DuneR Napisano 27 Maja 2010 Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Witam. Zamierzam wymienić napęd w swoimrowerze. Rama posiada mufę 68mm, gwint typu angielskiego (bsa). Zamierzam zacząć od wymiany suportu. Obecnie posiadam całkowicie rozbieralny suport (oś z mocowaniem korb na kwadrat, łożyska kulkowe, miski wkręcane w mufę) Długość w tej chwili tego suportu wynosi 128mm, wcześniej używałem ośki długości 132mm. Różnica wynika z tego że lewa strona ośki była wześnej nieco dłuższa. W tej chwili ośka jest niesymetryczna, ale w obu przypadkach tzw linia łańcucha wynosi około 45-47mm (nie dokonałem dokładnego pomiaru) ale miesci się w tych granicach. Obecnieposiadam korby bliżej nieokreślonego producenta z 3 tarczami (Duża 48 zębów, Średnia 38, mała 28), długość 170mm. Planuję wymienić no jakieś korby typu Truvativ lub Shimano Alivo. Parametry tych korb wymienione powyżej pozostały by te same, natomiast zastanawiam się jakie połączenie z suportem wybrać. Czy jak dotychcza na kwadrat, czy może wielowypust. I moje pytanie dotyczy długości suportu - czy powinna byc tak jak dotychczas 132mm (128mm), czy powinna byc dłuższa jeśli zastosowałbym wielowypust. Są jakie różnice jeśli chodzi o zachowanie właściwej lini łańcucha w przypadku tych dwóch rozwiązań? W niedalekiej przyszłości zamierzam także wymienić całe kompoletne koło. Obecnie mam zamontowany wielotryb 7rz, a chciałbym wymienić go na kasetę 7rz. Czy wtedy linia łańcucha się zmieni? Czy wielotryby i kasety równych rzędów posiadają taką samą linię łańcucha? Z łańcuchem sobie sam poradzę, ale prosiłbym o porady w sprawie tych kwestii powyżej ps. To mój pierwszy temat na forum więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś nie tak napisałem ;-) Pozdrawiam wszystkich bikerów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 27 Maja 2010 Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Długość osi suportu jest zależna od korby jaką zamontujesz. Do alivio będzie to prawdopodobnie 113 mm ale pewny nie jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 27 Maja 2010 Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Jeżeli chcesz uniknąć problemów związanych z doborem suportu - kup taką korbę - http://www.allegro.pl/item1051189731_korba_shimano_deore_fc_m590_170mm_2kolory_2010r.html Wszystko zależy od grubości Twojego portfela. Ja mając do wyboru Alivio za 110zł + suport za 40zł, wybrałbym powyższy komplet. Niewiele drożej, a znacznie lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 27 Maja 2010 Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Tu są korby o podobnej ilości zębów w komplecie z suportem: http://www.allegro.pl/item1042132261_korba_truvativ_isoflow_48_suport_komplet_nowe.html#gallery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuneR Napisano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 "Jeżeli chcesz uniknąć problemów związanych z doborem suportu - kup taką korbę - http://www.allegro.p...lory_2010r.html " tak le jak zamontowałbym tą korbę, gdzie łożyska suportu są na zewnątrz to mi sie przesunie linia łańcucha która obecnie jest zdecydowaie mniejsza niz w prezentowanym modelu 50mm. Zaznaczam że posiadam wieloryb (tzn nie kasetę) 7 rzędowy. Chyba że jest jakieś rozwiązanie aby ten wielotryb trochę presunąć na zewnątrz. W przyszłości chcę zmienić wielotryb na kasetę wraz z całym kołem (obręcz, piasta itd). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blair7 Napisano 28 Maja 2010 Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Wszystko bedzie dobrze, tego typu suporty maja podkladki, ktore podkladasz z jednej lub z drogiej strony. Akurat to twojej mufu trzeba bedzie uzyc wszystkie 3 podkladki. Ja bym sie linia lancucha tak nie przejmowal - bo teraz niemal w kazdym lepszym rowerze sa takie suporty. Wkrecane do srodka miski wg mnie wymra smiercia naturalna. Jeszcze tylko w tanszych modelach mozna jes spotkac, a te same ramy w lepszy osprzetem maja suport typu HT2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 28 Maja 2010 Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 wolnobieg mozesz pzresunac w jedna lub druga strone poprzez ustawienie konusów na osce,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DuneR Napisano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 Nie lepiej już trochę kasy wydać na 9 no i oczywiście jakieś manetki do tego, ale wtedy poczujesz naprawdę różnicę;] Właśnie z tegopowodu by niedokupywać wszystkigo ;-) no ale jak takich nie ma (jeszcze nie szukałem nawet), to się zastanowię. W sumie nie chcę tak zbytnio mocno inwestować w ten rowerek ze względu iż oczekuję na zamówionego wcześniej rasowego enduraka ,a te sprzęcior ma być tylko i wyłącznie do celów "powrót z pracy, przejazdżka po bułki" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.