Skocz do zawartości

[rama] jak rozpoznac tytan

Corratec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

posiadam ramę marki vitus, na widelcu nalepiona jest naklejka dural, przez co rozumię zę jest on wykonany z dura aluminium, 3 główne rury ramy są z karbonu, zastanawia mie z czego wykonane są mufy łączące i tylny trójkąt, nie są one pokryte żadną farbą, czysty materiał, nie ma na nich żadnego śladu rdzy więc rozważam między tytanem a aluminum. jak to rozpoznać.

Napisano

Tytan ma kolor lekko przydymionego, słomkowego w odcieniu aluminium. Jest dużo twardszy i trudniej go zarysować (ale miększy od przyzwoitej stali).

Raczej niespotykany w rowerach dla przeciętnych zjadaczy chleba w innej postaci niż drobne, kute z jednego kawałka elementy typu pręty od siodełka, śrubki czy zębatki. Wypierany przez karbon, odrobinę cięższy od większości stopów aluminium, ale dużo wytrzymalszy (większość parametrów ma niemal równe stali), przez co tytanowe rurki mają naprawdę cieniutkie ścianki, co przekłada się na mniejszą wagę analogicznych elementów.

Bardzo trudno się go obrabia (ze spawaniem na czele), więc przychylałbym się do opinii, że mufy wykonane są z aluminium, ale kto wie? :)

Napisano

Raczej niespotykany w rowerach dla przeciętnych zjadaczy chleba w innej postaci niż drobne, kute z jednego kawałka elementy typu pręty od siodełka

nie wiem co sugerujesz ale ten rower kosztował ponad 7 tyś.

A i co do spawów, no to w całym rowerze niema ani jednego spawu

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

Skoro jest to taka hybrydowa konstrukcja to musi ze nie jest to wspolczesna rama. Takich sie poprostu teraz nie robi.

Ewentualnie jakas prototypowa, maloilosciowa seria - ostatnio na ebay.co.uk przewalal sie jeden z dwoch kiedykolwiek wyprodukowanych Scandal'i na tytanowych mufach i weglowych rurach.

Widzialem kilka razy na ebajcu rozmaite ramy na mufach metalowych z klejonymi weglowymi rurami.

Stawiam na to ze musisz odwiedzic metalurga lub pogmerac na forach/stronach typu retro bike.

Wspolczesna strona Vitus'a to juz poprostu nie to...

Szacunek...

I.

Napisano

Nic nie sugeruję. Nie jeż się tak od razu ;)

Po prostu nie przypominam sobie żebym widział w jakimś katalogu rower z tytanowymi elementami ramy. A jeśli już to nie za 'niebotyczne' 7 tysięcy :) Całą ramę i owszem, miałem w rękach nawet, ale to jest już z dziesięcioletnia ramka, robiona na zamówienie, odkupiona od jakiegoś zawodnika z włoskiego teamu przez znajomego. Warta jest tyle co dobra fura.

Jeśli w twoim rowerku nie ma śladów spawania, to obstawiam, że te elementy są aluminiowe i mają po prostu polerowane spawy (wielu producentów tak robi z Trekiem i Cannondalem na czele).

Tytan źle się laminuje, i nie najlepiej skrawa, spawać potrafi go garstka ludzi na świecie a koszt takiego wykończenia tylnych widełek pewnie przekroczyłby wartość twojego roweru.

Odlać ani tym bardziej wykuć (tytan najbardziej podatny jest na obróbkę plastyczną) takich elementów najzwyczajniej się nie da. Muszą być spawane.

Tak się składa że kiedyś rozpoczynałem karierę pracując z tytanowymi elementami (w nieco innej branży) i chcąc nie chcąc cośtam podłapałem w tym temacie.

Spróbuj zadrapać, obejrzyj dokładnie miejsca gdzie powinny znajdować się spawy, przyjrzyj się kolorkowi (tytan ma taki szaro-złotawy kolor). Porównaj z aluminium z innej ramki...

I jeszcze jedno. Nie mieści mi się w głowie żeby producent rowerów na tytanowo-karbonowych ramach umieszczał w nich aluminiowy widelec.

Napisano

hmmmmmmmmmmmm jak by ci to powiedzieć jeżeli byś miał kawałek tytanu i kawałek glinu to jako chemik bym ci powiedział co trzeba zrobić żeby odróżnic( nie po kolorze) ale jezeli nie mozesz zepsuć tej ramy to lipa... a możesz podesłać fotke tego miejsca??

Napisano

No na tych moich fotkach obiło się światło, no ale w rzeczywistości właśnie tak się błyszczy.

Niestety moja rama jest inna 3 główne rury wykonane są z karbonu.

Napisano

a mozesz wysłać po prostu fotke całej razy z dośc bliskiej odległości w dobrym świetle bez lampy?? To nam da odpowiedz na 100%:D p.s. po co ci wiedzieć z czego ta rama??

Napisano

spaw alu i tytanu/stali róznią się od siebie. dobrej jakości spaw tytanu jest drobny (podobnie jak stali), spaw aluminiowy będzie wg mnie sporo większej szerokości, nawet po oszlifowaniu widać szerokie miejsce łączenia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...