Skocz do zawartości

[wolnobieg vs kaseta] różnice

pablo890

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. mam pytanie zdecydowałem się na krossa V4 2010 tylko zauważyłem że ma wolnobieg zamiast kasety.

Wytłumaczy mi ktoś czy wolnobieg jest znacznie gorszy od kasety ? rowerkiem będe jeździł po parkach lekkich górkach i czasem po ulicach. Brałem też pod uwagę unibike fusion 2010 który ma już kasetę tylko wygląd mnie tak nie zadowala jak krossa. Proszę o pomoc

No właśnie. To jest główny atut piast z kasetami. Same tryby nie różnią się odczuwalnie, poza materiałami i detalami. Piasta do wolnobiegu punkt oparcia na osi ma mniej więcej tam, gdzie są kołnierze szprych. W piastach z bębenkami, łożyska są jakieś 2-3cm od haków ramy, więc jest dużo wytrzymalsza.

Kiepski pomysł tym bardziej, że możesz już teraz pomyśleć o tym i kupić Unibika.

Tu nie trzeba być nie wiadomo jak ciężkim. Ja w dzieciństwie cały czas krzywiłem ośki choć byłem wagi piórkowej.

Poza tym jest dużo ważniejsza rzecz niż sam wolnobieg. Unibike ma kasetę 8-mio biegową a Kross tylko 7-mio, czyli jak będziesz chciał zmienić cokolwiek z tyłu to od razu do wymiany są też manetki.

Nie pakuj się przenigdy w wolnobieg. To w cale nie trzeba dużo ważyć i wcale nie trzeba szaleć. Pogiąć, albo złamać ośkę w piaście na wolnobieg to żadnen wyczyn. To jest najbardziej istotna różnica pomiędzy wolnobiegiem a kasetą. Jeżeli masz możliwość to omijaj te rozwiązanie z daleka, bo później będziesz żałował. Piszę tak dlatego bo jeździłem na wolnobiegu. Teraz mam kasete i zapomniałem co to pogięte, połamane ośki. Pozdrawiam i mam nadzieje, że wybiłem Ci z głowy zakup roweru z wolnobiegiem.

albo jak podoba ci sie kross to kup go a kolko sprzedasz i kupisz na kasete, na razie z 7 rzędową a potem jak kasy przybedzie dokupisz tylko nowa kasete np. 8 rzedowa i manetki.. :P bo bebenek pasuje do kaset 7 jak i 8 rzedowych :D

I cała operacji go wyjdzie drożej niż by od razu kupił właściwy rower.

Nie wprowadzaj ludzi w błąd bo bębenek nie jest przystosowany do kaset 7-mio biegowych. Bębenek pasuje do kaset 8-mio i 9-cio biegowych a przy 7-mio biegowych trzeba kombinować z podkładkami bo jest luz.

• Mod Team

albo jak podoba ci sie kross to kup go a kolko sprzedasz i kupisz na kasete, na razie z 7 rzędową a potem jak kasy przybedzie dokupisz tylko nowa kasete np. 8 rzedowa i manetki.. :) bo bebenek pasuje do kaset 7 jak i 8 rzedowych :)

Kaseta, koło, łańcuch, manetki i pewnie przerzutka to daje do ceny roweru +/- 3 stówki, lepiej dołożyć to do ceny roweru.

• 1 rok później...

Odświeżyłeś temat sprzed 1,5roku, a odpowiedź na swoje pytanie bez problemu znajdziesz w szukajce, ale niech będzie - tak, kasete da się wymienić, potrzeba specjalny klucz i najlepiej bacik lub stary lancuch, Odkręca się w odwrotną strone do ruchu wskazowek zegara, trzymajac bacikiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...