Skocz do zawartości

[Amortyzator przód] Epicon LOD - stukanie przy blokadzie.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam taki problem z moim Epiconem LOD. Przy włączonej blokadzie i jak oprę się na amorze(normalnie oprę, tak jak przy jeździe) i puszczę go to występuję stuknięcie. Jak wyłączę blokadę, to czegoś takiego nie ma choćbym nie wiem jak naciskał na amor. Co to może byś, jakaś poważna usterka, czy może coś się odkręciło...?

Dodam, że amortyzator jest nowy, model 2010, ma przejechane zaledwie 50km. A ta _usterka_ pojawiła się, po tym jak usuwałem luz ze sterów. Może za mogłem go zbyt mocno docisnąć jak był zablokowany? Od razu napiszę, że to stukanie na 90% dochodzi z prawej goleni.

Jeszcze jedno pytanie na przyszłość. Jaki smar się nadaje do nasmarowania sprężyny wewnątrz? Silikonowy jakiś, towot, czy trzeba odrazu inwestować w jakiegoś Rock Shoxa czy coś innego?

pozdrawiam, Mateusz

Napisano

Jaka sprezyne chcesz smarowac? W komorze powietrznej, jest wlane kilka ml rzadkiego oleju, ktory ma za zadanie uszczelniac komore powietrzna i smarowac sprezyne negatywna. Nic wiecej nie trzeba w srodku smarowac (ew slizgi). A jesli chodzi o stukanie, to z tego co pamietam moj epicon tez tak mial, ale mi to nie przeszkadzlo bo blokady niemal nie uzywalem (pomimo ze mialem werscje RLD)

Napisano

No na tej sprężynie był jakiś smar, nie chce jej teraz smarować, bo ten smar jest tam nadal. Pytam tylko, żeby w przyszłości wiedzieć czego użyć jak bede potrzebował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...