jojo111 Napisano 30 Maja 2010 Napisano 30 Maja 2010 Witam! Mam pytanie dotyczące roweru, który zakupiłem na aukcji: http://www.allegro.pl/item1048277737_gorski_mtb_down_hill_challenge_z_niemiec.html Do zrobienia są na pewno hamulce, regulacja przerzutek, centrowanie kół, wymiana siodełka. Oprócz tego chciałbym pomalować ramę proszkowo na jednolity kolor. W związku z tym mam pytanko- czy nie będzie problemu z rozebraniem go przez takiego amatora jak ja? Co zrobić z amortyzatorami są coś warte czy dać sobie z nimi spokój? Dodam, że niby działają, ale chodzą dość ciężko i trudno mi jako laikowi coś więcej powiedzieć. Czy wogóle opłaca się ładować w ten rower? Dodam, że przerzutki są shimano altus- niby w miare dobre i chodzą nie najgorzej, ale czasem chwilkę trwa zanim wskoczą (szczególnie tył). Napiszcie swoje opinie na złom go, czy dłubać i wyprowadzić na ludzi?
kamil86 Napisano 30 Maja 2010 Napisano 30 Maja 2010 Moja ocena jest następująca: 1. Koła do bani, wątpię w to,że są profesjonalne, a te piasty lubią pękać - ja bym wymienił. 2. Hamulce, szkoda gadać - bezwarunkowa wymiana. 3. Kierownica, sztyca kierownicy i te dziwne rogi - out! 4. Widełki skoro twierdzisz, że ciężko chodzą to znaczy, że się skończyły - wymiana. 5. Wszystkie linki i pancerze - wymiana. 6. Przerzutki... Jak się da to spróbować wyregulować, a jak nie to kupować nowe. 7. Siodło - wymiana. 8. Lakierować proszkowo? Z jakiego materiału jest rama? Ogólnie rzecz biorąc ja bym za niego nie dał tych 233zł...
jojo111 Napisano 30 Maja 2010 Autor Napisano 30 Maja 2010 Rama chyba jest stalowa... Co do amortyzatora to jak on jest zbudowany? W środku jest olej, sprężyna czy co tam siedzi? Ile kosztowałby jego remont orientacyjnie, czy jest to rząd wielkośći 200-300 zł czy raczej 100-150 zł?
geq Napisano 31 Maja 2010 Napisano 31 Maja 2010 Rama chyba jest stalowa... Co do amortyzatora to jak on jest zbudowany? W środku jest olej, sprężyna czy co tam siedzi? Ile kosztowałby jego remont orientacyjnie, czy jest to rząd wielkośći 200-300 zł czy raczej 100-150 zł? Ile by jego remont nie kosztował, to i tak mu raczej nie pomoże, bo nawet nowy nigdy nie był cudem techniki. Jak myślisz o remontowaniu go za takie kwoty, kup lepiej nowy amorek, np. suntoura xcr, który montowany jest obecnie w dużej ilości rowerów. Odnośnie reszty, to jeśli chcesz czerpać przyjemność z jazdy i robić to bezpiecznie, zmień całość.
Fenthin Napisano 31 Maja 2010 Napisano 31 Maja 2010 Osobiście wsadziłbym tam zwykły widelec, ale skoro chcesz amortyzator - XCM to chyba jedyny sensowny wybór pod gwint. Do wymiany poszłyby wtedy pewnie także hamulce, a więc i klamki wraz z linkami, siodełko zniszczone, przydałoby się przyjrzeć oponom i dętkom, suport, stery i piasty zapewne także domagają się remontu. Lakierowanie proszkowe kompletnie nieopłacalne. Moim zdaniem nie warto. Może się okazać, że to zwykła studnia bez dna. Będziesz ładował pieniądze w ten sprzęt a i tak nie będzie to wszystko dobrze działało. @geq XCR'a nie dostaniesz pod takie stery.
Schwefel Napisano 31 Maja 2010 Napisano 31 Maja 2010 Tragiczny wybór, szkoda że się wcześniej nie zapytałeś na forum. Rama typowy makrokesz, spawy wyglądają tragicznie, stalowa czyli ciężko i będzie rdzewieć, główka pewnie calowa czyli żaden przyzwoity amor nie podejdzie. Hamulce tragiczne, już nawet w makrokeszach standardem ją v'ki a nawet tarcze. Przerzutki sprzedawca cię okłamał bo to jest najniższa a nie najwyższa półka. Napęd przestarzały wolnobieg, plastikowa korba, piasty pod wolnobieg to nie jest wytrzymały zestaw Amortyzatory tragiczna imitacja, nawet współczesne makrokesze mają lepsze. Słowem co byś nie zrobił to będą to pieniądze wyrzucone w błoto. Jeżeli priorytetem miał być full to taki działający pseudo full ma w swojej ofercie Kross http://www.allegro.pl/item1063305645_kross_sfx_700_osprzet_shimano_aluminiowa_rama.html
Mordiz Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 Nie chcę dobijać, ale ten rower ni był wart swoich pieniędzy. Szczerze bałbym się na tym jeździć i nie wiem czy jest sens inwestować w ten rower. Zamiast inwestować lepiej zaoszczędzić na coś lepszego. Może nie koniecznie rower w pełni amortyzowany bo za niska kwotę jedynie dostaniesz katapultę z siodełkiem. A sprzedawca z hasłami : 'Wyposażony w biegi z najwyższej półki – Shimano Altus3x7' oraz 'Profesjonalne aluminiowe koła 26”' naciągnął cię na zakup ... szczerze jest to towar nie zgodny z umową, jak dla mnie.
jojo111 Napisano 1 Czerwca 2010 Autor Napisano 1 Czerwca 2010 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Utwierdziłem się w swoich przypuszczeniach, że to zwykły grat niestety. Odsyłam go do sprzedającego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.