Skocz do zawartości

[rower] Jaki rower doradzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chciałbym abyście mi doradzili jaki mam kupić rower. Moje ograniczenia to:

Rower górski (MTB)

Kapitał: 2000zł (no najwyżej 2100)

Hamulce: przednie i tylne muszą być tarczowe.

Rama: 20'-21'

Przepraszam jeśli coś źle napisałem, ale nie jestem jakimś znawcą ;p

Z góry dziękuję za pomoc.

Napisano

Przemyślałeś to dobrze? Muszą być tarczowe? Szczerze Ci powiem, że to może być błąd. Domyślając się do jakiej jazdy będzie Ci potrzebny, V-ki by Ci wystarczyły. Rezygnując z hamulców tarczowych podnosisz jakość reszty komponentów przy zachowaniu tej samej ceny.

Mam rowerek do XC, którym jeżdzę dosyć agresywnie. Hamulce to V-brake Avid Single Digit 5 i spisują się naprawdę świetnie.

Dopiero, kiedy robię sobie wypad FR/DH (oczywiście na innym rowerze) odczuwam potrzebę tarczówek (Avid Juicy 7).

Naprawdę przemyśl to dobrze. Nie wiem kto i co Ci powiedział, ale za rower w tej cenie to hamulce tarczowe będą raczej bez szału.

Nie mówię, że tarczówki to zło, bo DOBRE hamulce tarczowe są o niebo lepsze jeśli chodzi o modulację czy efektywność hamowania, ale w tej cenie i przy takiej jeździe można naprawdę je sobie odpuścić.

Odnośnie - 'tej jazdy'. Mógłbyś się bardziej określić ? Jak chcesz jeździć?

Może jakiś Scott Aspect?

• Mod Team
Napisano

Zły dział forum

Tematów o rowerze do 2000 zł jest pełno. Poszukaj, wyciągnij wnioski i napisz temat o konkretnych już modelach jeżeli nie będziesz miał wyjaśnionej sprawy do końca

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...