Skocz do zawartości

[napęd] Hałasy po myciu i smarowaniu

obelix94

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Dziś dokładnie umyłem rower. Najpierw szlaufem całość, potem szczotką z wodą z mydłem i znowu szlaufem. Po tym dokręciłem wszystkie komponenty (światła, itp.) wyregulowałem hamulce i nasmarowałem łańcuch WD-40. No niestety, zespułem atut roweru - wcześniej przerzutki szybko się zmieniały i dość cicho. Teraz przeskakują, hałasują a czasami nie chcą się zmienić.

Czy coś zrobiłem źle!?

obawiam sie ze osiagnales dokladnie odwrotny efekt od zamierzonego

wd40 wyplukuje smar

polecam zainwestowac w spinke srama do lancucha

zdejmowac caly lanuch, shake w benzynie ekstrakcyjnej , rower obrocic do gory nogami i kazde ogniwo przesmarowac

dac chwile na penetracje smaru , jakas stara koszulka w dlon i scieramy nadmiar smaru zeby za duzo 'syfu' sie nie przykleilo

To nie problem z WD40 (chociaż do smarowania się nie nadaje) spowodował takie zmiany. Myłeś wszystko wężem, pewnie jeszcze pod sporym ciśnieniem i to zaważyło, że rower zwariował :whistling: Myjąc strumieniem wody wypłukujesz wszelakie smarowidła, dodatkowo wciskasz drobinki piasku we wszystkie możliwe szczeliny i potem jest tego efekt. Trzeba teraz poczyścić wszystko co może mieć wpływ na płynną zmianę biegów (czyli przerzutki, linki, pancerze).

rower obrocic do gory nogami i kazde ogniwo przesmarowac

W jakim celu obracasz rower do góry nogami (a właściwie to kołami)? O.o Przecież stojąc normalnie równie dobrze można smarować. Dodatkowo nie narażasz manetek, licznika itd. na przetarcie

można kręcić do tyłu :whistling: i moze stać normalnie... ale swoją drogą podepne sie pod temat.. jakim smarem najlepiej smarować łożyska? wczoraj zakupiłem smar litowy ŁT 43, czy on jest okej? taki zielonkawy...

prawdopodobnie miales zawalony brudem naped i przerzutka jak juz sie pozbyles brudu nieco inaczej pracuje, podreguluj ja i naoliw wszystko i jezdzij po kilkunastu kilometrach samo przestanie strzelać i trzeszczeć ...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...