Skocz do zawartości

[hamulce V-brake] Problem z ustawieniem

Yahoo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem w sumie laikiem jeśli chodzi o sprawy techniczne rowerów. W każdym bądź razie próbuję ustawić klocki hamulców V-brake i gdy już mi się udaje, tak że nie obcierają o koło to po zaciśnięciu ich rączką, jeden nie wraca do pozycji wyjściowej i ciągle obciera o koło! Całą akcję powtarzałem z 10 razy i zawsze kończyło się tak samo. Czy może to być wina zużytej linki bo inncyh powodów nie widzę? Z góry dzięki za odpowiedź.

Polecam temacik http://www.forumrowerowe.org/topic/70420-hamulce-linki-nie-odbija/page__p__722320__fromsearch__1entry722320

Wydaje mi się że jak rozbierzesz V-ki weźmiesz największy naciąg sprężyn i przesmarujesz ( ale tylko tuleje ślizgowe v-ki nie felgę i klocki broń boże bo już byli tu tacy agenci xD )to powinno być ok, no chyba że sprężyna pękła (raz tak miałem) wtedy trzeba się zaopatrzyć w nową lub zakupić nową szczękę. Najlepiej się to sprawdza jak wyjmiesz linkę z hamulca i ręką dociśniesz hamulec do felgi jak odbije to jest ok i problem nie w szczęce jak nie odbije to coś ze szczęką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...