Bartolomju Napisano 23 Maja 2010 Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 siema, powiedzcie mi co się dzieje gdy kąt opasania łańcucha jest za mały, a co, gdy jest za duży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Maja 2010 Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Gdy kąt jest za mały łańcuch mniejszą ilością ogniw obejmuje tarcze kasety co powoduje szybsze zużycie łańcucha i tarczy (w drastycznych przypadkach łańcuch może przeskakiwać), gdy opasanie jest zbyt mocne na większych tarczach zęby kółek przerzutki będą ocierały o zęby tarcz (przerzutka jest zbyt wysoko). W obydwu przypadkach może to prowadzić do mniej precyzyjnej zmiany biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 23 Maja 2010 Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Ja zawsze tak ustawiam przerzutkę, aby lekko zahaczała o największy tryb kasety. Przy takim ustawieniu najlepiej zmienia biegi, a po 3300km na kasecie XT nie widać śladów nadmiernego zużycia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 23 Maja 2010 Udostępnij Napisano 23 Maja 2010 Nie wiem po co świadomie utrudniać wrzucenie łańcucha, ja ustawiam tak żeby minimalnie kółka przerzutki mijały się z zębami największej tarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.