Skocz do zawartości

[mechanizm korbowy] XTR vs XT

MichaLKRK

Rekomendowane odpowiedzi

A co to za roznica, moze komfort psychiczny jest wazniejszy..?

Chce gosc miec xtr to niech sobie takowa korbe zapodaje, dyskusyjne jest jedynie zakladanie tematu w tej kwestii...

Nie uwazam zeby wrzucanie tego typu komponentow do 'takiego' roweru bylo przestepstwem, wrecz przeciwnie, inna kwestia jest jak taka kase mozna inaczej zagospodarowac, jezeli wogole takie pytanie istnieje.

Rozwazania ile to mozna korb kupic w cenie tej jednej uwazam za kompletnie bezsensowne.

Jeszcze raz powtorze, jak kogos stac to w czym problem?

a może w aspekcie wytrzymałości wystarczyłoby popatrzeć do katalogu shimano? na początku kategorii mtb jest zestawienie zakresu używalności poszczególnych komponentów. grupy slx i xt są najbardziej uniwersalne i pokrywają najszersze spektrum zastosowań, w tym też tych cięższych. slx to na chwilę obecną ekonomiczniejsza opcja xt, bo lx wypadł z mtb.

wg mnie turney nie jest wymierny dla oceny jakosci korb, mozna tez trafic zwyczajnie na felerny egzemplarz.

ja stawiam na slx.

Wprawdzie robimy małe OT, ale jak już się powołujesz na samochody to sprawdź najpierw, kiedy pojawiła się obecna generacja 7, zanim będziesz pisał, że jest stara. Pomijam już fakt, że obecne płyty podłogowe to konstrukcje modułowe i, że na jednej płycie buduje się kilka modeli aut. Argument mocno nietrafiony. Kto teraz kupi 7 to zastanawiają się zazwyczaj ci, którzy raczej mają małe pojęcie w tej kwestii i których ten problem nie dotyczy. Automaniak to naprawdę nie jest program najwyższych lotów :)

Fakt, zasugerowałem się tym polskim Top Gearem :), Prokopowi daleko do Clarksona choćby nie wiem jak się starał. Przecież 7 również ma następczynię, więc ocb? Możliwe, że coś przekombinowałem, chyba chodziło o rozstaw osi taki jak w poprzedniej 7. Pewnie odbiorcy klasy 7 nie wnikają specjalnie w szczegóły i biorą, ale 5 poszła nieco w te tereny, chyba się zgodzisz. Z XT jest IMO podobnie, bo z SLX są bardzo zbliżone, jak ktoś chce poczuć różnicę to i tak pójdzie w XTR czy inne top firmy.

@Cycu85

Problemem Prokopa jest to, że facet naprawdę bardzo mało wie, ale mu to w ogóle nie przeszkadza. No więc gada i gada...

Generalnie to jest tak, że limuzyny z segmentu F (np. BMW 7), w stosunku do samochodów z segmentu E (np. BMW 5) oferują tak naprawdę niewiele więcej, ale za o wiele większą cenę. Tylko, że tam zawsze chodziło o najwyższy prestiż i możliwość manifestacji swojej pozycji społeczno - ekonomicznej. I właśnie za to płacisz i właśnie dlatego ten segment jeszcze istnieje. Zjawisko to dobrze opisuje Efekt Veblena.

Dobra z mojej strony EOT, bo to nie to forum :icon_wink:

Spoko Projec topór zakopany :icon_wink:. Szanuję to co właśnie napisałeś.

Pitof dokładnie mam takie samo wrażenie ;). Koniec OT, w sumie tematu też może być koniec, bo już chyba naprawdę nic więcej napisać się nie da ;). Szkoda tylko, że autor umknął.

W tym wypadku problem polega na tym, że kolega MichaLKRK dawno już zdecydował jaka korbę kupi i za wszelką cenę próbuje nas przekonać że jego wybór jest słuszny

Zdecydowałem się na XT lub XTR co zaznaczyłem w pierwszym poście, ale jak widać dużo osób nie umie czytać ze zrozumieniem, bądź też zbyt emocjonalnie podchodzi do wypowiadania się w sieci. :)

MichaLKRK

WXTR będzie bardo dobrym wyborem połączenie lewego ramienia z osią jest dużo sztywniejsze niż w niższych modelach .

Z kąd masz takie info ?? Z praktyki ??

Wiadomą sprawą jest że XTR jest grupą zawodową i czy zwykłemu amatorowi jaką zapewne jest liczniejsza grupa osób tego forum nie wystarczy sprzęt klasy niżej,który nie odbiega aż tak od topowego modelu?

Zwykłemu amatorowi może i tak, ale ja wolę dołożyć więcej pln i kupić coś co jest lepsze nawet jakby moja przygoda z rowerami miała się skończyć tylko wyjazdami po bułki do sklepu

Co do tego wręcz odwrotnie to zakręć sobie korbą z pedałami a później bez i zobaczysz która dłużej będzie się kręciła.

A teraz zobacz ile musiałeś przyłożyć siły do rozkręcenia z pedałami i bez, i podziel to przez ilość obrotów, i zobaczysz co ma większą efektywność :)

I tu wychodzi kolejny błąd w rozumowaniu autora, bo znacznie większy wpływ na łatwość rozpędzania ma waga pedałów niż korby. Co z tego, że kupi sobie XTRa który notabene i tak nie jest jakimś mistrzem lekkości, jak wsadzi do tego ciężkie pedały. Lekkie ubijaki to już ułamek ceny samej korby.

A czy ja nie pisałem, że mam zamiar zmodernizować cały rower. Potrzebuję pomocy w doborze korby, a nie w doborze na co wydać pieniądze !!! Pod koniec tego roku będę miał duży przypływ gotówki, i planuję zakupy typu Reba Team 2010+, rama giant Xtc, ale teraz potrzebuję k o r b y.

Przeliterowałem, więc może teraz już zrozumiesz. Reszty Twojego postu ponownie nie skomentuję.

Ciekawe, czy ktoś już wspomniał, że korba tourney ma nacięcia i wygięcia standardowo, które mogą wyglądać jak pęknięcia? To odpowiednik odpowiednio wyprofilowanych zębów z wyższych grup, które nie są ponacinane tylko mają inaczej maszynowo zdjęty materiał.

Akurat taką korbę mam w rowerze żony. Takie nacięcia nieźle komplikują czyszczenie korby heh :-) Nowej korby NIE DA SIĘ zajeździć po 500km bez zajeżdżania wcześniej kasety, której zębatki mają przecież mniejszą średnicę i mniej zębów przez co więcej siły się na nie rozkłada niż na zębatki korby.

Siema dobry :)

Wiem, że korba ma nacięcia bo je widzę, ale to nie to. Jak już wcześniej pisałem, przy wrzucaniu z przodu na blat, łańcuch tak jakby strzelił i spadł na środkową przerzutkę ( a był już w połowie na blacie ).

Dzięki za pomoc.

MichaLKRK ile km rocznie masz zamiar na tej korbie wykręcać?

Siema.

Nie mam skonkretyzowanych planów, ale myślę, że spokojnie 7-10 tys. Jeżdżę do pracy, po pracy, i co weekend na dłuższe wycieczki. Praktycznie cały wolny czas spędzam na jeździe, a ten nie wolny na myśleniu gdzie pojadę jak się zwolni :)

We didn't start the flamewar :)

Zacznijmy od tego, że gdzieś na początku przeczytałem, że chcesz 48 zębów, XTR nie robi korb w sensie stricte xtr z 48 zębami. XT natomiast tak. Problem w tym, że "niby" te dwie korby różnią się tylko sajzem, a tak naprawdę w XT48 wszystkie blaty wykonane są z aluminium, w SLX48 najmniejszy jest ze stali, u mnie w XT ten mały odkręciłem i leży pośród narzędzi i częsci. jeśli jednak weźmiesz kasetę 11-x a nie 12-x, to może i korba 44 Ci starczy (44/11=48/12), nie wiem jaką masz teraz (najmniejsza zębatka - ile ma zębów?) i jakbyś brał 44zęby, to zarówno XT jak i XTR posiadają dalej największy blat aluminiowy, środkowy się różni - XTR ma tytanowo-polimerowy, a XT stalowo polimerowy. XTR ma +20 do lansu, ale jeśli zamierzasz zmieniać cały napęd a nie chcesz wydawać pierdyliarda złotych, to wg mnie zarówno XT jak i SLX są odpowiednim rozwiązaniem, SLX ma wg mnie lepszy wygląd, stawiam, że w dzisiejszych czasach konstrukcyjnie niewiele się różni.

Odnośnie zazdrości a propos XTR - albo to dowcip, albo leczenie kompleksów, myślę, że dużo osób stać na XTR, tylko po co? Można te 600 pln czy ile ta różnica wynosi, żeby się ma......ć przy XTR, albo można fajną pannę na kolację zaprosić, bah, za 600 PLN to nawet last minute można kupić. :) Lecznie kompleksów może być tanie i drogie. :P

I gdyby Ci się blaty zajechały, to blaty kosztują ok. 80-100 pln

I zuploaduj zdjęcia obecnej korby na jakiś serwer plix :)

Pzdr

M

Witaj xoar.

Ah, wreszcie coś konkretnego :)

Kasetę oczywiście mam zamiar zakupić 11-x :)

Właśnie z powodu rozmiaru największej zębatki, na 99 % wybiorę XT.

Lans mnie nie dotyczy :) \

Dzięki za info na temat materiału zębatek, chociaż nie ukrywam, że już jestem w jego posiadaniu.

PJakoś xt nie pasuje mi do reszty, nie w sensie że za dobra, tyko w tym rowerze jest więcej rzeczy na które można wydać kasę żeby uprzyjemnić jazdę. A korba nie jest czymś co najbardziej przekłada się na jakość jazdy.

Nie zamierzam się powtarzać.

Taa, tylko gdzie logika zakładać korbę za 1200 zeta do roweru który kosztował 1500? Proste pytanie: Co w odczuwalnym stopniu zwiększy komfort, efektywność i bezpieczeństwo jazdy - korba za 1200zł czy amortyzator za tą samą kwotę?

Jak wyżej | :)

Panowie nie ma sie co podniecac nad korba xtr-a.

Zadna rewelacja jak na obecne standardy ale co trzeba przyznac, jak to mowia 'kon pociagowy'...

Witaj chris.

Co do standardów to się nie wypowiem, ale wiem jedno - jak byłem mały to marzyłem o dobrym osprzęcie shimano w rowerze.

Tak - jak miałem 13 lat to rozkręcałem rowery na podwórku. Teraz po prostu z sentymentu nie potrafiłbym się zdecydować na inny :)

Na razie jestem na 99 % za XT z powodu wzmocnionego blatu, oraz jego rozmiaru czyli 48.

Poszukuję jeszcze tylko informacji na temat łożysk użytych w modelach XT i XTR.

Będę wdzięczny za takowe

Pozdrawiam.

PS: Piękny oftop. Podziękowania dla tych co zrozumieli czym się kieruję, i nie trolowali.

Schwefel nie naginaj już z tym "wręcz odwrotnie", bo skoro masa wprowadzona w ruch utrzyma go dłużej, to można by to samo o kołach powiedzieć co jest raczej niestosowne. Kolega ma problem bo padła mu korba, wysoko mierzy z docelowym sprzętem, więc nie chce pakować się w żadne alivio, mimo że sprzęt jak na razie ma taki sobie. Popieram podejście do tematu przeróbek krok po kroku, jednak trzeba ustalić priorytety wymian. Rama jest głównym elementem roweru, jednak Twoja nie jest tragiczna, można poczekać dość długo, amor jest istotnie do wymiany zaraz po uszkodzonej korbie. Gdy zacznie się wyrabiać kaseta dobrze byłoby wymienić resztę napędu (z kasetą włącznie) żeby nie zajechać nowej korby rozciągniętym łańcuchem. Wtedy przechodzisz na 9 biegów i musisz również zakupić manetki. Jak będzie kasa to od razu lepsze koła. Na koniec jak zaczniesz odczuwać potrzebę innej geometrii i/lub większej sztywności ramy, to zmienisz ją na coś konkretniejszego.

Wracając do korby - XT uważam za niepotrzebny wydatek. SLX to max, wiele osób używa tą korbę w ciężkich warunkach i jest to naprawdę wysoka półka. W ogólnej opinii jest to najlepsza korba w stosunku jakość/cena. Pozdrawiam :)

zgadzam sie sam ja maltretuja od jakiegos czasu na roznego rodzaju ciezkich trasach i jest ok. w porownaniu jest do np. truvativa firex blat jest stosunkowo miekki.

MichaLKRK

Z kąd masz takie info ?? Z praktyki ??

Gdybyś rozumiał to co czytasz, to wiedział byś , że mam tą korbę, przed tym miałem XT :)

No cóż trudno się nie zgodzić ze słowami "1415chris" , korba XTR w porównaniu z XT to spora różnica ... jak Cię stać to kupuj .

Gdybyś rozumiał to co czytasz, to wiedział byś , że mam tą korbę, przed tym miałem XT :)

Źle to ująłem. Nie miało to brzmieć wyśmiewczo ani nic w ten deseń, po prostu się spieszyłem. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Co do łożysk: LX/SLX/XT używają wkładu SM-BB70, natomiast XTR SM-BB90, różnica między nimi jest jedynie w kolorze oraz masie, suport XTR jest minimalnie lżejszy.

No i wszystko jasne. Wiem już wszystko co chciałem wiedzieć. dzięki za pomoc i pozdrawiam.

Jak dla mnie to temat wyczerpany.

Z tego co gdzieś i kiedyś wyczytałem w jakimś cytacie z pisma niemieckojęzycznego (nazwy nie znam :D ), w którym było porównanie sztywności korb o zastosowaniu powiedzmy XC, XT było sztywniejsze od XTR o kilka procent. Zresztą to była CHYBA w ogóle najsztywniejsza korba o w tym teście. Niestety, nie mogę sobie przypomnieć źródła :)

Kultura pracy korby XTR jest znacznie wyższa niż XT, kto nie miał porównanie, to niech może testów nie cytuje.

Pewnie znacznej większości korba XT spokojnie wystarczy, jednak takie stare marudy jak ja lubią komfort i precyzję :)

No to wsadziłem kij w mrowisko :)

Moje info swoją drogą, ale do takich testów też dobrze się z dystansem odnosić, bo nie wiadomo co oni tam mierzą ;) Ale test naprawdę widziałem. Notabene mój RF Deus miał <90% sztywności XT, XTR chyba 93 czy coś.

Kultura pracy korby XTR jest znacznie wyższa niż XT, kto nie miał porównanie, to niech może testów nie cytuje.

Miej wiarę w ludzi, Rulez. Ja tylko podsuwam info :)

Taa, kiedyś miałem korbę FSA V-drive Megaexo, wg. różnych testów była bardzo sztywna, sporo sztywniejsza niż XT , cóż z tego, skoro łańcuchy dosyć słabo z nią współpracowały, a zębatki szybko się wycierały :)

sugerowałbym jeszcze rzucić okiem na ofertę cenową zębatek do poszczególnych korb.

oczywiscie zakładamy że te oryginalne są zajefajne i najzajefajniej się na nich jeździ i na nic innego by się ich nie zamieniło :D

cena samych zębatek przekracza częstokroć koszty operacji przeszczepu wątroby czy innych drogocennych organów - co też wziąłbym pod uwagę.

sugerowałbym również to że za jednego xtr'a można mieć np trzy slx'y lub dwa xt, wariant dla mnie tyż nie taki bez sensu bo wolałbym mieć np przez cztery sezony dwie nowe korby niż jedną starą, choćby nie wiem jak genialną.

@rulez - kultura pracy - nie wiem za bardzo o co chodzi, bo od jakiegoś czasu XT i XTR mają to samo ułożenie wkładek do przekładania biegów (sprawdź skoro masz porównanie, ja dziś sprawdziłem z rowerem kumpla, jest to samo, nawet kształt zębow sprawdzaliśmy - wyglądał na taki sam, głowy nie dam) - i co to w ogóle jest kultura pracy? silnik spalinowy ma kulturę pracy. Troche ironicznie, ale naprawdę chciałbym się dowiedzieć. no offense.

@ktos (nie chce mi sie wracać) napisał, że blaty xtr są lepsze od xt - jak to lepsze? aluminium lepsze od aluminium? (Skoro głównym blatem ma być największy)

@all - po co my tu dyskutujemy, skoro Michał chce 48 zębów? kupi XTR i będzie musiał WSZYSTKIE blaty wymieniać, bo przednia przerzutka nie obsłuży 48-32-22/24, a jeśli nawet, to 8====Dowo. a 48 zębów ma XT i SLX. Po co się z tym pie.... jak można od razu kupić korbe która to ma. I pozamiatane.

a propos wywodów o xtrze, ja naprawdę chciałbym poznać zalety XTR w porównaniu do XT, i to nie jest tak, chris i rulez, że kogoś nie stać, po prostu wolę ten ciężko zarobiony hajs wydać na inne rzeczy. Poza zaletą, że na rowerze błyszczy napis XTR. To co prawda kręci głównie facetów, więc po co inwestować? Panny polecą na Deore i gościa co ma twarde jaja, fajne bułki i dobrą gadkę... :o Bo szczerze powiem, że ciężko nazwać zaletą nikłą różnicę w wadze.

@MichaLKRK - Giant XtC - fajnie, ja też na takim jeżdżę, mam do tego SID'a, ale może lżejszy jestem (używane kupiłem jedno i drugie), poza tym pozdrowienia do KRK - lubię i bedę tam za tydzień ;) Zamoyskiego nie zalane, więc będę mógł się zalać.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...