Beneke Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak ten rower: MBIKE Renegade Evo wypada pod względem stosunku ceny do jakości z tą konkurencją?: POISON Zyankali TEAM Giant XTC 1 Cube Ltd Race Rx Merida Matts HFS XC 1000-D BTW.Nie podałem linków-ponieważ wyskoczył mi monit : "Wpisałeś odnośnik do strony, której adresu administrator zabrania używać na forum"
Schwefel Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Dobrze wypada Więc tam, Merida najgorzej wypada pod względem osprzętu, hample słabizny, piasty też. Cube też nie wygląda za dobrze szczególnie ta korba no i jego waga. Giant to bardzo dobra rama i amor a reszta klasę niżej. Poison to byłby mój wybór bo ma korbę Shimano i przerzutki Sram ale znów rama ma powaloną geometrię. Także ten MBK wypada najlepiej.
Rulez Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Rama MBIKE pod względem geometrii to kopia Scott Scale
Cox Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 to znaczy ze dobrze, bo scale ma polecana wyscigowa geometrie, przynajmniej koleś w sklepie rowerowym mowi ze scale kazdemu pasuje
Rulez Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Tak, to porządna wyścigowa geometria, jednak na 99,9% Scale nie każdemu pasuje ponieważ nie każdy czuje się dobrze na wyścigowym rowerze.
Cox Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 to mowil sprzedawca w sklepie rowerowym, wiec ta geo pasuje każdemu kto ją przymierzał
Rulez Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Sprzedawce różne bzdury mówi czego dowody można znaleźć na tym forum, więc za mocno bym się nie przejmował i nie powielał ...
Pitof Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 to mowil sprzedawca w sklepie rowerowym, wiec ta geo pasuje każdemu kto ją przymierzał Przypuszczam, że wątpię
Beneke Napisano 28 Maja 2010 Autor Napisano 28 Maja 2010 Dobra Panowie...ja od urodzenia jeżdżę na rowerach...ale nie wyczynowych:P Co to znaczy "wyścigowa rama"? Będę mógł na niej śmigać po mieście ? Ta rama MBIKE jest produkowana w Polsce ?
Rulez Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Rama MBIKE nie jest produkowana w Polsce, rama Scott Cube Merida Giant Poison też nie jest produkowana w Polsce (na 99.9% wszystkie są produkowane na Tajwanie).Niestety do każdego roweru trzeba się przymierzyć przed zakupem, ponieważ każdy jest inaczej zbudowany i nie ma prostej odpowiedzi co będzie komu pasowało. MBIKE to bardzo ciekawa rama sportowa, po mieście też będziesz mógł na niej śmigać.
Beneke Napisano 28 Maja 2010 Autor Napisano 28 Maja 2010 Dziękuję Rulez...czyli trzeba podjechać do Czechowic-Dziedzic albo do Łodzi(tam mam najbliżej...i przejechać się na tym rowerze... Jeszcze zapytam o te 4 rowery w konfrontacji z Renegade Evo : Kellys Majestic GT Zaskar Expert Kross Level A10 Ghost SE 9000 first I ostatnie dlaczego rowery firm :Scott,Trek,KTM,Gary Fisher-maja tak relatywnie wysoką cenę? Płacimy za prestiż tych firm czy za ich wyjątkowość ?
Schwefel Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Bo płacisz za znaczek. Wyjątkowości ciężko szukać w sztywniakach.
Pitof Napisano 28 Maja 2010 Napisano 28 Maja 2010 Jasne, że jak w każdej marce z segmentu premium płacisz za prestiż i renomę i trzeba być tego świadomym. Jednak często w tych droższych modelach ramy są wykonywane z droższych stopów. Producent sobie oczywiście odpowiednio za to policzy. Tak jak Rulez wspomniał większość ram jest dzisiaj robiona na Tajwanie (np. fabryka Meridy lub Gianta), ale nawet na Tajwanie lub w innych Chinach można wytwarzać daną rzecz lepiej lub gorzej. Odpowiednia kontrola jakości też nie jest za darmo. Poza tym pamiętaj, że w przypadku zagranicznych rowerów, pomiędzy producentem, a polskim sklepem, w którym ten rower oglądasz jest jeszcze polskie przedstawicielstwo (importer). Ono tez swoją działkę przytula. Czasami dodatkowo dochodzi jeszcze jakiś pośrednik w Europie. Co do tego MBIKE to jest to rower z dość długa górną rurą ramy. Dodatkowo będziesz miał tam mostek z małym wzniosem. Powoduje to, że sylwetka na takim rowerze będzie wyciągnięta i mocno pochylona. Oczywiście, że da sie tym jeździć po mieście, ale po dłuższym czasie jednostajnej jazdy taka pozycja może Ci doskwierać.
Saovine Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 Moim zdaniem rower jak najbardziej wart zakupu. Aż się zastanawiam czemu on taki tani jest Mostek zawsze można wymienić na bardziej podniesiony (na szczęście nie jest to jakaś nie wiadomo jak droga rzecz,chyba że ktoś chce mostek Looka za 1000 zł ) Dodam jeszcze, że gripy montowane w tym MBike są strasznie twarde i ciężkie i lepiej je wymienić na jakieś piankowe.
Pitof Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 Aż się zastanawiam czemu on taki tani jest Wystawili się z nim na targach, zgarnęli nagrodę. Rower i sama firma zaistnieli w świadomości dużej grupy ludzi. W przyszłym roku takiego rodzynka, w takiej cenie może już nie być
Beneke Napisano 29 Maja 2010 Autor Napisano 29 Maja 2010 Gripów nie będę zmieniał...do tej pory miałem takie za 20 zł-więc żadne mi nie straszne A mostek ? Czy ten mostek będzie pasował: http://www.centrumrowerowe.pl/003109/Ritchey-Comp_MOSTEK_MTB_REGULOWANY_31_8/Produkt.aspx
Pitof Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 Beneke, Ty może najpierw się przymierz do tego roweru i przejedź, a dopiero później myśl o ewentualnych zmianach.
Cox Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 Wczesniej wspomonałes o Krossie A10, wg mnie to bedzie lepszy wybór (koła, rama z karbonowymi widełkami)
Merenor Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 taaa, i droższy o 1000 PLN ramy mają na 100% robione na Tajwanie, byłem w ich sklepie firmowym w Koziegłowach i pytałem o to a tani jest dlatego, że są stosunkowo młodą firmą i muszą w jakiś sposób zaistnieć w świecie btw, sam się przymierzam do kupna 0.6 @Beneke, tu masz namiary na nich, może uda się coś wytargować : 42-350 Koziegłowy ul. Żarecka 30 tel.: +48 (34) 314 12 30 fax.: +48 (34) 314 12 30 p.s MBike (MBIKE) to raczej nie to samo co MBK (to jest chyba francuska firma rowerowa)
Pitof Napisano 29 Maja 2010 Napisano 29 Maja 2010 MBIKE to marka stworzona przez polską firmę Micpol, która pierwotnie zajmowała się dystrybucją rowerów kilku producentów. Po paru latach działalności, wraz z rozwojem firmy postanowiono uruchomić produkcję rowerów pod własną marką.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.