tenjin Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Moje 3 typy. Hamulec ma służyć do cross country dla lekkiej dziewczyny, będzie używany z tarczą 180, zależy mi na: -dobrej modulacji -bezobsługowośći -klamki przystosowanej dla któtkich palców tzn. musi być regulacja odległości i klamka nie może być bardzo gumowa budżet: im mniej tym lepiej ale 200-250 max (tarcze i klocki mam) deore 2010 juicy 3 stare shimano osobiście skłaniam sie ku staremu shimano, mam stare sainty, które mają podobny wygląd (szczególnie klamki) i są bardzo ok. Miałem też nowego xtka, którego klamki z kolei bardzo przypominają nowe deorki i też był spoko (aż do zepsucia:) ) Prosiłbym o sugestie najlepiej ludzi, którzy użytkowali któreś z modeli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Bardziej bym chyba celował w Juicy 5 albo Shimano SLX. A jak to ma być dla lekkiej dziewczyny, to głupotą jest branie tarczy 180mm na przód. Spokojnie 160mm wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 i juicy 5 i slx przekraczaja budżet, nie wiem w czym przeszkadza tarcza 180. Ja wcześniej miałem 180 teraz mam 203 i widze minimalna różnice na przód. Zresztą 180 mam akurat wolną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkoslaw Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Jako posiadacz soczystych trójek mogę je gorąco polecić. Jeżdżę na 160, a na tych tarczach te hampelki siły mają dużo. Te XT-ki też całkiem ciekawe. W Deorki się nie baw- lubią cieknąć. A propos większej tarczy- nie jest Ci potrzebna, bo jesteś lekka, a większa tarcza to większa możliwość pogięcia jej. Także z mojej strony Avid J3 + tarcza 160mm i gites majonez Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dun Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 juicy 3 i bedzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 ja nie jestem lekka tylko co najwyżej lekki a juicy 3 nie maja chyba regulacji odległosci klamki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xoar Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 nie wiem skąd ta opinia o Deorkach, że lubią cieknąć. Zauważyłem, że jest mnóstwo zwolenników Avidów, a szczerze w serwisie podobno częściej lądują. Model 2010 to tańszy brat droższych braci, w dwóch serwisach miałem informacje, że to dobre i skuteczne hamulce, ale może tak trafiłem, a trochę się ich pytałem, bo stałem przed kupnem hydralicznych. Mówimy tu o Modelu 595 a nie 535 czy jakimś innym. Ja bym brał Deore. pzdr M A jak dla kobity, to może Model OEM shimano 575 - biały jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 chciałem te białe ale one mają podobno jakiś dziwny system do odpowietrzania, i na polskich i zagranicznych forach nie wypadły za super. Mnie sie osobiście najbardziej podoba ten stary zacisk xt i klamka deore (te klamki to chyba była takie same wtedy dla deoreke,lx,xt, saint etc.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xoar Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 to jest system jak w Avidach, może się mylę, ale wydaje mi się, że jak masz tłoczek nazwijmy to prostopadle, a nie równolegle, do kierownicy, to poprzez system dzwigni jest możliwe lepsze dozowanie siły hamowania, nie wiem jaką regulację mają do tego te stare XT, Deore ma na pewno regulację odległości klamki od kiery, nie ma niestety Servo Wave, czy jak to się zwie, co zmienia charakterystykę hamowania, ale to ma tylko nowe XT. Mi się Deore bardziej podoba. Swoją drogą, jeśli to nie jest prezent, a panna nie zabija się walcząc o pierwsze lokaty w maratonach, to może wyślij jej 3 zdjęcia i zapytaj które? pzdr M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkoslaw Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Przepraszam za ta zniewagę dotyczącą płci Jeżeli chodzi o regulacje odległości od kierownicy to Juicy ją mają. Taki mały imbus pod klamką. Ogólnie klamka jest bardzo fajna, dobrze w palcach siedzi. I na pewno nie jest gumowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 xoar, to pewnie dlatego, że dużo więcej ludzi ma polecane avidy (sprawdzone). Ja także postawiłbym na juicy 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xoar Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 @kubek20 - wydaje mi się, że to wszystko zależy od tego co miałeś na początku, ludzie mają tendencję do identyfikowania się z marką i obrony jej przed innymi, taka nasza narodowa cecha, na innych forach można znaleźć i takie i takie opinie: http://forums.mtbr.com/showthread.php?t=405701 - lekka przewaga shimano, bo więcej używających http://www.southerndownhill.com/forum/index.php?topic=132707.0;wap2 - nikodo ze strony avida http://www.singletrackworld.com/forum/topic/shimano-xt-vs-avid-juicy-5 - przewaga pozytywnych opinii o XT tutaj raczej panuje opinia że avidy lepsze, to trochę jak ze świętami Bożego Narodzenia i Wielkanocy @tenjin - to prezent czy nie? bo jak nie, to wyślij jej fotki i zapytaj! pzdr m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 nie, nie prezent ale dziewczyna średnio sie zna. Ja mam jakieś tam pojęcie ale zawsze lepiej skonfrontować. Ja mam stare sainty i są żyleta. Bede jescze testował budżetowe bb7 za 140 zeta bo klamke już mam. tak czy inaczej dzieki za opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artursx1 Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Ciężki wybór . Miałem Avida Juicy 3 , używałem go w zjazdach , gotował się niesamowicie ! Przetrwał 3 miesiące , najpierw poszły klocki , potem dojechała się śruba w klamce od regulacji odległości przez co hamulec nie nadawał się do użytku , część została dorobiona ale po tygodniu hamulec całkowicie się rozpieprz** . Z tańszymi modelami Shimano nie miałem styczności , sam mam Sainta i jego polecam . Do tej ceny najlepiej chyba kupić używane Juicy 5 lub poprostu bb7 będzie bezawaryjny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fludi Napisano 31 Maja 2010 Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 Może się powtórzę, ale może warto byłoby zainwestować w SLX? Aż tak o wiele droższy od J3 nie jest, a powinien być lepszy albo jak pisał kolega wyżej w jakiegoś używanego J5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 31 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2010 bb7 są tansze bo znalazłem za 140 zeta. Co do tańszych shimano to jeden z podanych przeze mnie wcześniej hebli to klamka podobna do starych lx/xt/saint/etc. plus zacisk xt więc wydaje sie najlepszy. Nie słyszałem nic o nowych deorkach a wyglądają bardzo podobnie do nowych xt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
streetbiker Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 Jakbyś był zainteresowany to mam nóweczki do sprzedania za sam przedni zapłacisz tyle co u mnie za komplet a dla forumowicza zrobię upust. http://allegro.onet.pl/item1059677662_rewelacyjne_hydrauliczne_deore_br_m486.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mati123 Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 J3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arkoslaw Napisano 1 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 A może, skoro mówisz, że klamkę już masz, rozglądnąłbyś się za jakimś zaciskiem, do tego jakiś przewód, zestaw do odpowietrzania "hand made" i trochę płynu, może akurat udałoby Ci się coś takiego zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenjin Napisano 1 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2010 mam klamke ale sd7 (spasuje do mechanika np. bb) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.