Skocz do zawartości

[przerzutka przednia i manetka]SRAM X-9 i SLX

sebus86

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć wszystkim zakupiłem niedawno rowerek Scott Scale 35 i po dzisiejszej jeździe nie wiem co sie stało z przednia przerzutką (SlX) możliwe że się rozregulowała(nie miał jeszcze pierwszego przeglądu) nie mogę wrzucić z przodu największej zębatki bo manetka (sram x9) przeskakuje. Wygląda to mniej więcej tak z przodu mam najmniejszą przerzutkę następnie wciskam manetek na wyższy i przeskakuje bez problemu (jest klik i dociąga się do końca) następnie chcę ponowić i jest tylko przeskok i nic sie nie dzieje. Jak to można ustawić próbowałem baryłką w obydwie strony ale to nie pomaga.

Jeszcze jedno pytanko posiadam tam hamulce tarczowe ale z tyłu na tarczy dzis zauważyłem płyn i nie wiem czemu on się tam znalazł. Wiecie

co to może być

p.s sorry może trochę zagmatwałem ale mam nadzieję ze wiecie o co chodzi

Witaj,

Jeśli chodzi o przerzutkę to stawiałbym na rozregulowanie albo zabrudzenie. Sprecyzuj, co rozumiesz przez "przeskok"? Manetka cofa się i nie zostaje na wybranym przełożeniu czy też zostaje, ale przerzutka nie przenosi łańcucha na największy blat? Jeśli manetka się cofa, może to wskazywać na to, że w przerzutce coś wlazło (błoto, kamyk) pomiędzy pantograf a śrubę ograniczającą wychylenie przerzutki na zewnątrz. Mogła też, jeśli wszystko czyste, pierdutnąć manetka. Wtedy serwis-> gwarancja-> wymiana. Jeśli manetka zostaje w żądanym położeniu, mogła się wyciągnąć linka ( mało prawdopodobne, zauważyłbyś stopniowe pogorszenie pracy przerzutki) lub linka nie była dobrze dokręcona i się wysunęła troszkę z mocowania w przerzutce. Ale wtedy nie przerzucałaby bezproblemowo pomiędzy najmniejszą i średnią zębatką.

W kwestii hamulca: rozumiem, że hydrauliczny? Jeśli tak, to to mokre na tarczy to płyn hamulcowy. Musi cieć: albo tłoczek w zacisku, albo zacisk albo przewód hamulcowy.

Skoro rower nowy, ja bym się nie babrał tylko pojechał do serwisu. Niech to robią na gwarancji.

Pozdrawiam,

Janek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...