Skocz do zawartości

[napęd] Łancuch zawija się przy zmianie na mniejszy bieg

dzacek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zabrałem się wczoraj za regulację przerzutek przednich. Wszystko poszło fajnie, biegi wchodzą jak należy.

Zauważyłem jednak, że najczęściej przy podjazdach (gdy na korbie jest duże naprężenie) gdy zmieniam bieg z przodu np. z 2 na 1, łańcuch zawija się.

Sytuacja widoczna na zdjęciu:

2e0ij44.jpg

Nie wiem czym to jest spowodowane... czy istnieje możliwość, że dzieje się tak przez minimalnie za wysoko umiejscowioną przerzutką względem największej zębatki (tam gdzie powinno być 1-3mm przerwy mam może 4-5mm.)?

Liczę na pomoc, pozdrawiam!

Wysokość przerzutki, według mnie nie ma wpływu na opisaną sytuację. To wygląda tak jakby przerzutka za bardzo wychylała się w lewo do zewnętrznej, bo łańcuch spada z zębatki. Trzeba popracować nad przerzutką (śrubki ograniczające wychylenie). Ewentualnie trzeba sprawdzić czy przerzutka jest równolegle zamocowana w stosunku do korby.

• Mod Team

Czasami tak jest ze dana korba, nie koniecznie model ale akurat ten egzemplarz sie gryzie z łańcuchem i tez nie koniecznie z modelem tylko egzemplarzem. Jest to chyba nie do wyleczenia i tylko wymiana lancucha pomoże.

Spróbuj umyć łańcuch z oryginalnego smaru i kapnij świeżego. Czasami nowy łańcuch potrafi być "klejący", szczególnie tańsze wersje. Zdarza się, że podobny efekt (zawijanie) występuje kiedy na łańcuchu znajdzie się odpowiednia dawka mieszaniny błota i piachu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...