thomason89 Napisano 24 Maja 2010 Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Witam mam pytanko kupiłem sobie korbe model: deore M590 48-36-26 zębów a chce wymienić sobie łancuch i kasete. Tylna przezutke mam na 8 rzedów wiec kasete kupie na 8 ale nie wiem jaki model bedzie najlepszy dla tej korby wraz z łancucuchem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 24 Maja 2010 Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 co to za przerzutka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomason89 Napisano 25 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 przerzutke tylnia mam deore Lx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 deore lx na 8 rzedów??????? który to rocznik 1995?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomason89 Napisano 2 Czerwca 2010 Autor Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 http://www.synkros.pl/product-pol-85-Przerzutki-tyl-Shimano-LX-M571-SGS-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bauer1000 Napisano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Podłączę się do tematu, Zmieniam korbę na SLX (M 660) również posiadam napęd 8 biegowy i mam dylemat jaka kasetę i łancuch zastosować, chciałem XT ale dostanie nowej kasety na 8rz jest już chyba niemożliwe. Pozostaje Sram 5,0 + łańcuch(jaki???) Myślałem też o zmianie na 9rz ale to zwieksza koszty bo trzeba nabyć drogą kupna manetki (gripy pod Srama) Ma być w miarę lekko i trwale (o sramie slyszałem że raczej słabo z jego wytrzymałością) z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 2 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2010 Kiepski pomysł z tym Sramem. Lepiej Alivio + Wippermanna 800 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 accentinferno po co zabierasz głos skoro jesteś zielony? Co ma przerzutka do ilości biegów? Na dodatek się unosisz. Srama łańcucha nie polecam, szybko mi padł. Kasetę alivio mam już któryś sezon i jeszcze żyje. Dobry stosunek jakość/cena. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 3 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Kupiłem kasetę Srama 5.0. Jak zjadę obecnego XT to przetestuje ten nowy nabytek. Te Sramy ważą po 230g więc jest o co walczyć w porównaniu z Alivio 340g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bauer1000 Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 właśnie ze względu na wagę go rozważam, z tym że cały czas nie wiem z jakim łańcuchem go ożenić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Te Sramy ważą po 230g więc jest o co walczyć w porównaniu z Alivio 340g Tylko jeżeli dokonujesz porównania to weź te same rozpiętości kaset. SRAM 11-28 waży ok. 235 gram natomiast Shimano Alivio 11-28 waży ok. 290 gram Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Kupiłem kasetę Srama 5.0. Jak zjadę obecnego XT to przetestuje ten nowy nabytek. Te Sramy ważą po 230g więc jest o co walczyć w porównaniu z Alivio 340g No i nie bez przyczyny mają taką niską wagę. Moja zajechała się po 6tys.km z łańcuchem bodajże PC-68 czy może PC-58. Plusem jest to, że można ją rozkręcić ale i tak nie dostałem nigdzie zębatek, więc rozkręcanie to chyba tylko dla łatwiejszego czyszczenia. accentinferno po co zabierasz głos skoro jesteś zielony? Co ma przerzutka do ilości biegów? Na dodatek się unosisz. Za to ty się w ogóle nie unosisz i w ogóle na nikogo nie rzucasz. Łatwo oceniać innych co cycu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 3 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Tylko jeżeli dokonujesz porównania to weź te same rozpiętości kaset. SRAM 11-28 waży ok. 235 gram natomiast Shimano Alivio 11-28 waży ok. 290 gram Nie mam na to dowodu, jednak waga którą podałeś jest co najmniej 40g za mała. Wytrzymałość ocenimy po jeździe. Ja myślę do niej zakupić 2x łańcuchy xtr/duraace Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Również to kiepski pomysł, bo XTR wytrzymałościowo jest jak niższe grupy tylko ładniej pomalowany (moze nie będzie rdzewieć). W tej cenie masz Wippermanna 808 który wolniej się rozciąga no i jest pokryty niklem od strony zewnętrznej i wewnętrznej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cycu85 Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Przytocz proszę Schwefel, w którym miejscu się uniosłem. Moja uwaga została zwrócona, gdyż owy użytkownik ma taką manierę pisania niemal w każdym wątku. Nikt nie jest nieomylny, co nie znaczy, że nie można zwracać uwagi, bo w przeciwnym wypadku nikt by nie miał do tego prawa . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Skończ już te OTowanie w każdym dostępnym temacie, bo polecisz tak jak inni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bauer1000 Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Może łancuch campagnolo C9 czytalem ze daje rade Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Campa jest pod 9 biegów ale trochę osób tak jeździ i raczej nikt nie narzeka, tyle że łańcuch droższy od polecanego przeze mnie Wippermanna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
accentinferno Napisano 3 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2010 Widze że temat powrócił i jakiś cycu na mnie ciśnie:) hmmm.. to moze teraz ja jako zielone w tej dziedzinie:P z tego co widze a czytać chyba umiem to napisał przerzutke na 8 rzędów 8 to nie jest 9 a ten lx jest na 9 bo praktycznie kazda przerzutka co obsługuje 9 obsłuży też 8 cycu! Do tego cycu kiedyś lx nie miał 9 rzędów tylko 8 ale ja jako zielony w tej dziedzinie nie powinienem o tym wiedziec prawda cycu:) a przerzutka cycu ma co do ilości biegów dużo wspólnego bo w 7 rzedowej jest inna szerokość wózka niż w 10 rzędowej bo są dostosowane do odpowiedniego łańcucha. Coi do manetek i rzekomej słabej jakości srama to mam lewą manetke sram x-7 grip (prawa deore) i przejechane 10k km na maratonach wyprawach w jeździe górskiej i miejskiej i jakoś oprócz troche startej gumy nic sie jej nie stało. Co jeszcze cycu to mówisz że padł ci łańcuch srama hmm.. ciekawe tylko że nie napisałeś z jaką go stosowałeś kasetą i chyba serwis też nie był najlepszy bo według 70% moich znajomych to właśnie sram robi lepsze łańcuchy. Jeżeli kaseta alivio ci zamordowała łańcuch srama to coś jest nie tak. Mam nadzieje że nie włożyłeś 9 sramoskiej do alivio bo z tego co wiem alivio nie jest jeszcze 9 rzedowe chociaż z przecieków słychać że następna generacja ma już być pozdrawiam cycu.. zielony accentinferno:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 4 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2010 Kaset Srama, szczególnie tych z niższych grup (do 5), bo z nimi miałem do czynienia nie polecam. Używając moją 5.0 z łańcuchem PC-48 kaseta pękła po 1500km. Od tego momentu Sramowi mówię stanowcze NIE. Alivio używałem przez 4000 km, teraz jeździ w rowerze rodziców, a śladów zużycia nie widać. Kaseta ta jest używana z tandetnym łańcuchem PC-48 od Srama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 24 Czerwca 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2010 Również to kiepski pomysł, bo XTR wytrzymałościowo jest jak niższe grupy tylko ładniej pomalowany (moze nie będzie rdzewieć). może... Mój XTR, który obecnie używam zardzewiał po zimie, tak że w tej chwili do niczego się nie nadaje W tej cenie masz Wippermanna 808 który wolniej się rozciąga no i jest pokryty niklem od strony zewnętrznej i wewnętrznej. Spróbuje w takim razie ten łańcuch przy wymianie napędu. Dzięki za radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2010 Nie wiem czym tam jest pokryty Wippermann, ale zapewniam cię, że też rdzewieje, (konkretnie 908, też niby niklowany) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TocaS Napisano 26 Czerwca 2010 Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 Z doświadczenia wiem, że XTR czy C9 też potrafi złapać "złoty" nalot, moim zdaniem te powłoki na łańcuchach po jakimś czasie po prostu się ścierają i tyle po nich. Pomijając wszystkie wypowiedzi, dla korby deore z tematu, zakupiłbym kasetę alivio i łańcuch wipa 808, ewentualnie Sh HG50. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.