Skocz do zawartości

[rama] jaki rozmiar?

crus

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Noszę się zamiarem kupna szosy, wybór padł na nowego Treka 1.2 problem się pojawia w dobrze ramy a mianowicie zastanawiam się nad rozmiarem 56 lub 58. Mam 23 lata, wzrost 184cm, waga 71kg, ciało mam raczej proporcjonalne wiec nie ma problemu z kończynami lub tułowiem doświadczenie: poprzedni rok mocno w MTB, wcześniejsze lata to amatorszczyzna. Rower głównie miałby mi służyć do treningów jak i czasem do mocniejszych wypadów. Na stronie SSC jest przelicznik w którym wskazuje ze 56 jest pod 170/182 wzrostu a 58 od 182 do 190 i tu jest dylemat czy jedna będzie za mała a druga za duża, oczywiście biorę możliwość skorygowania wielkości mostkiem. Panowie/Panie jak wam podpowiada doświadczenie co byście wybrali?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeżeli jeszcze nie kupiłeś roweru to proponuję wziąć ramę 58 cm. Moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest "skrócić" ramkę mostkiem niż ją wydłużać, bo długi mostek = problem z sterownością. Moja rama jest trochę przykrótka (54 cm przy w 178 cm wzrostu)i musiałem założyć mostek 140 mm co znacznie pogorszyło manewrowanie rowerem. Poprzednią ramę miałem 55,5 cm i było super, ale dałem się namówić sprzedawcy w sklepie i stało się.....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...