Tomash Napisano 25 Maja 2010 Napisano 25 Maja 2010 Chciałbym w jakiś sposób osłonić damper przed błotem. Posiadam Gianta Anthema i myślałem o tym, żeby w tylnym trójkącie między ramionami (albo ew. na rurze podsiodłowej) na wysokości dampera zamontować taki jakby mały błotnik, zrobiony z jakiegoś starego zderzaka, albo innego kawałka plastiku. Nie wiem, czy nie mija się to z celem. W końcu z tamtej strony damper osłonięty jest przez wcześniej wspomnianą rurę podsiodłową. Czy osłaniacie go w ogóle w jakiś sposób?
Cycu85 Napisano 25 Maja 2010 Napisano 25 Maja 2010 Nie . U mnie jest zaraz za kołem niczym nie osłonięty i nic się nie dzieje. Lepiej byłoby poszukać neoprenowej osłony na damper. A jak już tworzyć, to weź jakiś najtańszy błotnik plastikowy do roweru na warsztat, utnij ile trzeba i może coś z tego będzie. Wyglądać to to jednak nie będzie
Tomash Napisano 25 Maja 2010 Autor Napisano 25 Maja 2010 Wyglądać nie musi - jakbym chciał żeby wyglądało, to bym zrobił z karbonu. Ma być po prostu skuteczne i przedłużać życie damperowi.
adriansocho Napisano 25 Maja 2010 Napisano 25 Maja 2010 Czy osłaniacie go w ogóle w jakiś sposób? Ja w Meridzie Big Air musiałem coś założyć, też myślałem o błotniku. Na początek jednak kupiłem osłonkę neoprenową i po testach stwierdziłem że wystarczy. W tamtej ramie błoto leci całą szerokością na damper, nie ma podsiodlowej po drodze. Osłonka Setlaz za 20zł dobrze osłania, ani śladu błota na tłoku. Zdejmowałem ją co kilka jazd żeby Brunoksa zapodać i po błocie tłok jest suchy (osłonka chroni nie tylko przed błotem ale przed wodą z błota). W nowej ramie Carrera Banshee (niespotykana u nas, zawieszenie jak w Konie) rura podsiodłowa dobrze chroni i nie ma potrzeby dawać tej osłonki.
Tomash Napisano 26 Maja 2010 Autor Napisano 26 Maja 2010 http://allegro.pl/item1049640398_lizard_skins_oslona_na_damper_wysylka_gratis.html Kupiłem takie cudo. Mam nadzieję, że się nada.
Sonix Napisano 26 Maja 2010 Napisano 26 Maja 2010 http://allegro.pl/item1049640398_lizard_skins_oslona_na_damper_wysylka_gratis.html Kupiłem takie cudo. Mam nadzieję, że się nada. Tak. Taka osłona w zupełności powinna Ci wystarczyć.
daniel33mc Napisano 27 Maja 2010 Napisano 27 Maja 2010 http://allegro.pl/item1045529197_lizard_skins_oslona_dampera_extra_cena_mtb_wys_0.html
Tomash Napisano 31 Maja 2010 Autor Napisano 31 Maja 2010 Osłona przyszła. Nieco się rozczarowałem bo wygląda jak zwykła osłona dolnej rury tylnego trójkąta, ale jak ma działać to ok... Po przycięciu założyłem ją na damper i wygląda to tak: Nasuwa mi się tu pytanie: czy rzep nie porysuje tłumika? Bo materiał jest dość twardy i szorstki, a pokrycie dampera jest podobno delikatne. :/
severian Napisano 1 Czerwca 2010 Napisano 1 Czerwca 2010 Nasuwa mi się tu pytanie: czy rzep nie porysuje tłumika? Bo materiał jest dość twardy i szorstki, a pokrycie dampera jest podobno delikatne. :/ Mam identyczną osłonę na damperze.Zaglądam tam co kilka dni i nie zauważyłem nic niepokojącego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.