Skocz do zawartości

[rama] Do XC jaka?

tobek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Za jakiś czas zabieram się za składanie nowego roweru, który będzie mi służyć czasem do maratonów, a przez większość czasu do treningów teren/asfalt. Potrzebuje jak najlżejszej ramy, raczej pod tarcze. Materiał najchętniej carbon, optymalnie alu :P Cena: ok. 1000zł. Więc jaka najlepsza rama w tej cenie?

Pozdrawiam i czekam na propozycje :)

Tobek

Napisano

Takich tematów już mnóstwo było... Wystarczy poszukać :)

Za tysiaka to zapomnij o porządnej carbonowej ramie. Chyba, że coś marki, marka.

W tej kwocie czy za trochę ponad z dobrych ram to wyrwiesz No Saint Angel, Poison Zyankali/E605, Auhtor Egoist, Scott Scale albo coś z Cube czy Felt.

Napisano

po 800 zl chodza ramy poison zyankali waza 1,4kg. cube ltd pro za 800 zl wazy 1,6kg, albo poszukaj dobrej uzywki, dzis wlasnie odebralem swoja treka 8000 z 2008 roku stan idealny:) za 650 zl:)

Napisano

Mam pytanie co do no saint angel'a, bardzo mi się podoba, bo ma dość neutralne malowania i niską wagę. Tyle, że 80% opinii to to że jest krótki. Wcześniej jeździłem na Krossie A4 '08 (ukradli ;() 17,5" , rozmiar jak dla mnie był ok. I tak naprawdę nie wiem jaka jest różnica między normalną a krótszą rurą górną, w praktyce oczywiście. :)

Mam koło 165 wzrostu, z 60kg i czy taki angel (przynajmniej teoretycznie po ocenie cyferek) nadawałby się do normalnej jazdy po lesie i asfalcie w wersji 18" czy może 20" ?

Kurcze, wiem że pewnie pytanie za mało dokładne ... ale może ? Albo tak mniej więcej porównanie do ramy krossa... :)

Napisano

Mam pytanie co do no saint angel'a, bardzo mi się podoba, bo ma dość neutralne malowania i niską wagę. Tyle, że 80% opinii to to że jest krótki. Wcześniej jeździłem na Krossie A4 '08 (ukradli ;() 17,5" , rozmiar jak dla mnie był ok. I tak naprawdę nie wiem jaka jest różnica między normalną a krótszą rurą górną, w praktyce oczywiście. :)

Mam koło 165 wzrostu, z 60kg i czy taki angel (przynajmniej teoretycznie po ocenie cyferek) nadawałby się do normalnej jazdy po lesie i asfalcie w wersji 18" czy może 20" ?

Kurcze, wiem że pewnie pytanie za mało dokładne ... ale może ? Albo tak mniej więcej porównanie do ramy krossa... :)

No mnie tez ta kwestia odstrasza, jednak majac 182cm wzrostu mam znacznie powazniejszy problem niz Ty ze swoim 165 :D. W praktyce to jeden z glownych powodow dla ktorych chce zmienic rower, moj obecny ma krotka gorna rure i na maratonach szczegolnie mnie to zabija przy dluzszej intensywnej jezdzie. Wyciagnieta pozycja jest duzo wygodniejsza :D

Napisano

20"?! Oszalałeś? Przy takim wzroście to powinieneś mieć ramę z przedziału 16-18". Ja przy 186cm wzrostu mam 20", może się na takiej ramie wyciągniesz prawie jak na kolarce, ale jak spadniesz z siodełka to całe jajka poobijasz i jeszcze nogi będą dyndać Ci w powietrzu :)

Jeśli rama wydaje Ci się za krótka, zawsze możesz te kilka drobnych centymetrów nadrobić długością mostka.

Napisano

Nie no tak tylko strzeliłem te 20" od czapy skoro gadają że krótka ;P

Co prawda jeszcze rosnę, no ale pewnie wziałbym 18", wizja przyszłości z poobijanymi jajkami mi się nie podoba, w końcu całe zycie przede mną :)

Napisano

No a jak, kolejny przejaw mojego ogromnego szczęścia ... "Brak 18" " białych w lemonbike'u ... w BS Reba podrożała o jakies... 400 zł (chyba że mi się pomyliło z BC), przynajmniej mi się tak zdaje że wcześniej po około 1200 była. Tak to bym mógł targować koła+amor, a teraz to pewnie koław BS a amor w BC.

Jedyne co to Elixiry w cykloturze staniały.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...