Crono Napisano 30 Maja 2010 Napisano 30 Maja 2010 Witam, mam dość nietypowe pytanie. Mam nadal stare konuskulki i niedawno je rozbroiłem. Zastanawia mnie gdzie te kulki ukłdać, w zewnetrznej (wezszej) czesci miski czy wewnetrznej (szersza, blizej piasty). Ulozylem bowiem przy zewnetrznej i gdy dokladalem na full to jedna wypychala druga, i jedna usunalem. Nadal slychac lekkie trzaski. Glupie pytanie, ale prosze o odpowiedz
arroyo Napisano 30 Maja 2010 Napisano 30 Maja 2010 Coś chyba robisz źle, daj zdjęcie. Ilość kulek musi się zgadzać, ile wyjąłeś tyle też wkładasz z powrotem. Upchane wszystkie razem kulki powinny mieć minimalny luz między sobą, tak aby było miejsce na smar, będzie to zapewne coś około 1mm na całym obwodzie.
Crono Napisano 30 Maja 2010 Autor Napisano 30 Maja 2010 Właśnie wydaje mi się że przy szerszej części miski zmieściłyby się bez problemu, jak jeszcze raz to rozbiorę to zrobię zdjęcie i wrzucę.
kamil86 Napisano 30 Maja 2010 Napisano 30 Maja 2010 Potwierdzam zdanie przedmówcy. Ja np. mam 10 kulek na stronę i kilka dni temu miałem rozebrane koło, bo coś mi chrupało jak szybciej jeździłem. Okazało się, że część kulek umarła oraz bieżnia w konuskach miała wytartą powierzchnię. Układając kulki na smarze w bieżni piasty muszą Ci się zmieścić wszystkie. Nie ma bata żeby było inaczej. Nawet jeśli ułożysz je za wysoko to konus powinien je przesunąć na odpowiednie miejsce podczas jego dokręcania. Pozdrawiam
Crono Napisano 30 Maja 2010 Autor Napisano 30 Maja 2010 Kilka godzin temu miałem jazdę próbną, to małe strzelanie które uważałem za problem znikło w czasie jazdy. Po prostu nic nie słyszałem. Jeździ się (żeby nie powiedzieć ciężej) dużo stabilniej. Nie mam teraz problemu z depnięciem w pedały. Co do kulek: układając je było tak że gdy wkładałem kolejną, to wypychało to inną do góry. Więc był to rozmiar mniejszy niż jedna kulka, wnioskując gdyby je oddzielić od siebie miałyby właśnie ok. 1 mm luzu, tak mi się wydaje. Jako bonus moja siedmioletnia kaseta http://img29.imageshack.us/i/zdjcie192v.jpg/ http://img52.imageshack.us/i/zdjcie191t.jpg/ Sa jeszcze jakies inne czynniki wskazujace na zuzycie oprocz starcia zabkow?
SeCoR Napisano 30 Maja 2010 Napisano 30 Maja 2010 Tak w środku kasety może być u szczerbiona zapadka lub miejsca w których się ona zapiera. Poza tym czasem w starych kasetach są straszne luzy na boki których nie da się dokręcić, spowodowane wyrobieniem się łożysk lub brakiem kilku-kilkunastu kulek. Ogólnie to jak rozbierzesz ją całą (tylko uważaj na bardzo dużą ilość kulek z obu stron kasety) to w środku powinieneś widzieć w jakim stanie jest wszystko. Ale jak kaseta nie ma luzów na boki i można z niej wystartować ze zrywem bez przeskakiwania to powinna być w porządku.
Schwefel Napisano 30 Maja 2010 Napisano 30 Maja 2010 To nie jest kaseta tylko wolnobieg. Nie wiem co to jest wewnętrzna czy zewnętrzna część, bo miejsce na kulki jest jedno czyli dookoła bieżni.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.