimano średnio chcą współpracować.

Na pewno?O.o Mam łańcuch shimano LX, spinkę złotą srama pod 9tkę i wszystko współpracuje idealnie. Nie pomyliło Ci się coś?:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...