Skocz do zawartości

[łańcuch] Jaki polecacie?

skeletor

Rekomendowane odpowiedzi

to sie przekonasz że jest to łańcuch o szerokości 1/8 cala. Tak pisze na tych łańcuchach. Pozdrawiam

to sie przekonasz że jest to łańcuch o szerokości 1/8 cala. Tak pisze na tych łańcuchach. Pozdrawiam

a jak ktoś ma link do łańcucha NEXUS 3/32 to niech podeśle to sobie chętnie zakupie ;)

skeletor - wyjdź prosze Cię "jedno rzędowy znaczy szeroki" pozdrawiam:)

a Ty ptx najlepiej zapytaj sprzedajacego zeby nie bylo jakichś kwiatków , bo nexusy szerokie i wąskie chyba są

zapytaj czy to 1/8 cala czyli szeroki czy 3/32 cala czyli waski

specjalnie dla Ciebie poświęciłem 30 cennych sekund, żeby znaleźć szerokość tego łańcucha

http://www.petracycles.co.uk/nx10-chain-silver-links-p-9355.html

a teraz

wyjdź proszę Cię pozdrawiam :thumbsup:

chyba chłopcze nie zrozumiałeś mojej dygresji do Pana powyżej , no ale nie chce mi sie wyprowadzac go z błędu ,że " skoro jednorzedowy to raczej szeroki "

ja na rowerach miejskich wyposażonych w dynamka i inne świeczki z logówą nexusa nie śmigam , skoro jestes taki obeznany ....

ktoś powyżej coś wspominał o wąskich nexusach i o torowcach z pruszkowa a więc ?

a propos łańcucha

Kaemes, nauczysz mnie tej arogancji? : )

Nie ma Nexusów 3/32" (łańcuchów rzecz jasna), bo i po co miałby by być. Shimano produkuje CN-NX10 czyli popularny nexus i CN-NX01 czyli tzw. oval (jak ktoś będzie sprowadzał może wziąć jeden dla mnie : ) oba 1/8". Widać torowcy z Pruszkowa nie wiedzą na czym jeżdżą, ale przecież nie są od tego ; ) Jeśli na miejskim rowerze jest logo nexusa i ma on wąskie zębatki to najczęściej jest wyposażony w łańcuch CN-HG40 (tzw. Acera). Polecam zaopatrzyć się w dynamka i świeczki : D

A "skoro jednorzędowy to raczej szeroki" jest jak najbardziej poprawnym domniemaniem, więc Twoja reakcja była co najmniej niegrzeczna. Łańcuchy jednorzędowe to z reguły 1/8", a łańcuchy wielorzędowe to z reguły 3/32". Taka reguła obowiązywała przez wiele dziesięcioleci : )

Fajny filmik. Nie chciałbym tak wystartować ze skrzyżowania. Póki co zajeździłem kilkanaście łańcuchów na ostrym napędzie i żaden mi nie strzelił. Nawet ukrainowy który wydłużył się o jedno ogniwo.

Nexusy są szerokie, a w Trekach są "wąskie" blaty, i to słowo mi zjadło.

T1 są dla amatorów w wypożyczalni, nie dla "Torowców". Ale wykręciły już całkiem spore przebiegi.

Zawodnicy mają czasami coś japońskiego, ale nie shimano. Nie szukam łańcucha więc nie bardzo patrzyłem co jeździ, jak was tak bardzo temat interesuje... Oczywiście szerokie blaty są dla ludzi, ale przekonałem się, że nie są jedyną słuszną drogą.

Łańcuchy dziwnym trafem najczęściej rwą się w miejscach ich łączenia, w domyśle złego łączenia. (spinka, złe skucie). Torowcy (z sieci) czasami spinają na śrubkę co przyprawia mnie o dreszcz :-) W mtb zerwałem łańcuch prawdopodobnie mieląc kamień na kasecie, raz też udało mi się skręcić spinkę srama, zwichrować ją bez zrywania.

Katalogowo T1 jeździ na 1/8. Złożone w Pruszkowie mają sorę 165mm 49 z na oktalinku. Z tyłu Novatec. Możliwe ale pewny nie jestem że są wąskie koronka i blat. W campie widzę na 1 rzut oka, ale w Shimano nie zwróciłem uwagi

nie koniecznie moi Panowie wiekszosc łąńcuchów w tym dartmoor posiada swoj odpowiednik w 3/32 i startowanie z tekstem "raczej" - to po co sie wogole wypowiadać :thumbsup::)

Sam się kiedyś naciałem kupując KMC jakieś i sie okazało ,że ładny singlowy tylko wąski.

a co do torowych blatów hmmm zobaczym czy sie spisze , w poprzednim sezonie smigalem na wąskim sugino i łańcuchu 710 od kmc i pewnego pieknego dnia na starcie blat sie wygł lalalala :x

mmi z tego co czytałem w sieci to oval jest łańcuchem typu nexusa i shimano nie sprzedaje go <?> ,że niby tylko był dostepny w kompletnym miejskim treku .

Jeśli źle zrozumialem poprawcie mnie ale najwidoczniej Panowie z Ben's cycle mają skośnookie żony które pracują na taśmie montażowej TREKA i wyniosły im kilka ovali , niestety raz drugi michy ryżu nie dostały i sie skończyło . Ten łańcuch jest nie do zdobycia w tym momecie.

P.S a jak mam Cie nauczyć jakiej kolwiek arogancji to mozemy sie ustawic na rower (jak go skończe)

Okej. Uściślijmy, żeby nie było kolejnych nieporozumień. Łańcuchy 1/8" to łańcuchy jednorzędowe przy czym nie każdy łańcuch jednorzędowy musi mieć wew. szerokość 1/8".

Zgadza się. Oval jest w seryjnie produkowanych rowerach. Aktualnie Kona na 2010 (może w trekach też nie wiem). Ale jest też podana jego cena (chociaż po dodaniu do wishlist cena była wyższa) http://www.madison.co.uk/productinfo.aspx?vertical=cycling&tier1=Transmission+Components&tier2=Chains+-+Hub+Gear+%26+Single+Speed&catref=CNNX0114 na stronie brytyjskiego dystrybutora. Wysłałem do nich zapytanie z tej sprawie. Może polityka shimano się zmieniła?

A z tego co słyszałem to łańcuch Shadow Interlock v2 jest polecany przez beemiksowców. Może ktoś testował?

ps. z miłą chęcią : )

Ja sobie tak czytam i się nie wtrącam za bardzo.

Ktoś wspomniał o śrubie jako metodzie na spinanie łańcucha - dodam tylko, że najlepsze torowe łańcuchy takie jak Izumi ESH, DID Racing Pro czy Vertex Track Racer łączone są właśnie takim linkiem i zwie się to "screw type master link". Zwykłych śrubek raczej nie polecam=) Odsyłam do google.

W Kato jeździ kolega na ovalu i ma się dobrze. Przy okazji dowiem się jaka jest historia tego łańcucha skoro to taki artefakt.

kaemes mowa była o łańcuchu Shimano Nexus. Z tego co mi wiadomo Nexus (czyli CN-NX 10) nie istnieje w wersji o szerokości 3/32, więc pisząc o nim jednorzędowy czyli 1/8 nie wziąłem sobie tego nie wiadomo skąd.

Czytając twoje inne wypowiedzi na forum widze że masz dużą wiedze, ale wszystkich rozumów nie pozjadałeś i nie zgrywaj rowerowego Dr. House .

Sprawdziłem, i jest tak jak napisałem, nexusy(szerokie z natury) na wąskich 8s blatach, jeżdżą w Trekach od grudnia. Tylko że to takie jeżdżenie sterylne, bez szarpania, hamowań, piasku i deszczu. Ale jednak się dusi.

jak określić kiedy łańcuch nadaje się do wymiany bez miernika?

jeżdżę od 3 miesięcy na kmc 410 ,rozciągnął się o 1cm (przełożenie 44x15t)zrobiłem może 1500km.jazda normalna ,trochę skidow.

teraz zęby go naciągnąć muszę przykrócić o oczko-zrobić to czy lepiej wymienić?

To jakiś badziewny ten łańcuch jak się tyle rozciągnął po 1500 km... Ja bym wymienił, koszt niewielki a napędu szkoda :icon_wink:

mam pytanie co do 510h (bo taki założyłem )czy lepiej ten łańcuch spinać czy skuwać?

gdzieś wyczytałem ze hx lepiej spinać ale czy H także?

• 3 tygodnie później...

jesli masz na mysli tą spinke kmc "snap on" cos tam costam ultra bajer to ja wyrzuć , wystarczy delikatnie luźniejszy łąńcuch i juz go masz za plecami ;/

Mi poprostu sie rozgieła i wyskoczyła na duzej predkosci

Jeżdżę na spince kmc, takiej trzyczęściowej - blaszka z dwoma bolcami, nakładka z dwoma otworami i takie widełki do zablokowania. Wcześniej miałem też podobne i nigdy nie miałem z nimi żadnych problemów. Na dwuczęściowej też jeździłem - dwie blaszki, każda ma otworek i bolec. Też się nic nie działo, nawet jak już się trochę zużyła i można ją było w palcach rozpiąć. Aha - oba typy sprawdzałem w ostrym.

...

Na dwuczęściowej też jeździłem - dwie blaszki, każda ma otworek i bolec. Też się nic nie działo, nawet jak już się trochę zużyła i można ją było w palcach rozpiąć. Aha - oba typy sprawdzałem w ostrym.

I to mnie zawsze intrygowało! Czy taka spinka ma prawo działać bezawaryjnie w rowerze z ostrym napędem. Bo na chłopski rozum, to niebardzo. Przecież w momencie zablokowania koła (skidy) albo nawet już wtedy, kiedy stawiamy nogami opór korbom i łańcuch jakby się cofał (nie działa na niego siła 'napędowa', kiedy spinka jest rozpychana, tylko zaczyna się jej ściskanie - tak jak wtedy kiedy chcemy ją świadomie rozpiąć), siły działające na spinkę sugerują, że się ona zaraz rozepnie ...

Wytłumaczcie mi to jak 6-letniemu dzieciakowi, bom już zgłupiał doszczętnie - jak to działa ?!?!

Po prostu podczas skida jest mała szansa, że spinka wypadnie, bo mimo tego, że może się poluzować, to nie działa na nią żadna siła od boku łańcucha. No chyba, że ma się słabo napięty łańcuch, to wtedy sytuacja już nie wygląda tak kolorowo, bo wszystko sobie lata na różne strony.

Ja obecnie skuwam łańcuch, ale mam taki który skuwa się tylko jednym i tym samym pinem, co po 10 rozkuciach i skuciach powoduje to, że sworzeń wychodzi już przy lekkim przekręceniu skuwacza - martwi mnie to, bo jeszcze parę takich operacji i pin będę mógł wypchnąć szpilką. Chyba, że się schizuję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...