Kwadrath Napisano 25 Maja 2010 Napisano 25 Maja 2010 Witam serdecznie Mam zapytanie do uzytkownikow amortyzatorka Rock Shox Reba Race. Mam problem. Zakupilem ow amorek 2 miesiace temu. W serwisie rowerowym zamontowano mi go i niby wszystko jest ok. Amor ustawiony jest na 100mm skoku. Mam watpliwosci - podczas jazdy amortyzator jest mocno schowany - ok.20-30mm. Rozmawialem z serwisantem, ktory stwierdzil, ze jest to jakis mechanizm i wszystko jest ok. Problem w tym iz jestem czlowiekiem raczej duzym ( 195 cm wzrostu i 112 kg wagi ). Amortyzator jest podpompowany na maksa ( wedle oryginalnej instrukcji firmy ). Rowniez podczas skokow amor wydaje dziwne dzwieki. Boje sie aby nie "zajechac" widelca. Rowniez dziwnie zachowuje sie manetka Push-Lock, ktora podczas jazdy blokuje sie, nie chce blokowac amortyzatora. Kiedy nie siedze na rowerze wszystko funkcjonuje prawidlowo. Bardzo prosze zorientowanych rowerzystow o rozwianie moich watpliwosci. Świerzak w swiecie rowerów
Ralson Napisano 27 Maja 2010 Napisano 27 Maja 2010 Witaj! Mam wrażenie , że jak na swoją wagę nadal masz za mało powietrza. Choć ja aż tyle nie ważę to pompuję mniej i jest ok. Generalnie w zależności od zachcianki pompuje się go mniej, większy wtedy jest sag i jest bardziej miękki, albo więcej, mniejszy sag i twardszy. Co do odgłosów to nie mam co napisać, ale skoki na Rebie dla twojej wagi są raczej niewskazane. Generalnie Reba to Enduro i RC może zatem się buntuje . Zatem jak chcesz by mniej się chował to dopompuj pozytywną komorę. Jednocześnie tez trzeba dopompować negatywną. Ale z umiarem by nic nie wystrzeliło! Sag według mnie powinien być tak z 1,5 do 2 cm.
Kwadrath Napisano 28 Maja 2010 Autor Napisano 28 Maja 2010 Ok - amorek podpompowany w pozytywnej na maksa. Zmienilem skok na 115 mm a w zasadzie na 120 mm ( o dziwo da sie ). Coz - chyba pozostaje bardziej intensywny trening i zbicie do 100 kg ;-). Wielkie dzieki za pomocna opinie. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.