Skocz do zawartości

[rower dojazdowy] do pracy po asfalcie.

ksm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Od Krossa bym zdecydowanie odwodził. To jest nadal kiczowata marka, która ma lipne ramy a świeci jedynie porządnym osprzętem, w którego jak się wpatrzeć to i tak kicha. Bo często piszą, że coś na osprzęcie Deore, a kierownicę ładują Zooma, stery Neco itd - gdzie nie popatrzysz tam "pod spodem" nawrzucany szajs. Ta marka się urodziła w supermarketach i tam powinna skończyć zamiast się lansować.

Jeśli fitness Ci odpowiada to zdecydowanie polecam Ci serię Speedster Meridy - stosunek cena / jakość super - jak to u Meridy: http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?kol=9&gr=112

I nie uraczysz tu ani niespodzianek Neco ani Zooma :confused: Co najwyżej porządne obręcze Mavica =]

Napisano

haha no właśnie do tej pory miałem podobne zdanie o Krossie co Ty d0cent, ale chyba jednak nie jest tak zle, bo dużo ludzi je chwali.

Merida - złego zdania nie powiem o tej marce, z tym że mam taką sytuację że niedaleko na osiedlu jest sklep Meridy i 90% rowerów jakie widze codziennie w promieniu kilku kilometrów to Meridy :confused: Najzwyczajniej w świecie chciałbym cos innego. Kona?

Napisano

No fajne tylko, ze te Meridy to kolejne rowerki jedynie na równiutki asfalt. Z tą Koną jest podobnie, jak ze Scottem i Giantem, bo ma dość słaby osprzęt. Jednak główna uwaga to taka, że do Kony trzeba przede wszystkim przymierzyć. Te rowery mają krótkie ramy. Będziesz miał na niej bardzo wyprostowaną pozycję.

Nie wiem, jaki rozmiar potrzebujesz, ale mają jeszcze rocznik 2009: Allegro

Napisano

@Pitof: nie przekreślaj z góry użyteczności roweru na wąskich oponach, swego czasu miałem w rowerze dojazdowym wąskie obręcze, a ogumienie o szerokości 23 mm z przodu i 25 mm z tyłu, asfaltu dla mnie specjalnie nie równali, latem dało się jeździć, późną jesienią musiałem już założyć grubsze opony. Niestety wąskie obręcze zajeździłem w 3 lata (jedna ma wgniecenie od dziury w którą wpadłem na dużej szybkości, a druga zaczęła pękać).

Zasadnicze pytanie brzmi, do czego LazyPete potrzebuje roweru? czy tak jak ja "woła użytkowego", czy może lekkiego roweru do delikatnej jazdy po asfalcie w dobrej pogodzie? Bez odpowiedzi na to pytanie ciężko jest dać jakąkolwiek poradę.

Napisano

Ja już mu zadałem to pytanie i właśnie w nawiązaniu do jego odpowiedzi, twierdzę, że takie rowery będą złym wyborem. Na oponkach 28 po polskim mieście jeździć się nie da. Zostaje nam tylko ulica / szosa.

Napisano

chodzi o szybki rower miejski na miasto i ogólnie twardą nawierzchnię. Nie chce typowej szosówki, raczej hybryde, ew. "fitness"

Kona ma opony 37mm, czyli na pewno bezpieczniej i bardziej uniwersalnie. Co do pozycji to chyba da sie ją dostosować wysokością mostka i siodełka (choć nie liczę na taka pozycje jak na kolarce). Ten model ma podobną geometrie do GT, czyli pozycja będzie wyglądała mniej więcej tak: http://img295.imageshack.us/img295/4480/tach.jpg

Niemniej rozmiar zamierzam sprawdzic "na żywo" bo ten 54 z allegro według Kony jest na 172-177cm, a GT swojego Tachyona o identycznych rozmiarach ramy dedykuje dla wzrostu 174-180. Ja mam 178cm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...