Skocz do zawartości

[sztyca] 400mm, nie za droga, wytrzymała (!)

Brooce

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaką sztycę możecie polecić? Dobrze by było gdyby nie była za ciężka, 400mm, lecz przede wszystkim - wytrzymała! Będzie wyciągnięta prawie że "do kreski". Od roku mam Eastona EA30 - najgorszy kawał złomu jaki miałem, tak się podgięła że nie mogę jej mocno wsunąć do ramy - a ważę niecałe 60kg.

Widzę że ciekawie przestawia się boblight team: lekka, tania... ale czy wytrzymała? Taka cena przy takiej wadze - dziwne.

A co sądzicie o Easton ea70 ? Wprawdzie zraziłem się do tej firmy, ale może ten wyższy model jest bardziej wytrzymały?

Cena jaka mnie interesuje - chciałbym się zmieścić w 100zł, choć mogę nagiąć trochę budżet jeśli będzie warto.

Napisano

Jaką sztycę możecie polecić? Dobrze by było gdyby nie była za ciężka, 400mm, lecz przede wszystkim - wytrzymała! Będzie wyciągnięta prawie że "do kreski". Od roku mam Eastona EA30 - najgorszy kawał złomu jaki miałem, tak się podgięła że nie mogę jej mocno wsunąć do ramy - a ważę niecałe 60kg.

OMG, rąbałeś nią drzewo, czy co? Miałem EA30 przez półtora sezonu, ważę 85 kg i jestem święcie przekonany, że prędzej pogiąłbym kowadło niż ją.

Po drugie im wyższy model Eastona tym lżejszy, więc jeżeli szukałbym czegoś pancernego to raczej w dół skali. Problem w tym, że w tym przypadku dołu już nie ma, bo EA30 to najniższy model.

W każdym razie każda sztyca alu porządniejszej firmy powinna dać radę - Ritchey, Pro, Thomson.

Napisano

W NIC nie przywaliłem, żadnej gleby z wyciągniętą sztycą nie miałem. W dodatku mało jeździłem z nią wyciągniętą - tyle co dojechać na miejscówkę i wrócić, raz na jakiś czas na wypad XC. Teraz - dosłownie - widać krzywiznę, a fakt że nie mogę jej wepchnąć do ramy to potwierdza.

No tak, wyższe modele są lżejsze, ale również jest jakaś papka o wzmocnieniu. A akurat stoi taka na allegro dość tanio (jeszcze...).

Sztyca Thomsona - ha, chciałbym mieć tyle kasy :)

Aha, dodam że sztyca pod 27,2mm ;)

Napisano

ja jeździłem na Boplight Team 27.2/400 przez dwa lata, kilometrów trochę zrobiłem, potem oddałem dziewczynie, ale musiałem i tak dla siebie na krótko dokupić identyczną. obydwie (jedną sprzedałem) nie miały żadnych wygięć, zagięć, przegieć, itd.

pzdr

M

Napisano

xoar, dzięki za opinię, jeśli możesz to napisz jeszcze - jak mocno miałeś ją wysuniętą?

jasskulainen, truvativa nie widzę w wersji 400mm.

Napisano

Ooo, ta Smica przyciągnęła moją uwagę - jest lekka i tania. Ale co to jest za firma? Nigdy o niej nie słyszałem. Jakaś strona internetowa, dystrybutor? (google milczy)

(oxalis, rozumiem że sztyca nadal prosta - ale używałeś jej długości, nie? B) (bo chyba każda będzie wytrzymała gdy będzie schowana 3/4 :teehee:) )

A może ktoś coś napisać o PRO KORYAK ? Też wygląda ciekawie.

Napisano

Ja używam wersji 350mm wysuniętej dokładnie do ogranicznika, chociaż, a firma smica to jest prawie to samo co boplight, jakbyś poszperał po aukcjach czy sklepach to byś zauważył, że mają prawie identyczne modele. A dodatkowym, to nie jest zły sprzęt, zdaje się, że smica robi także rogi dla Scotta, oczywiście pod inną nazwą, ale co do jej wyrobów nie mam żadnych zastrzeżeń, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać B).

A i jeszcze robi sztyce, mostki dla KTMa.

Napisano

miałem 400mm, na wszelki wypadek ;) nad koniec mufy wystawało ok. 240mm, czyli 160mm było w środku, nie wiem ile powinno być, ale ja staram się tak sztycę montowac, żeby była przynajmniej ok. 2cm poniżej najniższego punktu zejścia się rurek :) Smica i Boplight to to samo, przynajmniej tak mi się wydaje, miałem mierę i mostek tych firm w ręku, różniły się znaczkiem. :) Sam mam w rowerze mostek,kierę i jeszcze piasty Boplighta, a dziewucha mostek, kierę, sztycę, siodełko. Działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...