kosmonauta80 Napisano 29 Maja 2010 Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Zauważyłem, że po treningach pojawia się na mojej koszulce sól z potu. Czy to normalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 29 Maja 2010 Udostępnij Napisano 29 Maja 2010 Jeśli solisz dość sporo potrawy to taki jest właśnie efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Crazyk Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Chyba każdy ma słonawy pot.. Pot składa się nie tylko z wody, ale też m.in. soli. Co do spożywania soli to znajduje się ona w większości produktów spożywczych więc każdy jej trochę pochłania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Oczywiscie ze normalne, jak jest cieplo a jazda dluga to czasem mam cale dupsko biale . Jak sie wypoci te 5-6 l slonej wody to zawsze cos tej soli zostanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamfan Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Jeśli solisz dość sporo potrawy to taki jest właśnie efekt W gwoli scislosci solenie tu duzego znaczenie nie ma (moze najwyzej wplynac na intensywnosc bialych plam), te bialy plamy tak czy siak beda sie pojawialy bo 1.) pot ma scisly zakres osmolarnosci i przekroczyc sie go nie da 2.) sole w pocie to nie tylko NaCl ale rowniez inne sole np. potasu, magnezu... Reasumujac jakbys bo mocnym i/lub dlugotrwalym wysilku nie mial tych plam to bylby o wiele wiekszy problem do zmartwienia:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buchanodozol Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Myślę ,że większy wpływ na osadzanie sie soli na ciuchach od słonych potraw ma to z jakiej tkaniny jest taki materiał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
.PaVLo. Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 Może źle sprecyzowałem odpowiedź, ale słono jedząc, znacząco zwiększasz ilość soli wydalanej z potem i na ciuchach są większe tego ślady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xoar Napisano 30 Maja 2010 Udostępnij Napisano 30 Maja 2010 dobry temat. Sól była zawsze wydalana z potem, jest i będzie. Zawsze. Niezależnie od tego co jest, ile jest, jak jesz, jakich ubrań używasz (to nie ma żadnego wpływu na ilość soli, może mieć na zmywalność, czy widoczność). To ile soli wydalasz zależy jednak od podanych rzeczy, od pory dnia, kondycji, ilości napojów które wypiłeś, ilości sikania, i innych rzeczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 ubrania rowerowe sa robione tak by odprowadzaly pot a nie nasiakaly nim, dlatego odprowadzony na zewnatrz wysycha na wietrze i zostaje sol, norma U mnie ilosc zalezy od dlugosci jazdy, przy 150+ z czola czy chusty moge kruszyc na reke i kanapke solic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 No dokladnie mess, ja ostatnio po dlugiej jezdzie z czola zgarnalem spora przygarsc soli . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawex17 Napisano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 u przy 150+ z czola czy chusty moge kruszyc na reke i kanapke solic dobry patent wracając do tematu, jeżeli nadmiernie się ktos poci, to zawsze oże sięgnąć po środki zmniejszające pocenie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 5 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2010 Tylko w jakim celu, pocenie sie to naturalna reakcja organizmu utrzymujaca stala temp ciala. Poza tym jezdzac na rowerze chyba nie jest istotne czy pocisz sie mniej lub wiecej, patrzac z punktu widzenia higieny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.