Brooce Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 Jaką sztycę możecie polecić? Dobrze by było gdyby nie była za ciężka, 400mm, lecz przede wszystkim - wytrzymała! Będzie wyciągnięta prawie że "do kreski". Od roku mam Eastona EA30 - najgorszy kawał złomu jaki miałem, tak się podgięła że nie mogę jej mocno wsunąć do ramy - a ważę niecałe 60kg. Widzę że ciekawie przestawia się boblight team: lekka, tania... ale czy wytrzymała? Taka cena przy takiej wadze - dziwne. A co sądzicie o Easton ea70 ? Wprawdzie zraziłem się do tej firmy, ale może ten wyższy model jest bardziej wytrzymały? Cena jaka mnie interesuje - chciałbym się zmieścić w 100zł, choć mogę nagiąć trochę budżet jeśli będzie warto.
Sol Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 Jaką sztycę możecie polecić? Dobrze by było gdyby nie była za ciężka, 400mm, lecz przede wszystkim - wytrzymała! Będzie wyciągnięta prawie że "do kreski". Od roku mam Eastona EA30 - najgorszy kawał złomu jaki miałem, tak się podgięła że nie mogę jej mocno wsunąć do ramy - a ważę niecałe 60kg. OMG, rąbałeś nią drzewo, czy co? Miałem EA30 przez półtora sezonu, ważę 85 kg i jestem święcie przekonany, że prędzej pogiąłbym kowadło niż ją. Po drugie im wyższy model Eastona tym lżejszy, więc jeżeli szukałbym czegoś pancernego to raczej w dół skali. Problem w tym, że w tym przypadku dołu już nie ma, bo EA30 to najniższy model. W każdym razie każda sztyca alu porządniejszej firmy powinna dać radę - Ritchey, Pro, Thomson.
Brooce Napisano 29 Maja 2010 Autor Napisano 29 Maja 2010 W NIC nie przywaliłem, żadnej gleby z wyciągniętą sztycą nie miałem. W dodatku mało jeździłem z nią wyciągniętą - tyle co dojechać na miejscówkę i wrócić, raz na jakiś czas na wypad XC. Teraz - dosłownie - widać krzywiznę, a fakt że nie mogę jej wepchnąć do ramy to potwierdza. No tak, wyższe modele są lżejsze, ale również jest jakaś papka o wzmocnieniu. A akurat stoi taka na allegro dość tanio (jeszcze...). Sztyca Thomsona - ha, chciałbym mieć tyle kasy Aha, dodam że sztyca pod 27,2mm
xoar Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 ja jeździłem na Boplight Team 27.2/400 przez dwa lata, kilometrów trochę zrobiłem, potem oddałem dziewczynie, ale musiałem i tak dla siebie na krótko dokupić identyczną. obydwie (jedną sprzedałem) nie miały żadnych wygięć, zagięć, przegieć, itd. pzdr M
Brooce Napisano 30 Maja 2010 Autor Napisano 30 Maja 2010 xoar, dzięki za opinię, jeśli możesz to napisz jeszcze - jak mocno miałeś ją wysuniętą? jasskulainen, truvativa nie widzę w wersji 400mm.
oxalis Napisano 30 Maja 2010 Napisano 30 Maja 2010 Ja od paru lat używam sztycy Smica, ważę 75~80kg, plus plecak, żadnych uszczerbków na niej nie widać, nadal jest prosta jak "blachara" a pare razy rower lądował na siodle, a kosztuje raptem 109, w sumie jest to prawie to samo co boplight, lekka i wytrzymała sztyca, za rozsądne pieniądze. http://www.allegro.pl/item1051196154_smica_pro_27_2_400mm_tylko_248_gram.html
Brooce Napisano 30 Maja 2010 Autor Napisano 30 Maja 2010 Ooo, ta Smica przyciągnęła moją uwagę - jest lekka i tania. Ale co to jest za firma? Nigdy o niej nie słyszałem. Jakaś strona internetowa, dystrybutor? (google milczy) (oxalis, rozumiem że sztyca nadal prosta - ale używałeś jej długości, nie? (bo chyba każda będzie wytrzymała gdy będzie schowana 3/4 ) ) A może ktoś coś napisać o PRO KORYAK ? Też wygląda ciekawie.
oxalis Napisano 30 Maja 2010 Napisano 30 Maja 2010 Ja używam wersji 350mm wysuniętej dokładnie do ogranicznika, chociaż, a firma smica to jest prawie to samo co boplight, jakbyś poszperał po aukcjach czy sklepach to byś zauważył, że mają prawie identyczne modele. A dodatkowym, to nie jest zły sprzęt, zdaje się, że smica robi także rogi dla Scotta, oczywiście pod inną nazwą, ale co do jej wyrobów nie mam żadnych zastrzeżeń, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać . A i jeszcze robi sztyce, mostki dla KTMa.
xoar Napisano 31 Maja 2010 Napisano 31 Maja 2010 miałem 400mm, na wszelki wypadek nad koniec mufy wystawało ok. 240mm, czyli 160mm było w środku, nie wiem ile powinno być, ale ja staram się tak sztycę montowac, żeby była przynajmniej ok. 2cm poniżej najniższego punktu zejścia się rurek Smica i Boplight to to samo, przynajmniej tak mi się wydaje, miałem mierę i mostek tych firm w ręku, różniły się znaczkiem. Sam mam w rowerze mostek,kierę i jeszcze piasty Boplighta, a dziewucha mostek, kierę, sztycę, siodełko. Działa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.