Skocz do zawartości

[siodło] Białe siodło selle italia flite do mtb, niepraktyczne?

Wampi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jestem na etapie kupna siodełka. Strasznie korci mnie na białe siodło, ale większość osób odradza białe ze względu na to, że trudno takie siodło doczyścić.

Jeśli ktoś z Was ma siodło selle italia flite: genuine gel albo team edition to bardzo proszę o opinie na temat czyszczenia takiego siodła i w ogóle czy to siodło traci na estetyce po paru błotnistych wypadach.

Dzięki :D

Sam mam siodełko Selle Italia, tyle że pokrycie to lorica/kevlar. Materiał jest połyskujący (jakby plastik) i nie ma żadnych zabrudzeń ani obsuwania się czterech liter na podjazdach. Może spróbuj taki model.. Materiał ten sam, więc nie będzie problemu.

A jeżeli chodzi o te modele co podałeś, to pokrycie mają skórzane, ale raczej też nie powinno być problemów z brudzeniem się.

A jeżeli chodzi o te modele co podałeś, to pokrycie mają skórzane, ale raczej też nie powinno być problemów z brudzeniem się.

To znaczy siodełko i tak się ubrudzi, tylko jest kwestia tego jak ciężko wyczyścić to siodło żeby znowu wyglądało na białe :) Bo z tego co mi mówili ludzie, to nieraz pół dnia trzeba spędzić na doczyszczeniu takiego siodła, na paście do białych butów kończąc :)

• Mod Team

Białego nigdy nie miałem, ale też jasne SLR Gel Flow. Woda z mydłem czy pasty do butów nic nie pomagały. Może i są jakieś sposoby, ale mi nigdy nie udało się wyczyścić tego siodła, nie wiem, może za mało mi zależało. Poniżej porównanie:

img7227e.th.jpg img7828d.th.jpg

img4285w.th.jpg img6461r.th.jpg

Brudne siodło ma za sobą 2,5 roku jazdy, ok. 8kkm w różnych warunkach.

Białego nigdy nie miałem, ale też jasne SLR Gel Flow. Woda z mydłem czy pasty do butów nic nie pomagały. Może i są jakieś sposoby, ale mi nigdy nie udało się wyczyścić tego siodła, nie wiem, może za mało mi zależało. Poniżej porównanie:

img7227e.th.jpgimg7828d.th.jpg

img4285w.th.jpg img6461r.th.jpg

Brudne siodło ma za sobą 2,5 roku jazdy, ok. 8kkm w różnych warunkach.

O matko! Wziąłem czarne. :icon_confused:

Ja mam białe siodełko fi'z:ik Tundra (http://allegro.pl/item1058309710_fizik_tundra.html#gallery) i jak na razie po 3 jazdach, przy dużym błocie dało się je doczyścić. Fakt, że siedziałem nad nim dobre pół godziny ze szczoteczką i szorowałem, ale jak było białe, tak jest białe. Nie wiem jednak jak będzie przy większych przebiegach.

To jak długo siodełko zostanie białe zależy chyba też od producenta.

Cały sezon przejeździłem na białym crossowym kellys'ie.

Wystarczyło je przetrzeć wilgotną szmatką i odzyskiwało biel.

Teraz od miesiąca mam białe Specialized Phenom i na razie wygląda jak nowe (a ostatnio chyba więcej jeździłem w deszczu niż w słońcu).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...