Skocz do zawartości

[Hamulec tarczowy] coś trze.

slawex17

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam rower od 25 dni. Przejechałem na nim około 70km. Niestety hamulec tarczowy trze. Zatem nasuwa mi się pytanie: czy klocek hamulcowy misi się odpowiedni zetrzeć, czy to może być krzywa tarcza?

Jak to jest z tymi hamulcami? one musza się dotrzeć, czy też od razu powinny dobrze chodzić?

• Mod Team

Powinny się dotrzeć, taki proces trwa od 50 do nawet 300 km.

Zależy od tego jak kto jeździ.

Na początku mogą lekko ocierać, ale bez przesady.

Klocki muszą się nieco dopasować do tarczy.

Proponuję na początku dobrze wyregulować zacisk.

tarcie o tarczę nie ma związku z docieraniem. Najpierw wyregulować zacisk tak, aby nie tarło, później oczekujemy ewentualnego dotarcia się i poprawy hamowania. No chyba że masz lekkie bicie tarczy, to trzeba trochę naprostować.

ok, czyli muszę te klocki wyregulować. szczerze mówiąc pierwszy raz mam kontakt z tarczówkami.

macie może gdzieś instrukcje co robić z tymi klockami?

wydaje mi się że tarcza jest krzywa, tzn. ma bicie, jak ją naprostować? (jakiś link?)B)

• Mod Team

ok, czyli muszę te klocki wyregulować. szczerze mówiąc pierwszy raz mam kontakt z tarczówkami.

macie może gdzieś instrukcje co robić z tymi klockami?

wydaje mi się że tarcza jest krzywa, tzn. ma bicie, jak ją naprostować? (jakiś link?):confused:

Te prostowania tarczy potraktuj jako ciekawostke i zapomnij o tym. Jesli tarcza jest skrzywiona to nalezy po prostu ja wymienic.

Tarcze czesto sa 'skrzywione' trwale i naprezen materialu nie da sie zlikwidowac [albo odksztalcenia w wyniku dzialania sil mechanicznych lub temperatur.... albo oba czynniki].

Co do tarcia to jesli problemen nie jest po prostu banalna regulacja zacisku to hamulec nalezy przelac [jesli to jest hydrauliczny] rozbierajac i czyszczac tloczki. Moze ty jednak masz mechaniczny.... sadzac po budzecie....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...