zolo Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Witam, mam rower Kona, w którym należałoby już wymienić wkład suportu; problem w tym, że mojego rozmiaru nie można już nigdzie dostać (ISIS, 68 X 110mm). W związku z tym postanowiłem zmienić starą już całość na nowe korby Shimano SLX. Mam jednak pewną wątpliwość - Shimano podaje średnicę 68 lub 73mm ale nie podaje długości. Jednocześnie Shimano twierdzi, że korby SLX pasują do każdej ramy... Czy ktoś mógłby mnie oświecić, dlaczego długość osi nie jest podawana - czy jest to regulowane ? Czy rzeczywiście korby SLX pasują do każdej ramy 68 mm? Dziękuję z góry i pozdrawiam, zolo
Artwro Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Shimano podaje długość suportu w ramie,szerokość jest znormalizowana i korbę slx założysz do ramy z 2000 roku na ten przykład.Są podkładki dystansowe którymi zmieniasz długość suportu.Chyba wszystko jest tam opisane.
Timon92 Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 Oś suportu jest zintegrowana z prawym ramieniem korby i jest dobrana tak żeby idealnie pasowała. Co do szerokości mufy to reguluje się to podkładkami dodanymi do korby (w Twoim przypadku wszystkie 3). Ewentualnie można przełożyć jedną z podkładek na drugą stronę dla uzyskania innej linii łańcucha ale zazwyczaj nie jest to konieczne.
Patryke Napisano 30 Maja 2010 Napisano 30 Maja 2010 Shimano podaje średnicę 68 lub 73mm ale nie podaje długości. Jednocześnie Shimano twierdzi, że korby SLX pasują do każdej ramy... To jest podawana szerokość mufy, a nie jej średnica - która jest zresztą znormalizowana. Jak podawałeś wcześniej wymiary poprzedniego suportu - 68 X 110mm tj. szerokość mufy x długość osi suportu. Tak jak wspomnieli przedmówcy szerokość mufy suportu w przypadku zintegrowanej osi dobierasz podkładkami. Więc na 100% powinno pasować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.