pablo890 Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Witam. mam pytanie zdecydowałem się na krossa V4 2010 tylko zauważyłem że ma wolnobieg zamiast kasety. Wytłumaczy mi ktoś czy wolnobieg jest znacznie gorszy od kasety ? rowerkiem będe jeździł po parkach lekkich górkach i czasem po ulicach. Brałem też pod uwagę unibike fusion 2010 który ma już kasetę tylko wygląd mnie tak nie zadowala jak krossa. Proszę o pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 25 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 W wolnobiegu najmniejsza zębatka ma 13zębów, w kasecie 11 więc można szybciej jeździć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 25 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 W wolnobiegu najmniejsza zębatka ma 13zębów, w kasecie 11 więc można szybciej jeździć . O nie zawsze, zdarzają się wolnobiegi z 11 ząbkami :F Podstawowa roznica to taka, ze wolnobieg jest nakręcany a kaseta "nasadzana". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skjaatel Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Większa różnica jest w tym, gdzie znajdują się łożyska piasty w obu układach. W przypadku kasety są one rozstawione szerzej, co przekłada się na dużo większą trwałość osi - ważne dla ważących >75 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 No właśnie. To jest główny atut piast z kasetami. Same tryby nie różnią się odczuwalnie, poza materiałami i detalami. Piasta do wolnobiegu punkt oparcia na osi ma mniej więcej tam, gdzie są kołnierze szprych. W piastach z bębenkami, łożyska są jakieś 2-3cm od haków ramy, więc jest dużo wytrzymalsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo890 Napisano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 dziękuje bardzo za wytłumaczenie, ważyć tyle nie ważę a szaleć też nie będe. W przyszłości może będe zmieniał osprzęt na lepszy to kupie koło pod kasete i wymienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Kiepski pomysł tym bardziej, że możesz już teraz pomyśleć o tym i kupić Unibika. Tu nie trzeba być nie wiadomo jak ciężkim. Ja w dzieciństwie cały czas krzywiłem ośki choć byłem wagi piórkowej. Poza tym jest dużo ważniejsza rzecz niż sam wolnobieg. Unibike ma kasetę 8-mio biegową a Kross tylko 7-mio, czyli jak będziesz chciał zmienić cokolwiek z tyłu to od razu do wymiany są też manetki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Royalonzo21 Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Nie pakuj się przenigdy w wolnobieg. To w cale nie trzeba dużo ważyć i wcale nie trzeba szaleć. Pogiąć, albo złamać ośkę w piaście na wolnobieg to żadnen wyczyn. To jest najbardziej istotna różnica pomiędzy wolnobiegiem a kasetą. Jeżeli masz możliwość to omijaj te rozwiązanie z daleka, bo później będziesz żałował. Piszę tak dlatego bo jeździłem na wolnobiegu. Teraz mam kasete i zapomniałem co to pogięte, połamane ośki. Pozdrawiam i mam nadzieje, że wybiłem Ci z głowy zakup roweru z wolnobiegiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
javman Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 albo jak podoba ci sie kross to kup go a kolko sprzedasz i kupisz na kasete, na razie z 7 rzędową a potem jak kasy przybedzie dokupisz tylko nowa kasete np. 8 rzedowa i manetki.. bo bebenek pasuje do kaset 7 jak i 8 rzedowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 I cała operacji go wyjdzie drożej niż by od razu kupił właściwy rower. Nie wprowadzaj ludzi w błąd bo bębenek nie jest przystosowany do kaset 7-mio biegowych. Bębenek pasuje do kaset 8-mio i 9-cio biegowych a przy 7-mio biegowych trzeba kombinować z podkładkami bo jest luz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 26 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 albo jak podoba ci sie kross to kup go a kolko sprzedasz i kupisz na kasete, na razie z 7 rzędową a potem jak kasy przybedzie dokupisz tylko nowa kasete np. 8 rzedowa i manetki.. bo bebenek pasuje do kaset 7 jak i 8 rzedowych Kaseta, koło, łańcuch, manetki i pewnie przerzutka to daje do ceny roweru +/- 3 stówki, lepiej dołożyć to do ceny roweru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
werty51 Napisano 17 Października 2011 Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Ale kasete da sie wymienić? A jak da sie to w ktora strone sie kręći przeciwnie do ruchu wskazówek zegara? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KenjiX1G Napisano 17 Października 2011 Udostępnij Napisano 17 Października 2011 Odświeżyłeś temat sprzed 1,5roku, a odpowiedź na swoje pytanie bez problemu znajdziesz w szukajce, ale niech będzie - tak, kasete da się wymienić, potrzeba specjalny klucz i najlepiej bacik lub stary lancuch, Odkręca się w odwrotną strone do ruchu wskazowek zegara, trzymajac bacikiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.