Skocz do zawartości

[Amortyzator] MTB i XC do 600 zł.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Szukam amortyzatora MTB i XC. Nie bardzo się na tym znam, ale z tego co wyczytałem w innych tematach to, mniej więcej, mam kilka wskazówek. :D Na pewno NIE MA BYĆ OLEJOWY. Jeżdżę w mieście oraz po polach, także musi być solidny. :icon_wink: Chciałbym, żeby posłużył mi przez długi czas, bez względu na to, czy będzie to łagodny przejazd po mieście czy ostry "bieg" do dziurach. ;)

Mile widziany, po długim użytkowaniu, brak luzów. :D

Napisano

Chyba ktoś słabo doradził...

W zasadzie to należy się zastanowić co jest amortyzatorem olejowym, a co nie. Każdy amortyzator który ma tłumik wypełniony olejem (czyli mniej więcej wszystkie w cenie 600 zł) można już nazywać olejowym, więc wychodzi na to, że to same złomy :)

Inni z kolei twierdzą, że prawdziwy amortyzator olejowy posiada otwartą kąpiel olejową. Interpretacji jak widać jest wiele.

O amorkach za tą kasę było już generalnie bardzo dużo powiedziane. Podam tylko modelę, resztę bez problemu odszukasz na forum : Epicon od '09 w górę, Tora z tłumikiem Motion Control, Rst First Air, Marzocchi Mx pro od '08 w dół, jakiś Recon z demontażu. Oczywiście mowa o nowych :)

Napisano

Słyszałem, że olejowe siadają po jakimś czasie i są do niczego. Nie wiem czy to prawda, może tylko te gorsze.

Jestem zielony w tym temacie, mogłem coś źle zrozumieć czy coś przekręcić. A c1achowi dziękuje za propozycje modeli.

Epicon jest często polecany jak widziałem.

Z resztą, pełno jest opinii o amortyzatorach. Komuś może działa pięknie nawet po kilku latach, a komuś innemu psuje się po jednym sezonie.

Przyznam, że sam już się pogubiłem.

Napisano

Tak w ogóle nie ma amortyzatorów nieolejowych, a jeśli są to jakieś ekstremalnie budżetowe pokroju marki Zoom.

Nic nie siada, o ile dbasz i serwisujesz w miarę potrzeb :D Oczywiście wszystko może się popsuć, nawet amor za kilka tysiaków :D

• Mod Team
Napisano
  W dniu 29.05.2010 o 08:50, Lukasz056 napisał:

Słyszałem, że olejowe siadają po jakimś czasie i są do niczego. Nie wiem czy to prawda, może tylko te gorsze.

Jestem zielony w tym temacie, mogłem coś źle zrozumieć czy coś przekręcić. A c1achowi dziękuje za propozycje modeli.

Epicon jest często polecany jak widziałem.

Z resztą, pełno jest opinii o amortyzatorach. Komuś może działa pięknie nawet po kilku latach, a komuś innemu psuje się po jednym sezonie.

Przyznam, że sam już się pogubiłem.

Wiekszość amortyzatorów samochodowych to amorki z tłumieniem olejowym. Sporo widelców motocyklowych to układy olejowe. Zakładając kryterium " Nie olejowy" skazujesz się na wspomniane Zoomy, najtańsze RST czy tez Suntoury z tłumieniem ciernym ( elastomerowe).Tu garśc informacji

http://www.wrower.pl/sprzet/amortyzator/amortyzator.php

W okreslonej przez Ciebie kwocie Epicon jest najlepszym rozwiązaniem.

BTW- żródło informacji o nazwie" Słyszałem,jak kumpel mówił,że słyszał...." nie nalezy do bardzo wiarygodnych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.