Skocz do zawartości

[zerwany gwint] przy dokręcaniu tarczy hamulcowej

rav77

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam ponownie Brać rowerową.Problem jak w temacie.Chciałem zmienić tarcze na przodzie i 2 śruby obok siebie nie trzymają.Wykręcają się ale nie można dociągnąć.Jak się domyślam pewnie nie wskazane jest jeżdżenie na 4 śrubach.Macie jakieś pomysły na naprawę?Może nakrętka z tyłu? Koła to fulcrum RM5,szkoda kupować nowych.Nie wiem jak jest z częściami zamiennymi w takich sytuacjach.Miał ktoś podobny problem? Będe wdzięczny za pomoc.

Napisano

To jest jakaś opcja.Gintownik m7 i może się uda.Nie wiem tylko jak z otworem w tarczy,ale zawsze można rozpiłować.

Napisano

Nie narzynką tylko gwintownikiem jak już :) Kiepski pomysł, trzeba by było wiercić również w tarczy, co by otwór powiększyć. Jak nakrętka się z tyłu zmieści to zakładaj i bez żadnych problemów będziesz śmigał, wytrzymalsze niż rozwiązanie oryginalne.

Napisano

No właśnie Przeor,jak się zmieści...ciasno tam,ale faktycznie na logikę to mocniej chwyci niż w gwincie oryginalnym w alu.Taki był pierwotny plan.Dzięki za pomysły.Spróbuje powalczyć z BDC-Bike- są przedstawicielami Fulcrum,może co poradzą,jakieś zapasowe szpargały czy cuś

Napisano

Się zmieściła nakrętka,nawet śruby dłuższej nie trzeba bylo szukać.Wygląda na to że będzie działać :) Dzieki za pomocne rady.Pozdro.

Napisano

Ze swojej strony i ze wzgledu na bezpieczenstwo polecam system Recoil. System stworzony wlasnie do takich celow jak zerwany gwint.Polega on na tym iz gwintuje sie nowy gwint w miejsce starego ma on wieksza srednice.Pozniej w ten gwint wkreca sie specjalna sprezynke,ktora ma juz wymiary starego gwintu.Polecam

Napisano

Przecież to jest przerost formy nad treścią :) Jak się nakrętka zmieściła to na pewno jest wytrzymalsze takie łączenie od oryginalnego. A poza tym widziałeś takie coś? Bo ja widziałem i osobiście tego używałem. To się kompletnie nie nadaje do hamulca, no chyba, że teściowej chcemy rower pożyczyć :)

Napisano

Przecież to jest przerost formy nad treścią :o Jak się nakrętka zmieściła to na pewno jest wytrzymalsze takie łączenie od oryginalnego. A poza tym widziałeś takie coś? Bo ja widziałem i osobiście tego używałem. To się kompletnie nie nadaje do hamulca, no chyba, że teściowej chcemy rower pożyczyć :(

Osobiscie uzywam takiego patentu i jestem bardzo zadowolony.Nic sie nie dzieje i wszystko trzyma ze hej.Najwazniejsze ze jest bezpieczne.

• 11 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...