Skocz do zawartości

[wolnobieg]problem, nie można prosto nakręcić

Borag

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem. Jestem w trakcie zakładania wolnobiegu na tylną piastę. Jest to stary system shimano 5 zębatek, a piasta nie da się rozkręcić. Po założeniu wolnobiegu gdy kręciłem kołem trzymając za oś porusza się on w taki sposób jak by wolnobieg nie wszedł dobrze (był źle nakręcony)lekko po elipsie. Mimo wielu prób nie udało mi się go dobrze nakręcić. Czy jazda z tak założonym wolnobiegiem może być nie bezpieczna? Nie zauważyłem żeby się odkręcał. Proszę w miarę o szybką odpowiedz. Z góry dziękuję.

Napisano

Bardzo możliwe nie sprawdzałem tego. Jeśli to oś to nie powinno być problemu bo wolnobieg się nie odkręci. Dziękuje, zaraz zobaczę.

Wygląda na to że os jest krzywa stąd obrót piasty na osi nie jest idealnie po okręgu. Dzięki za pomoc. Mam drugie pytanko. Wolnobieg w czasie jazdy cały czas jest dokręcany, tak?

Koło mocno bije czy za duży luz może być tego przyczyną?

Napisano

Wolnobieg cały cas się dokręca, nie ma praktycznie możliwości jego odkręcenia podczas jazdy. A jak koło bije to trzeba je wycentrować, luz nie wpływa na bicie obręczy, co nie znaczy, że można go pozostawić. Trzeba go wykasować dokręcając konusy i odpowiednio je kontrując.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...