biker91 Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 witam! Interesuje mnie kwestia podstawowego posilku (wiekszosci) kolarzy, czyli makaronu. Ile go zjadacie, w jaki sposob przyrządzacie czy moze z jakimis sosami czy nie wiem czym innym, oraz czy preferujecie po czy przed treningiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
4ngus Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Makaron posiada dużo węglowodanów, a węglowodany to energia i siła na trening. Polecam jeść jakieś pół do godziny przed treningiem, żeby nie jeżdzić z pełnym brzuchem bo to do rzeczy przyjemnych zdecydowanie nie należy . Po treningu także można zjeść makaron i coś co zawiera białko, żeby nie tracić mięśnia i nie być "dętką" po treningu. Polecam wszelkiego rodzaju spaghetti, zupy (np. pomidorowa) oraz szczególnie PRZED treningiem zda egzamin makaron z cukrem. W zastępstwie makaronu możesz używać także ryżu - zdrowy, a i makaron Ci się za szybko nie znudzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wood Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 średnio 4 razy na tydzień jesli o obiady chodzi.. raz po raz na chwile - ok godziny przed treningiem.. przede mną obiad znow z makaronem.. pozniej pora na rower:) ps. ale za makaron i cukier się nie zabierałem jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Ile - tyle na ile mam w danej chwili ochotę, zależy to też od tego co i ile jadłem wcześniej danego dnia Jak - no proste, że spożywam przy pomocy widelca Przyrządzanie - aldente, ale to już jak kto lubi, słyszałem albo czytałem, że nierozgotowany makaron ma więcej węglowodanów niż "ciepłe kluchy" na miękko (ktoś potwierdzi?), do tego sos lub ketchup w zależności od tego co pierwsze wpadnie w ręce w kuchni No i oczywiście przed treningiem, chociaż wolę określenie przed jazdą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 al dente wolniej sie trawi, wiec ma nizszy indeks glikemiczny. Makaron z keczupem, nie wyobrazam sobie . Dobre? Ile to sprawa indywidualna, zalezy od dodatkow, jak na przyklad duza ilosc warzyw to makaronu malo, jak jakis maloobjetosciowy sos to wiecej. Przed zawodami wrzucam jakies 200g suchej masy z jakims sosikiem, to jak dla mnie maksymalna porcja . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 poszukajcie ciemnego makaronu pelnoziarnistego, trzyma jakies 1-1,5h dluzej niz bialy, czyli jakies 4h, jak dla mnie bomba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyer Napisano 26 Maja 2010 Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Oj ja prawie codziennie Raz na słodko raz normalnie do obiadu Ps. właśnie naszła mnie ochota na makaron z białym serem...mniaaaaaaaam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 26 Maja 2010 Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Makaron z keczupem, nie wyobrazam sobie . Dobre? Jak się nie przesadzi z ilością to dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 26 Maja 2010 Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 z lenistwa to i nieugotowany wchodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 26 Maja 2010 Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Prawda, nieugotowany też wchodzi, tylko trochę trzeba pogryźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Klosiu Napisano 26 Maja 2010 Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Panowie, lepiej zawsze znac nowe przepisy . Ja na przyklad bardzo lubie makaron polany maselkiem i posypany cukrem, a ktos tu tez pisal ze nie wyobraza sobie. Lubie tez makaron polany oliwa z dwoma podsmazonymi zabkami czosnku, proste i smaczne. Oczywiscie o ile ktos lubi czosnek . Genialny, ale troche kaloryczny sos do makaronu wychodzi z podsmazonej cebulki, a potem dodaje sie do tego troche wody i rozpuszcza sie kostke sera topionego, smak sera determinuje smak sosu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcupine Napisano 26 Maja 2010 Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Ja makaron prawie zawsze z jogurtem i często z białym serem ale poza tym też ryż i różnego rodzaju kasze , też mają dużo węgli a do tego są bardziej bogate w różne minerały i witaminy, szczególnie kasza gryczana i jaglana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oxalis Napisano 26 Maja 2010 Udostępnij Napisano 26 Maja 2010 Ja kaszy ni ryżu nie jestem w stanie zjeść więcej jak parę wsadów do paszczy, za to makaron wchodzi mi jak woda, jem go 4-5 razy w tygodniu w różnych formach, czy to w zupach czy po prostu z jakimś sosem i do tego pierś kurczaka, ale taki główny posiłek to tylko po jeździe, a przed jazdą przeważnie coś lekkiego jak płatki z jogurtem, a jak w czasie jazdy zgłodnieje to zapycham się batonikiem albo chałwą lub jakiś owoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
evela Napisano 27 Maja 2010 Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Rozgotowany makaron zamienia się w zwykłą skrobię. Ja wcinam makaron max 2h przed treningiem, bo jak zrobię to później to mi się strasznie "odbija", preferuję z jakimś gęstym sosem,np. 3 sery, śmietanowo-pomidorowym, tuńczykiem.... Ale generalnie lepiej mi się jeździ po pokarmach białkowych, jakoś więcej mocy mam wtedy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trucho Napisano 27 Maja 2010 Udostępnij Napisano 27 Maja 2010 Generalnie to najlepiej by go było jeść z jakimś chudym mięchem, żeby białka też dostarczyć prezd treningiem. Tłuszcze spowalniają wchłanianie węglowodanów, więc to zależy od długości treningu. Jak krótki i intensywny to ja bym unikał tłuszczy w posiłku przed. Tak jak pisał nabiał makaron żytni pełnoziarnisty, ew. ryż brązowy, który ma dużo niższy index od białego jednak trza go długo gotować. Ja nigdy więcej jak 50-70g naraz nie jem bo sie zapycham. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biker91 Napisano 28 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 28 Maja 2010 to moj sposob pewnie woła o pomste do nieba -> gotuje makaron, a gdy juz ostygnie smaze go na smalcu na patelni lekko i zjadam z ketchupem. mi smakuje a teraz powiedzcie mi taka rzecz: bo generalnie to chciałbym przytyc i czy wsuwanie makaronu spowoduje przybranie masy?? jednoczesnie chce nadal trenowac 4-5 razy w tyg. jest to mozliwe zebym przytył czy wszystko bede tracił? ile musze tego jesc?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trucho Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Trochę to niezdrowe. Osobiście unikam smażenia, tym bardziej na smalcu. Jeżeli już to bez tłuszczu. Generalnie przy częstej jeździe wydatkujesz sporo kalorii dlatego musiałbyś jeść duże ilości tego makaronu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekkrakow Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Makaron+cukier+pół kostki białego sera. Może być i na zimno. Godzinę przed jazdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubek20 Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 No, z białym serem i cukrem to jest to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikodem Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 1.polany oliwą z oliwek, posypany startym żółtym serem i do tego lekko przysmażony kurczak 2.polany jakimś sosem pomidorowym ze słoika i do tego również kurczak 3.z dżemem (na zimno) 4.z cukrem (na zimno) 5.z jogurtem i jakimś owocem (na zimno) Makaron lekko twardawy tkz. aldente jedzony zazwyczaj jako obiad, po treningu. Jedzony do zapchania Smacznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Buchanodozol Napisano 4 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Biker91 od czasu kiedy regularnie wsuwam makaron (będzie 7 miesiąc,zjadam michę dziennie)utyłem 4.5 kilo.Co do sposoby spożycia próbowałem wyżej wymienionych metod ale najłatwiej wchodzi mi z jakąś zupą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.