konradzioH10 Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Witam. Mam pytanie odnośnie napędu a dokładniej korbowodu. Chcę kupić korbowód Shimano Deore FC-M533tutaj aukcja korbowodu . I problem polega na tym, że mam kasetę 8 rzędową a wyczytałem że korbowód współpracuje z kasetą 9 rzędową. Moje pytanie brzmi czy spasuje ten korbowód do kasety? Od razu wspomnę że manetek nie chcę wymieniać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twix09 Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Spasuje na 100%, to tyle ode mnie ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 To tylko marketingowy bełkot. Będzie tak samo dobrze działał z 8 jak i 9 biegami. Problemem może być wyciągnięty łańcuch o ile planujesz założyć stary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzioH10 Napisano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Raczej planuje kupić łańcuch no i kasetę. Ale zobaczę jak to będzie chodziło bo w sumie łańcuch wymieniałem jakieś pół roku temu a przejechałem na nim ok 40 km także to jest mało. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Daj zdjęcie kasety dla pewności. Tylko takie coby było widać dokładnie wszystkie ząbki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzioH10 Napisano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Ale i tak będę chciał wymienić kasetę. Może masz jakąś propozycje żeby to fajnie współpracowało z nową korbą i do tego jakiś łańcuch. Myślałem nad takąlubtaką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Alivio to bardzo dobry wybór. Wytrzymałością dorównuje dużo droższym kasetom. W Srama bym się nie pchał, bo ja się zawiodłem na ich kasecie 5.0. Do tego oczywiście jakiś dobry łańcuch, np taki http://allegro.pl/item1048998952_nowy_lancuch_wippermann_connex_800_super.html http://allegro.pl/item1058504935_nowy_lancuch_wippermann_804_8_7_6_rzedowy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzioH10 Napisano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Dzięki za podpowiedź. Lepiej już wymienić ten łańcuch żeby wszystko grało;] Też tak myślałem że te alivio będzie się dobrze spisywać. A powiedz mi jeszcze jedno. Czy bardzo dużą różnicę robi długość ramienia korby 170 od 175mm? Bo wydaję mi się że to jest minimalne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Różnicę robi już 2,5mm a 5mm robi zauważalną różnicę. 170mm jest dla niższych bikerów tak koło 170cm i niżej, 175mm to już powoli standard dla bikerów ok.180cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzioH10 Napisano 1 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 No ja tak mam ok 173 cm wzrostu. Wiem że właśnie standard to 175mm. Tak myślę czy kupić 170mm czy 175mm. Jak kupię 175 będzie pewnie dłużej ale bardziej patrzę żeby mi pochodził jeszcze ten rower gdzieś 2-3 lata później lepiej coś nowego. Pomyśle jeszcze nad tą korbą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Myślę, że dodatkowym argumentem przy wyborze długości może być preferencja kadencji. Jeśli wolisz siłowo to 170, jeśli mielenie to 175, chociaż chyba ważniejsza jest kwestia długości nogi, bo od kadencji to są przerzutki a nie długość ramienia korby.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Jak nie zamierzasz rosnąć to bierz 170mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzioH10 Napisano 1 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 A co myślisz o tej korbie? Tamta ma już ten suport zintegrowany a ta to kwadrat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Czyżbyś uważał kwadrat za lepsze rozwiązanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzioH10 Napisano 1 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Nie wiadomo to jest podobno mocniejsze ale gdzieś wyczytałem że kwadraty jednak są bardzo wytrzymałe. Nie miałem zintegrowanej ale wydaję mi się że to jest lepsze rozwiązanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 W żadnym wypadku. Kwadrat < Octalink < HollowTech2, chociaż przy tych dwóch ostatnich można polemizować ze względu na inne kwestie. Kwadrat odchodzi i byle jak najdalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konradzioH10 Napisano 1 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 heh;] a w ogóle warto zamawiać części na allegro? Kiedyś też robiłem coś z napędem w innym rowerze tylko wtedy części zakupiłem w sklepie i niestety zdarli ze mnie kase. Wymiana to już odrębna sprawa;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P3NNY Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Hmmm a czy taką korbę ze zintegrowaną osią mogę zastąpić swoją korbę na kwadrat truvativ x-flow? Rozumiem że wtedy wyrzucam swój suport, wkręcam ten walec:-)... eee pojęcia nie mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Na allegro jasne, że warto, ale od sprawdzonych sprzedawców, najlepiej sklepów internetowych. P3NNY możesz, nie ma problemu. Wykręcasz suport i wkręcasz miski z łożyskami HT2. Walca nie wkręcasz tylko wciskasz w łożyska które wcześniej wkręciłeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P3NNY Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Mhm właśnie obejrzałem instrukcję shimano i to generalnie jest proste jak budowa cepa; tylko kluczy nie mam takich ale nic... Czy rozmiarami będzie ona pasować do mojej ramy? A propos instrukcji, tam jest pokazany montaż podkładek dystansowych i są dwa typy: pod oś i na obejmę- bo jasnym jest że te podkładki po to abym ustawił sobie przerzutke tak jak chociażby mam teraz z tą korbą x-flow. Zgadza się? btw. rower w miarę nowy ale po 700km słyszę dziwne odgłosy z okolic suportu, a skoro HT jest wytrzymalszy i w ogóle plasuuje się klasę wyżej, to prędzej czy później będę zmieniał kwadrat. Ta wyprzedaż z allegro jest mi zatem całkowicie na rękę.Stąd moje zainteresowanie tematem. edit. Czy tę tuleję przed wciskaniem należy posmarować choćby zwykłym smarem ŁT? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 po 700km to dużo za wcześnie wymiana korby . Jak uważasz, skoro masz kasę na HT2 to bierz. Podkładki zapewne do dopasowania korb do szerokości mufy suportu. EDIT: minimalnie można, ale tyle co nic, bo oś wchodzi tak ciasno, że smar praktycznie w całości zostanie zepchnięty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P3NNY Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 W sumie racja zastanowię się nad tą wymianą tym bardziej że dopiero co zakupiłem nowy amortyzator. Cycu na instrukcji 1. krok instalacji to wkręcanie misek więc kiedy tę tulejkę się montuje? Chodzi o to, że wcześniej napisałeś że tuleje wciskam we wcześniej wkręcone łożyska- to te miski to łożyska tak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Nie wiem o której tulejce mówisz . Ja pisałem o tej która łączy dwa ramiona korb, z jednym złączona na stałe. Ją się wciska w łożyska jak się je przykręci do ramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P3NNY Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Super na przyszłość w razie wymiany na pewno sobie poradzę. Dzięki Cycu za wiedzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.