Skocz do zawartości

[pedały] Crank Brothers smarty

AlWro23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam. Nie ukrywam, że średnio znam się na pedałach i butach rowerowych, ponieważ dopiero wchodzę w ten klimat, ale postanowiłem zainwestować w sprzęt, który ułatwi mi jazdę na rowerze. Zamierzam kupić pedały wymienione w temacie oraz buty Shimano SH-R075. Zastanawiam się czy buty te będą pasowały do podanych pedałów oraz czy nie zabije się korzystając z tego sprzętu. Mam rower crossowy i 90% moich wypraw jest po szosie, więc o problemy z błotem się nie boje. Bardzo proszę o pomoc, lub o radę czy idę w dobrym kierunku co do doboru sprzętu.

http://www.allegro.pl/item1051719198_crank_brothers_pedaly_candy_x_czarne_xtrabike.html

http://www.allegro.pl/item1038081775_nowe_buty_szosowe_shimano_sh_r075_40_wyprzedaz.html

To są podane wyżej pedały oraz buty

Z góry dziękuje za pomoc

pozdrawiam

Alan W

Napisano

Moim zdaniem raczej powinien kupić buty MTB, a nie szosowe pedały. Szosowe buty + pedały to jednak bardzo wyspecjalizowany sprzęt, nadający się tylko do jednego - maksymalne efektywnej jazdy po szosie. O chodzeniu można zapomnieć.

Jeśli te buty pasują/podobają się, to można kupić po prostu ich górski odpowiednik - SH-M075. Wtedy bloki z tych Cranków będą pasować.

Co do doboru pedałów - opinie o tych Smarty są bardzo kiepskie. Sam nie jeździłem, więc ani ich nie polecę, ani nie odradzę, za to polecałbym bardziej zgłębic temat i zastanowić się, czy nie lepszym wyborem byłby jakiś model Shimano, np. 520.

Napisano

Dzięki bardzo za pomoc, chyba się skusze na te pedały bo wyglądają nawet fajnie. a w butach nie zamierzam nigdzie chodzić, więc czym bardziej sztywne tym lepiej dla mnie.

Napisano

A jesli kupiłbym pedały szosowe+ buty szosowe,to jak długo musiałbym jeździć, aby załatwić bloki, bo słyszałem że w przypadkach gdy buty i pedały są szosowe, to trwałość tychże przyrządów nie jest zbyt ciekawa

• Mod Team
Napisano

A jesli kupiłbym pedały szosowe+ buty szosowe,to jak długo musiałbym jeździć, aby załatwić bloki, bo słyszałem że w przypadkach gdy buty i pedały są szosowe, to trwałość tychże przyrządów nie jest zbyt ciekawa

Jeżeli zestaw szosowy w teren to masakra jeżeli trzeba rower podprowadzić tam gdzie nie dasz rady wjechać. Jeżeli te 10% terenu to nie ścieżki cywilizowane to raczej zestaw terenowy będzie lepszy, na szosie też da radę a jest bardziej uniwersalny.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...