dzacek Napisano 23 Maja 2010 Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Witam Zabrałem się wczoraj za regulację przerzutek przednich. Wszystko poszło fajnie, biegi wchodzą jak należy. Zauważyłem jednak, że najczęściej przy podjazdach (gdy na korbie jest duże naprężenie) gdy zmieniam bieg z przodu np. z 2 na 1, łańcuch zawija się. Sytuacja widoczna na zdjęciu: Nie wiem czym to jest spowodowane... czy istnieje możliwość, że dzieje się tak przez minimalnie za wysoko umiejscowioną przerzutką względem największej zębatki (tam gdzie powinno być 1-3mm przerwy mam może 4-5mm.)? Liczę na pomoc, pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przeor Napisano 24 Maja 2010 Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Wysokość przerzutki, według mnie nie ma wpływu na opisaną sytuację. To wygląda tak jakby przerzutka za bardzo wychylała się w lewo do zewnętrznej, bo łańcuch spada z zębatki. Trzeba popracować nad przerzutką (śrubki ograniczające wychylenie). Ewentualnie trzeba sprawdzić czy przerzutka jest równolegle zamocowana w stosunku do korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Maja 2010 Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Nie wymieniałeś ostatnio łańcucha zostawiając starą korbę, lub np. tarcz korby zostawiając stary łańcuch ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Maja 2010 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Czasami tak jest ze dana korba, nie koniecznie model ale akurat ten egzemplarz sie gryzie z łańcuchem i tez nie koniecznie z modelem tylko egzemplarzem. Jest to chyba nie do wyleczenia i tylko wymiana lancucha pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzacek Napisano 24 Maja 2010 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Kupiłem nowy łańcuch, korbę, przerzutki i kasetę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Maja 2010 Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Może nowa korba nie pasuje do starego suportu (zmieniła się linia łańcucha) dlatego wciąga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MKTB Napisano 24 Maja 2010 Udostępnij Napisano 24 Maja 2010 Spróbuj umyć łańcuch z oryginalnego smaru i kapnij świeżego. Czasami nowy łańcuch potrafi być "klejący", szczególnie tańsze wersje. Zdarza się, że podobny efekt (zawijanie) występuje kiedy na łańcuchu znajdzie się odpowiednia dawka mieszaniny błota i piachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 25 Maja 2010 Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Może nowa korba nie pasuje do starego suportu (zmieniła się linia łańcucha) dlatego wciąga. Według mnie Rulez dobrze "kombinuje" - pokusze się również o stwierdzenie że na fotce widać za długą oś suportu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.