Skocz do zawartości

[uraz] złamany obojczyk - jak długo nosiliście gips, jak długo wracaliście do siebie?

lena9415

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

23.05.2010r. miałam wypadek na rowerze zderzając się z samochodem

Po prześwietleniu na szpitalu okazało się, że mam złamany obojczyk, bez żadnych przesunięć etc., założyli mi gips Dessaulta i powiedzieli, że mam go nosić od 4 do 6 tygodni, więc z moich obliczeń wynika, że gdyby to jednak było tylko 4 tygodnie to na koniec roku szkolnego (a akurat kończę 3-cią gimn.) byłabym już bez gipsu.

Wizytę kontrolną u ortopedy mam w poniedziałek, więc dopiero wtedy dowiem się czy się to zrasta prawidłowo czy nie.

Ale mimo wszystko boję się, że coś będzie nie tak i trzeba będzie zrobić operację, czy wy przechodziliście coś takiego, jak długo po takiej operacji dochodzi się do siebie?

Napisano

Witaj też miałem w tymtym roku złamany obojczyk na snowboardzie a w tym operacje na nadgarstek ale wracając do tematy nie miałem poważnego złamania obojczyka dostałem tzw;"ósemkę" którą nosiłem przez 6-8 tygodni i szczerze mówiąc nie mam żadnych problemów z ręką już zapomniałem o tym złamaniu i w niczym ni nie przeszkadza.myślę , że w lipcu już o tym zapomnisz

Napisano

No ja też jestem zainteresowany tematem bo złamałem obojczyk wczoraj(oponie zabrakło przyczepności i się położyłem w zakręcie) i jak wyżej dostałem ósemkę... Miejsce złamania jest opuchnięte, tak samo jak prawa dłoń... Smaruje altacetem i opuchlizna z barku trochę zeszła... Czy teraz będę musiał chodzić z tą ósemką przez te dwa miesiące czy może wcześniej mi to zdejmą i zrobią coś innego? Czy powinienem na coś szczególnie uważać?

Napisano

Witaj też miałem w tymtym roku złamany obojczyk na snowboardzie a w tym operacje na nadgarstek ale wracając do tematy nie miałem poważnego złamania obojczyka dostałem tzw;"ósemkę" którą nosiłem przez 6-8 tygodni i szczerze mówiąc nie mam żadnych problemów z ręką już zapomniałem o tym złamaniu i w niczym ni nie przeszkadza.myślę , że w lipcu już o tym zapomnisz

no ale tak zaraz po ściągnięciu tej ósemki normalnie ci ręka funkcjonowała?

Napisano

Ja też się zapisuje do klubu złamanych obojczyków. U mnie jest to prawy. Pierwszy tydzień miałem ósemkę, teraz od tygodnia noszę Dessaulta. O dziwo ten drugi, jest bardziej wygodny, pomijając niedogodności z łokciem, który będzie trzeba pewnie rozruszać.

W moim przypadku kości po tygodniu trochę się rozeszły, jednak pani doktor jest dobrej myśli. Na wszelki wypadek idę do innego lekarze, co by podtrzymał mnie bardziej na duchu.

Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do zdrowia.

Edit: w środę mają mi zdjąć gips i dać jakąś kamizelkę będącą jego odpowiednikiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...