Skocz do zawartości

[rower] Rayon Vip CTB 28"

barti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Poszukuje roweru do 900 zł. Mam 16 lat, ponad 190 cm wzrostu. Potrzebuje roweru do jazdy asfaltem, i łagodnymi polnymi drogami.

W sklepie zaoferowano mi rower Rayon Vip CTB 28" , za cenę 800zł (porównując z cenami w internecie widzę, że to bardzo atrakcyjna cena)

http://spectec.com.pl/rowery/?p=rowery&idk=1&idp=29

Tutaj jest opis tego roweru. Proszę o opinie, czy warto mi go kupić, najlepiej jak najszybciej, bo jest ostatni w sklepie.

Pozdrawiam

Jeśli ktoś nie miał do czynienia z konkretnie tym modelem, to proszę chociaz o opinie na temat oprzyrządowania.

• Mod Team
Napisano

Amortyzator amortyzuje nierówności, lecz podczas pedałowania część energii idzie w uginanie amorka, przez co zmniejsza się efektywność pedałowania - energia po prostu się marnuje.

Napisano

Rozumiem, a jeśli chodzi o przerzutki i całe oprzyrządowanie to powinno być okey?

I jeszcze takie pytanko z ciekawości, dlaczego większość ludzi mimo, że jeździ po asfalcie trasami, używa górskich rowerów?

• Mod Team
Napisano

Dadzą radę, szczególnie, że chcesz jeździć w łagodnym terenie i nie musi to być full deore :D

Czemu ludzie jesżdżą po asfalcie rowerami MTB? Może ze względu braku kasy na 2 rowery - rowerem MTB pojedziesz po szosie, rowerem szosowym ciężko pojechać w terenie (szczegolnie jesli do gorala mozna kupic opony szosowe czy amortyzator z blokada). Może to forma szpanu, chociaż niejeden trekking jest droższy od wielu górali.

Napisano

ja ci moge powiedziec dlaczego ludzie wolą mtb na szosy bo po pierwsze w moim wieku 13 lat to wstyd wyjechac takim trekkingiem nawet jezeli jest droższy a po drugie nie nadaje się on na lekko zalesiony teraz gdzie są korzenie itp a i jak kolega wyżej napisał odpowiednie opony,amorek i możemy z mtb zrobic taką prowizoryczną szosówkę.

Napisano

No właśnie nie jest to rower zbyt "dziadkowy" jak na mój wiek?

Co byście zaproponowali w podobnej cenie z górali? Zależy mi na dużych kołach, dużej ramie i na tym, żebym nie wyglądał na nim śmiesznie przy tym wzroście.

Napisano

1. Zobaczyłem ofertę "MTB" na stronie, którą podałeś i włosy stanęły mi dęba, ta firma sprzedaje makrokesze. Z rezerwą podchodziłbym do jakichkolwiek produktów tej firmy.

2. Jeśli zależy Tobie na dużych kołach, to pewnie chciałbyś 29era, czyli górala złożonego na kołach 28". Takie rowery są już w ofercie dużych producentów, ale zwykle są przeznaczone dla użytkowników świadomych swoich potrzeb i dysponujących dość zasobnym portfelem. Pozostaje pytanie, czy byłbyś skłonny zapłacić około 2,3k PLN za Authora Dexter 29" lub trochę więcej za Gary'ego.

Napisano

I jeszcze takie pytanko z ciekawości, dlaczego większość ludzi mimo, że jeździ po asfalcie trasami, używa górskich rowerów?

Bo Polska to taki dziwny kraj, w którym prawie wszyscy potrzebują rowerów MTB :icon_lol:

I nieważne, że dla wielu ludzi chcących roweru ,,uniwersalnego'' zdecydowanie lepszym wyborem byłby rower crossowy.

Napisano

No generalnie to za dużo dobrego o tym Unibke powiedzieć nie można. Osprzęt ma marny. Dobieranie rozmiaru na oko to trochę wróżenie z fusów, ale wydaje mi się, że dla Ciebie lepsza będzie rama 21''. Jeśli nie zależy Ci na błotnikach i oświetleniu to proponuję ten rower.

• Mod Team
Napisano

Unibike mają dobry stosunek cena/jakość, ma on zdecydowanie lepszy osprzęt niż w tym Rayonie, na 100% będzie spełniał Twoje wymagania.

Rama 23" może być odpowiednia, ale przymierz się, przejedź kawałek, wg. tabelki może być idealna, ale dla Ciebie może być np. zbyt duża :icon_lol:

Ten Kross z linku wyżej podobno również cieszy się dobrą opinią :]

Napisano

Unibike vision gts, na ramie 23" stoi w garażu :icon_confused:

Witam w świecie aktywniejszych rowerzystów niż "po bułki do sklepu".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...