obelix94 Napisano 29 Maja 2010 Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Witam! Dziś dokładnie umyłem rower. Najpierw szlaufem całość, potem szczotką z wodą z mydłem i znowu szlaufem. Po tym dokręciłem wszystkie komponenty (światła, itp.) wyregulowałem hamulce i nasmarowałem łańcuch WD-40. No niestety, zespułem atut roweru - wcześniej przerzutki szybko się zmieniały i dość cicho. Teraz przeskakują, hałasują a czasami nie chcą się zmienić. Czy coś zrobiłem źle!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zurawa123 Napisano 29 Maja 2010 Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Gdzieś czytałem ,że WD-40 nie nadaję się do smarowania łańcucha. P.S Należy stosować specjalne preparaty do łańcuchów rowerowych i unikać uniwersalnych smarów do zamków, olejów do maszyn do szycia, odrdzewiaczy, preparatów typu WD 40. z http://bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=34&art=60 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 29 Maja 2010 Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 obawiam sie ze osiagnales dokladnie odwrotny efekt od zamierzonego wd40 wyplukuje smar polecam zainwestowac w spinke srama do lancucha zdejmowac caly lanuch, shake w benzynie ekstrakcyjnej , rower obrocic do gory nogami i kazde ogniwo przesmarowac dac chwile na penetracje smaru , jakas stara koszulka w dlon i scieramy nadmiar smaru zeby za duzo 'syfu' sie nie przykleilo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 To nie problem z WD40 (chociaż do smarowania się nie nadaje) spowodował takie zmiany. Myłeś wszystko wężem, pewnie jeszcze pod sporym ciśnieniem i to zaważyło, że rower zwariował Myjąc strumieniem wody wypłukujesz wszelakie smarowidła, dodatkowo wciskasz drobinki piasku we wszystkie możliwe szczeliny i potem jest tego efekt. Trzeba teraz poczyścić wszystko co może mieć wpływ na płynną zmianę biegów (czyli przerzutki, linki, pancerze). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 rower obrocic do gory nogami i kazde ogniwo przesmarowac W jakim celu obracasz rower do góry nogami (a właściwie to kołami)? O.o Przecież stojąc normalnie równie dobrze można smarować. Dodatkowo nie narażasz manetek, licznika itd. na przetarcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 jesli nie posiadasz stojaka serwisowego ani podporki do roweru to obrocenie go do gory kolami to jedyny znany mi sposob zeby wygodnie cos zrobic przy rowerze manetki jakos sie nie obcieraja , pozatym rower ma jezdzic a nie stac jak w muzeum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 można kręcić do tyłu i moze stać normalnie... ale swoją drogą podepne sie pod temat.. jakim smarem najlepiej smarować łożyska? wczoraj zakupiłem smar litowy ŁT 43, czy on jest okej? taki zielonkawy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasskulainen Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 ja smaruje tym smarem na laczeniach korby z suportem (kwadrat) , oski pedalow tym przesmaruje oraz imbusy od mocowania korby cicho chodzi i potem nie ma problemu zeby cos odkrecic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
obelix94 Napisano 30 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 I tu mamy problem. Nie myłem roweru wodą pod ciśnieniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 prawdopodobnie miales zawalony brudem naped i przerzutka jak juz sie pozbyles brudu nieco inaczej pracuje, podreguluj ja i naoliw wszystko i jezdzij po kilkunastu kilometrach samo przestanie strzelać i trzeszczeć ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.