Skocz do zawartości

[amortyzator] ok200zł 180cm ok90kg

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Poszukuje nowego amorka, ponieważ chce wymienić moją beznadziejną przednią tarczę. Ponieważ ten co posiadam już w rowerze nie posiada piwotów, więc niestety jestem zmuszony do wymiany. Wczesniej w innym temacie( jak pytałem sie o hamulec) polecili mi Suntour XCM. Przeglądałem troche forum i zacząłem się zastanwaić też na XCR.

Tylko nie wiem za bardzo o co chodzi z calami bo jeden ma 1 a drgi 1 1/8

Ogólnie jeśli chodzi o zastosowanie to miasto, troche las i góry oraz jakieś bezdroża. Mam 180cm i ok 90KG(waga ciągle się zmienia, z tendencją opadającą). Rower jaki posiadam to Hexagon V2(nie V2+ tylko starsza wersja V2 ;))

pozdrawiam :)

Podbije, ponieważ edit mi się skończył :)

poszperałem jeszcze głębiej i wybór zawęził się do XCM 1cal

http://allegro.pl/item1049207512_sr_suntour_xcm_1_sk100mm_gwint_czarny_m_2010_nowy.html

oraz

http://allegro.pl/item1046754603_amortyzator_26_suntour_xct_v2_1_regul_czarny.html

czy 20 mm zrobi wielką różnicę w geometri, ponieważ z tematu podobnego nie jestem w stanie wyciągnąć jednoznacznego wniosku

Napisano

Poszukujesz amorka, bo chcesz zmienić tarczę? Coś tu się nie zgadza, albo źle interpretuję. Zmień po prostu tarczę. Być może chodzi Ci o to, że chcesz większą i się nie da, ale to nie załatwia sprawy. Możesz mieć bardzo dobre hamowanie na tarczy 160mm. Dobra tarcza + dobre hamulce i po sprawie. Większa tarcza na kiepskich hamulcach za wiele nie da.

• Mod Team
Napisano

Skoro mowi, ze chce wymienic tarcze a nie posiada pivotow i chce amor z pivotami to chyba logiczne, ze chce wymienic hamulce tarczowe (tarcze) na v-ki ;)

Musisz sprawdzic srednice głowki ramy (tak się to nazywa??), w wiekszosci przypadkow (praktycznie w kazdym nowszym rowerze MTB) jest to 1 i 1/8".

Napisano

Chce zmienić badziewną tarcze na V dlatego szukam nowego amorka z pivotami ;)

Z calami juz sie ogarnałem :) i doszukałem się, iż mój model ma 1 cal

teraz tylko chciałem się dowiedzić czy te pozycje wymienione wyżej beą dobre w tej cenie i czy mocno wpłynie na geomterie różnica 20mm, czy w ogole w polynie na cokolwiek taka roznica :)

ew jakis inne opcje, ktore beda sie nadawać :)

Napisano

Ok, racja. Ogólnie było to źle sformułowane, ponieważ na początku mowa jest o 'wymianie tarczy'

Napisano

Skoro już doszliśmy do porozumienia jeśli chodzi o pisownię to teraz ponawiam pytanie czy XCM i XCT to dobty wybor dla kogoś takiego jak ja ok90 KG 180cm, do tego roweru.

wcześniej wyszukałem, że dadzą rade..ale chciałem jeszcze potwierdzić, może ktoś ma ten model roweru co ja i zmieniał w nim amora

• Mod Team
Napisano

Wymienione modele Suntoura będą za miękkie chyba ze poszukasz z twardsza spręzyną. Rozwiązaniem był by raidon na jak to mowią wiatr :) ale to juz prawie 2x tyle kasy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...