Bartolomiu Napisano 27 Maja 2010 Napisano 27 Maja 2010 Witam, w nowo zakupionym Unibike Viperze GTS napęd jest tak zmontowany, że środkowy wieniec z przodu i środkowe zębatki z tyłu (4-5 na 8 biegów) nie są w jednej płaszczyźnie. Wieńce odsadzone są od suportu/ramy tak, że preferowane jest sprzęganie ich z najmniejszymi zębatkami kasety. Powoduje to brak płynności (łańcuch nie wchodzi płynnie na zęby wieńca) w pracy napędu na niektórych wybranych przełożeniach, np: mały wieniec + 1-2 bieg z tyłu (dwie największe zębatki). Podczas jazdy nie słychac nic niepokojącego, ale wiem, że taka sytuacja będzie prowadzic do przyspieszonego zużycia podzespołów. Od razu zaznaczam, że jestem świadomy tego, że nie powinno się ze sobą sprzęgac skrajnych wieńców/zębatek i w ogóle należy unikac zbyt dużych przekoszeń. Zatem: zakładając że rama i mufa suportowa mają prawidłową geometrię, napęd jest cały shimano (zesp. korbowy Alivio, kaseta hg-40, łańcuch HG-40) a więc raczej kompatybilny to czy położenie wieńców/osi suportu można w jakimś zakresie regulowac, tak by częściowo zniwelowac problem? Zadałem to pytanie w tym wątku, ale chyba nikt tam nie trafił, więc zakładam jako odrębny temat. Proszę o pomoc. Rower jest nowy, więc jeśli to wada fabryczna, to sprawa jest pilna. Dziękuję z góry.
Royalonzo21 Napisano 27 Maja 2010 Napisano 27 Maja 2010 Może oś suportu jest za długa, przez co jest nieprawidłowa linia łańcucha. Jest to jednak dziwne z racji tego że rower jest nowy.
Andrew Napisano 27 Maja 2010 Napisano 27 Maja 2010 Prawdopodobnie masz zamontowany suport o zbyt długiej osi. Sprawdź, czy między ramą a miskami suportu zamontowane są jakieś podkładki. Jeżeli nie, to należałoby zdjąć korby i zmierzyć długość osi, a następnie zakupić suport z krótszą osią.
Bartolomiu Napisano 28 Maja 2010 Autor Napisano 28 Maja 2010 Dzięki Panowie , ten suport to TH 7420 AL. Dł. osi w nim to 113 mm (tak przynajmniej znalazłem w necie). Nie wiem czy występuje w dwóch wariantach długości osi. Podkładek nie zauważyłem. Dziś raz jeszcze pokręciłem napędem i pozmieniałem biegi (rower na podnóżce) . Napęd (łańcuch?) zdaje się słabo tolerować nawet niewielkie przekoszenia, takie w zakresie 3 środkowych trybów (powiedzmy 4,5,6) sprzęgniętych ze środkowym wieńcem. Reaguje wówczas ocieraniem o sąsiednie tryby, co generuje ciche, ale słyszalne metaliczne odgłosy. Czy to normalne? Tu pytanie: czy może to być wina łańcucha, wadliwego lub nieodpowiedniego typu, np: za szerokiego/wąskiego? A może przesadzam i w pewnym zakresie każdy rower tak ma? Pójdę chyba do rowerowego i sprawdzę jak mają inne rowery Jeśli nie to co - reklamować? Rower kupowany w Białymstoku, Czy wizyta w jakimś warsztacie u mnie na miejscu?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.